2012-06-20 22:10:32
Φωτογραφία για Τα κινητά θα ξεπεράσουν τον πληθυσμό
Το 2017 υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν εννέα δισεκατομμύρια συνδέσεις σε όλο τον κόσμο

Τον συνολικό πληθυσμό της Γης αναμένεται να ξεπεράσει ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και των λοιπών φορητών συσκευών επικοινωνίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της σουηδικής εταιρείας Ericsson, το 2017 υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν εννέα δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, τη στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 7,4 δισ. (όπως εκτιμά η Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ).

Σήμερα υπάρχουν 6,2 δισ. τηλεφωνικές συνδέσεις για φορητές συσκευές (στοιχεία α' τριμήνου 2012), ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται στα επτά δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, επειδή αρκετοί άνθρωποι κατέχουν περισσότερες από μία συσκευές, ο πραγματικός αριθμός των συνδρομητών ανέρχεται στα 4,2 δισεκατομμύρια.

Η αυξανόμενη ζήτηση για παρακολούθηση βίντεο (από υπηρεσίες όπως το YouTube) και η επιθυμία των χρηστών να παραμένουν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου και αν βρίσκονται, έχει αυξήσει θεαματικά τον φόρτο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.


Τα κινητά τηλέφωνα παρουσιάζουν θεαματική διείσδυση και στην ελληνική κοινωνία (το 2011 υπήρχαν 15.250.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας), δείχνοντας σαφώς ότι το μέλλον της επικοινωνίας ανήκει στη φορητότητα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι συνδρομές σε προγράμματα Ιντερνετ για φορητές συσκευές αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, φτάνοντας τα 1,1 δισεκατομμύρια. Το 2017 αναμένεται να ανέλθουν στα 5 δισεκατομμύρια.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Η έκθεση της Ericsson προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια η κίνηση δεδομένων (πρόσβαση στο Ιντερνετ και χρήση εφαρμογών) μέσω φορητών συσκευών θα είναι 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρίσκεται διαρκώς εντός της εμβέλειας ενός ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας (3G). Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 50%.

Παράλληλα, οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη (περίπου 3,7 δισ. άνθρωποι) θα καλύπτονται από υπερταχύτατα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (4G.) Σήμερα ο αριθμός όσων απολαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτής της τεχνολογίας ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, η πρόσβαση στο Ιντερνετ γίνεται ολοένα και πιο συχνά μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς οι χρήστες εγκαταλείπουν σταδιακά τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Ο αριθμός των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) με σύνδεση στο Διαδίκτυο αναμένεται να αυξηθεί στα 3 δισ. το 2017, από 700 εκατ. που ήταν στα τέλη του 2011.

Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στη Δυτική Ευρώπη παρουσιάζουν διείσδυση 126% επί του πληθυσμού. Το ποσοστό ανέρχεται στο 123% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στο 97% στη Βόρεια Αμερική και μόλις στο 55% στην Αφρική, όπου οικογένειες ή ολόκληρα χωριά συχνά μοιράζονται ένα μόνο τηλέφωνο.

Πρωταθλήτρια στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας είναι η Κίνα, με ένα δισ. συνδρομές, ακολουθούμενη από την Ινδία με 900 εκατ. συνδρομές.

Σύμφωνα με την Ericsson, επτά στους 10 χρησιμοποιούν το κινητό κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων (στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο, στο τρένο κ.λπ.).

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η πρόσβαση στο Ιντερνετ από φορητές συσκευές αυξήθηκε χάρη στη διείσδυση που έχουν αποκτήσει τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι η χρήση του Διαδικτύου είναι υψηλότερη μεταξύ των κατόχων συσκευών iPhone. Ακολουθούν οι χρήστες συσκευών που έχουν εγκατεστημένα τα λειτουργικά συστήματα Android της Google και Windows Phone της Microsoft.

Στα όρια της εξάρτησης

Για πολλούς κατόχους έξυπνων κινητών τηλεφώνων η επαφή με τη συσκευή τους αρχίζει από την ώρα που ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί, αγγίζοντας τα όρια της εξάρτησης. Τέσσερις στους 10 χρήστες smartphone πιάνουν στα χέρια τους το κινητό τους τηλέφωνο πριν κάνουν οτιδήποτε άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 65% των χρηστών κοιμούνται με το κινητό στο κρεβάτι, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center. 

 

πηγή: tanea.gr 
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ