2012-06-20 12:57:05
Φωτογραφία για Απώλειες 30 δισ. ευρώ από τα «κόκκινα» δάνεια
Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου

«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ, έχουν να χειρισθούν και να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες την προσεχή τριετία. Σύμφωνα με στοιχεία για τις επισφάλειες που απορρέουν από τη μελέτη και τα stress tests της BlackRock και τα οποία για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σύνολο των επισφαλών απαιτήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα επόμενα 3 χρόνια, θα είναι 30 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν νέες επιπρόσθετες προβλέψεις 12 δισ. ευρώ συνολικά την προσεχή τριετία, δεδομένου ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην εγγραφή προβλέψεων ύψους 18 δισ. ευρώ, βασιζόμενες σε δικές του εκτιμήσεις, υπολογισμούς και ελέγχους.

Ο κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

«Φως» στο θέμα των καθυστερήσεων και των επισφαλών δανείων έδωσε χθες ο καθηγητής και μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Παν. Ρουμελιώτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «4th Risk Management and Compliance Forum», που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα ανέφερε ότι «οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια καθορίστηκαν από την BlackRock, με βάση τα στρες σενάρια, στα 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί στο 15,9% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2011, λόγω της βαθύτερης ύφεσης και αυτό συμβάλλει στην εκτίμηση για 30 δισ. ευρώ αναμενόμενες απώλειες από επισφάλειες. Ανεξαρτήτως του ύψους των προβλέψεων οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει άλλα 30 δισ. ευρώ λόγω PSI τα οποία αναμένεται να αποκατασταθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης (ήδη έχουν λάβει ως προκαταβολή 18 δισ. ευρώ). Εν προκειμένω για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, των οποίων οι όροι θα αποσαφηνισθούν με νέα υπουργική απόφαση (μία από τις εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης), οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών (και αυτό μόνο για τα 30 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης...).

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ, ως προς το σκέλος των καταθέσεων αρχίζει σταδιακά η αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από τις χαμηλού ύψους εισροές των μικροκαταθετών από τη Δευτέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και με την προοπτική μίας σταθερής κυβέρνησης άρχισαν οι «φοβισμένοι» καταθέτες που κυριολεκτικά την τελευταία ώρα σήκωσαν αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες, να επιστρέφουν ρευστότητα στο σύστημα, με ρυθμό ανάλογο του ρυθμού που κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή, μεθοδικά, σταδιακά και συστηματικά, αν όχι με «το σταγονόμετρο».

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν από το τέλος του 2009 περίπου 30% των καταθέσεών τους. Από πλευράς του, το Ευρωσύστημα ενίσχυσε με ρευστότητα 121 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου 2012) τις ελληνικές τράπεζες, αν και σταδιακά η ενίσχυση αυτή αντικαθίσταται από τον ELA (Μηχανισμό Εκτακτων Αναγκών του Ευρωσυστήματος) της Τράπεζας της Ελλάδος, που όμως έχει υψηλότερο κόστος για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Παν. Ρουμελιώτη, ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων από τις ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως προσθέτει «η κάμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και καταθετών οδηγεί τους τελευταίους στην αναζήτηση περισσότερο ασφαλών μορφών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προωθήσει έναν μηχανισμό που θα εγγυάται τις καταθέσεις για να αποτραπεί ο πανικός και η φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (πρόταση Γαλλίας) ή και να δημιουργηθεί απορροφώντας τα αντίστοιχα ταμεία της κάθε χώρας της ευρωζώνης», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Από τις «κρυψώνες» του σπιτιού πίσω στις τράπεζες

Από τη Δευτέρα οι καταθέτες επισκέπτονται τα τραπεζικά καταστήματα και επανακαταθέτουν τα κεφάλαια που απέσυραν από το σύστημα, σε ένδειξη αμφιβολιών και φόβου πριν από τις εκλογές. Προορισμός των κεφαλαίων αυτών, που δεν υπερέβη το 1 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα, ήταν «κρυψώνες» της οικίας τους. Σαφώς και η πλειονότητα των κεφαλαίων που έχουν φύγει από τις τράπεζες - 72 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 - θα χρειασθεί χρόνο και... κόπο (προς την κατεύθυνση της εδραίωσης εμπιστοσύνης) για να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες. Ομως, το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ότι ανεκόπη η πορεία των αλλεπάλληλων εκροών και σημειώνεται θετικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο καταθέσεων - αναλήψεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του τόνισε τα εξής: «Τη Δευτέρα είδαμε αντιστροφή της πορείας. Είχαμε περίπου 15 εκατ. μετρητά που οι καταθέτες επέστρεψαν». Αλλο τραπεζικό στέλεχος είπε ότι «επιστρέφουν ποσά ύψους έως 10.000 από μικροκαταθέτες που φύλαγαν τα χρήματα στο σπίτι τους και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επανακατατεθεί μεγάλα ποσά πάνω από 50.000 ευρώ». Οι καταθέτες, που απέσυραν ημερησίως πριν από τις εκλογές έως 800 εκατ. ευρώ, φοβούμενοι νίκη του ΣυΡιζΑ που ενδεχομένως θα έβαζε τη χώρα σε τροχιά εξόδου από το ευρώ, επιστρέφουν σταδιακά κάποια από τα χρήματα που φύλαγαν στο σπίτι τους, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ