2012-06-20 07:51:07
Φωτογραφία για Reuters:15 εκ.ευρω επέστρεψαν χθες στα ταμεία των τραπεζών
Σύμφωνα με το Reuters και τη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη, παρατηρούνται εισροές κεφαλαίων και πάλι, εκτός από το private banking που τα χρήματα έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό.Επιστρέφουν σιγά-σιγά οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μετά τη  νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, που καθησύχασε τους φόβους για έξοδο της χώρας από το ευρώ, είπαν την Τρίτη Έλληνες τραπεζίτες.

Οι καταθέτες, που απέσυραν ημερησίως πριν από τις εκλογές έως 800 εκατ. ευρώ φοβούμενοι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως θα έβαζε τη χώρα σε τροχιά εξόδου από το ευρώ, επιστρέφουν σταδιακά κάποια από τα χρήματα που φύλαγαν στο σπίτι τους.

"Η αφαίμαξη σταμάτησε", είπε τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ελληνική τράπεζα, που έχανε ημερησίως περίπου 30 εκατ. ευρώ τις ημέρες πριν τις εκλογές -- τα περισσότερα εκ των οποίων τοποθετήθηκαν σε θυρίδες ή φυλάχθηκαν στα σπίτια-- είδε αναστροφή της τάσης τη Δευτέρα.


"Χθες είδαμε αντιστροφή της πορείας. Είχαμε περίπου 15 εκατ. μετρητά που οι καταθέτες επέστρεψαν", είπε ο τραπεζίτης. Ωστόσο, όσοι πελάτες έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό δεν έχουν ακόμη επιστρέψει τις καταθέσεις τους, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι τραπεζίτες. Ένα τρίτο τραπεζικό στέλεχος είπε ότι επιστρέφουν ποσά ύψους έως 10.000 από μικροκαταθέτες που φύλαγαν τα χρήματα στο σπίτι τους και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επανακατατεθεί μεγάλα ποσά πάνω από 50.000 ευρώ.

"Δεν είχαμε εκροές καταθέσεων χθες και σήμερα αναμένουμε μια παρόμοια εικόνα", είπε ο τραπεζίτης. "Βοήθησε το εκλογικό αποτέλεσμα"

Από τα τέλη του 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους, σημειώθηκαν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν από τις αρχές του 2010 72 δις ευρώ καταθέσεων, ή περίπου 30% του συνόλου. Η τάση αυτή ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εικασιών για επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τα χρήματα θα συνεχίσουν να εισρέουν τις τράπεζες τις επόμενες ημέρες, όσο σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. "Σιγά-σιγά επιστρέφουν οι καταθέσεις που ήταν στα σπίτια και σε θυρίδες", είπε στέλεχος σε μεσαίου μεγέθους τράπεζα που ανήκει σε ξένο χρηματοπιστωτικό όμιλο. "Αναμένουμε ότι αυτό θα έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ