2012-06-19 19:33:24
Φωτογραφία για Ένα βήμα πριν τα βρούνε
Όλα τα τελευταία νέα

Στην τελική ευθεία για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκονται οι "τρεις". Αυτή τη στιγμή, οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έχουν σύσκεψη στη Βουλή, προκειμένου να καταλήξουν στη φόρμα, πάνω στην οποία θα βασίζεται ο άξονας, πάνω στον οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι κύριοι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαριδης από τη ΝΔ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Ανδρέας Παπαδόπουλος από την Δημοκρατική Αριστερά και Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ, αν και μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δώσει το "παρών".

Οι εκπρόσωποι των τριών πλευρών θα επιχειρήσουν να συντάξουν το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για το έργο της νέας κυβέρνησης, ενώ δεν θα υπάρξει συζήτηση για τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν.

Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Σαμαρά, μεταξύ των σημείων που πιθανολογείται συμφωνία, είναι:


-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εντός του τρέχοντος καλοκαιριού

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

-Άμεσή σύνταξη νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

-Ζητήματα αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης

-Ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης εγκληματικότητας

- Όχι άλλη μείωση σε μισθούς

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τον κατώτατο μισθό ούτε για την επαναφορά της μετενέργειας.

Επιπροσθέτως το πρώτο σχέδιο του κειμένου θα είναι έτοιμο σήμερα ώστε να το πάρουν στα χέρια τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να το εγκρίνουν ή να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ετοιμαστεί, ώστε οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ να το παρουσιάσουν στην συνεδρίαση της κεντρικής τους επιτροπής.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πιθανότατα οι επίσημες ανακοινώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν έως το αργότερο αύριο το μεσημέρι.

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων θέλουν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πλαίσιο που να είναι πειστικό και προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προς το εσωτερικό τους. Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει διαφωνία ως προς τα πρόσωπα.

Ο κ. Σαμαράς που θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Η καταρχήν συζήτηση έχει γίνει και θα αποφευχθούν πρόσωπα που προκαλούν αντιδράσεις στα άλλα κόμματα. Δεν θα είναι πχ από τη ΝΔ πρόσωπα όπως ο κ. Μάκης Βορίδης που δεν συνάδει με τον προοδευτικό χαρακτήρα που θέλει να προσδώσει ο κ. Φώτης Κουβέλης όπως κι από την άλλη πλευρά δεν θα μετέχουν βουλευτές όπως πχ η κ. Μαρία Ρεπούση. Πρόθεσή τους είναι να καταλήξουν σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, πιθανόν να έχει 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς.

Στο τέλος της διαδικασίας είναι ανοικτό αν θα γίνει κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών ή και σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως η όλη διεργασία θα συνδυαστεί με αιτιάσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ “που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του στην κρίσιμη για την χώρα περίσταση”.

Ακολούθως θα συνεδριάσει η κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για την τελική απόφαση συμμετοχής στην κυβέρνηση και αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στις συζητήσεις που είχε με βουλευτές νωρίτερα το μεσημέρι, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δε θα μπουν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση. Και, φυσικά, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι αντιπρόεδρος.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ