2012-06-19 12:12:53
Φωτογραφία για Βρετανικά ΜΜΕ: Η πόλωση, η απόγνωση και η ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας
Η δημιουργία συνθηκών ενότητας σε μια κατακερματισμένη κοινωνία και σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο είναι το ζητούμενο από τον Αντώνη Σαμαρά και τη νέα κυβέρνηση, κατά την εκτίμηση του βρετανικού Τύπου.

 Το έργο αυτό είναι δύσκολο, γράφει ο Guardian, σχολιάζοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι «ηράκλειος άθλος» για τον φιλόδοξο Σαμαρά, την ώρα που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαφορές είναι τόσο βαθιές ώστε ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει θα είναι «θαύμα» αν επιζήσει για μεγάλο διάστημα.

 Για την εφημερίδα η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία μοιάζει τόσο πολύ με αποτυχημένο κράτος, με δημόσια οικονομικά υπό κατάρρευση, με μια δημόσια διοίκηση σε αποσύνθεση και με τους πολίτες σε απόγνωση.

Αμφιβολίες για τη δύναμη της νέας κυβέρνησης διατυπώνει και το BBC, λέγοντας ότι οι πιέσεις θα είναι πολύ έντονες, εντός και εκτός Βουλής.


Η εφημερίδα Independent σχολιάζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δυσκολεύεται να κερδίσει ακόμα και τους πολιτικούς που συμφωνούν μαζί του. Προσθέτει ότι θεωρείται «ελαφρύς» πολιτικός με επικίνδυνες λαϊκιστικές τάσεις και καλείται τώρα να αποδείξει τις ικανότητές του εντός και εκτός συνόρων.

Οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους σχολιάζουν ότι συνιστά μέτρο των ασταθών θεμελίων της πολιτικής της ευρωζώνης στην Ελλάδα το γεγονός ότι ο θεωρούμενος από κάποιους «σαμποτέρ» της διάσωσης Αντώνης Σαμαράς τώρα αντιμετωπίζεται ως σωτήρας. Το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, προσφέρει κάποια ελπίδα και δείχνει ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και ότι διαφωνούν πως αυτό είναι συμβατό με τη μονομερή αποκήρυξη των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. 

Αναφερόμενη στη μετεκλογική κατάσταση η εφημερίδα γράφει ότι ο Αντώνης Σαμαράς μοιάζει σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την παράλυση, αλλά αυτό δε λύνει τίποτα όσο η πολιτική που ακολουθείται δεν αλλάζει. Οι Financial Times ζητούν την εφαρμογή ενός προγράμματος στην Ελλάδα που να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και καλεί τους Έλληνες να ζουν όπως τους επιτρέπουν οι δυνάμει τους, χωρίς σπατάλες. Το άρθρο προσθέτει ότι οι παραχωρήσεις στη βοήθεια προς την Ισπανία θα αποτελούσε καλό οδηγό και για τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Αρθρογράφος των Financial Times τονίζει ότι το βασικό όφελος από τις εκλογές είναι ότι αποφεύγεται μία τελική μάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, που θα μπορούσε να διεξαχθεί υπό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά τροποποιημένο πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα, με την ευχή αυτός ο αγώνας (σε έναν παραλληλισμό με τον προημιτελικό της Παρασκευής στο Euro 2012) να οδηγηθεί στην παράταση με τελικό αποτέλεσμα την ισοπαλία.

Οι Times επιμένουν ότι η κατάσταση δεν αλλάζει μετά τις εκλογές, καθώς η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να εκπληρώσει τις απαιτήσεις λιτότητας που έχει η τρόικα, ενώ η Mail κάνει λόγο για συνέχεια της μετωπικής σύγκρουσης σε αργή κίνηση. Η Daily Telegraph γράφει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει στην ουσία τρίτο πακέτο διάσωσης, καθώς θα διεκδικήσει παράταση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αυτό το αίτημα θα εντείνει την πίεση επί Γερμανίας και Βρυξελλών είτε να στηρίξουν την ευρωζώνη είτε να τη διαλύσουν. Ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Τσομώκος δηλώνει στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώκει αύξηση της κατώτατης κρατικής σύνταξης, μείωση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ κα παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος.

Γράφοντας στους Financial Times, τέλος, ο καθηγητής δικαίου και οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής προειδοποιεί για το σκηνικό βίας που έχει στηθεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η άνοδος των άκρων θυμίζει την κατάσταση στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης και τότε και σήμερα στην Ελλάδα είναι η βία, το μίσος, η οργή, η πόλωση, ο φόβος, η απόγνωση και η παραίτηση. Ο συντάκτης σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα μεγάλο δικτάτορα που να μην έχει οπαδούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εμφύλιας σύρραξης.

 πηγη:skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Μπλόκο» σε φορτίο μπανάνας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Μπλόκο» σε φορτίο μπανάνας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ