2012-06-18 10:49:07
Φωτογραφία για Το νέο τιτάνιο έργο που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση
Ενα... βουνό προκλήσεις και υποχρεώσεις έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, χωρίς την παραμικρή περίοδο χάριτος.

Πριν από λίγες ημέρες το Reuters  επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο είχε υποστηρίξει πως ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, μία τελευταία ευκαιρία θα δοθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιγνίδι τελείωσε», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσω του Μνημονίου, η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η ανάσχεση της ύφεσης και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος μετά το «κούρεμα» των ομολόγων αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα. Τις επόμενες εβδομάδες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δείξει δείγματα γραφής και να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να αποδεσμευτεί η δεύτερη δόση ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου (τα 23 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση), η οποία θα εκταμιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.


Εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές σε πολιτικό επίπεδο, η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα το αργότερο στα τέλη Ιουνίου για να έχει τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση. Παράλληλα οι δανειστές θα προχωρήσουν στον τελικό έλεγχο της οικονομίας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, με νέες μειώσεις στις συντάξεις, «λουκέτα» σε δημόσιους φορείς και απολύσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα, θα γίνει αποτίμηση της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, με πιθανό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα φέτος. Γιατί οι αποκλίσεις είναι ήδη σημαντικές και δεν υπάρχουν περιθώρια παρέκκλισης από τον στόχο για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προσέλθει στις συζητήσεις επικαλούμενη τη μεγάλη ύφεση, οι περισσότεροι οργανισμοί την αναμένουν τουλάχιστον στο 5%, όταν ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με εκτίμηση για ύφεση 4,7%, διατυπώνοντας προβληματισμό για τον αντίκτυπο που θα έχουν πρόσθετα μέτρα στο ΑΕΠ.

Η τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ρισκάρει αποτυχία στη μείωση των ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά την προοπτική δημιουργίας σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων το συντομότερο δυνατό και θα επιμείνει στο σκέλος των δαπανών.

Πλέον για την τρόικα δεν υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες, εκτιμώντας πως εάν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, οι διαπραγματεύσεις που θα κληθεί να κάνει η νέα κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις. Ήδη ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ το 2012 δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αφού στο, πρώτο εξάμηνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί ένας ανεξάρτητος φορέας όπως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργός από τον Απρίλιο . Αυτό που «πρέπει» να τονιστεί είναι ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία για τη διάθεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και πλέον αυτό που απαιτείται είναι η επίδειξη πολιτικής βούλησης για να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όλα τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο έχουν περάσει στην δικαιοδοσία του Ταμείου και σε εξέλιξη βρίσκονται διεθνείς διαγωνισμοί για την πώληση της ΔΕΠΑ, των Κρατικών Λαχείων , του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, στην Αφάντου Ρόδου και στην Κασιώπη Κέρκυρας. Στο πρόγραμμα για το τρέχον έτος περιλαμβάνονται και μεγάλες εισηγμένες όπως ο ΟΠΑΠ , η ΕΥΔΑΠ αι η ΕΥΑΘ , όμως εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων το πιο πιθανό είναι η ιδιωτικοποίηση τους να μετατεθεί για το 2013.

Τα μέτρα για τη διετία 2013-'14

Το πιο ακανθώδες ζήτημα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι ο προσδιορισμός των μέτρων (περικοπές δαπανών) ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε τα μέτρα να συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Αναμένονται πολυήμερες και επίπονες διαπραγματεύσεις του νέου οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς θα πρέπει να προσδιοριστούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, τα επιδόματα που θα καταργηθούν, οι κρατικοί φορείς που θα κλείσουν και ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσει μέσα στην επόμενη διετία.

Οι 10 σημαντικότερες υποχρεώσεις - προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

1. Κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που θα περιέχει και τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 με απολύσεις, μειώσεις συντάξεων - επιδομάτων και «λουκέτα» σε δημόσιους φορείς

2. Πιθανή κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με πρόσθετα μέτρα φέτος

3. Διασφάλιση επιπλέον χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής

4. Αποκατάσταση ρευστότητας με ανακεφαλαιοποίηση και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

5. Προώθηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», απεμπλοκή μεγάλων οδικών έργων

6. Εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με πωλήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ

7. Κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με έμφαση στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Αύξηση αντικειμενικών αξιών

8. Μειώσεις στους μισθούς των ενστόλων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, ανώτατου κλήρου, 12% κατά μέσον όρο

9. Προσδιορισμός πλεονάζοντος προσωπικού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν φέτος μέσω εφεδρείας

10. Νέα αύξηση τιμολογίων στη ΔΕΗ

πηγή:sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ