2012-06-18 09:34:15
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ / Μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση...!!!
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑΟ Αλ. Τσίπρας έκλεισε από την πρώτη στιγμή την πόρτα συμμετοχής του σε κυβέρνηση υπό τον Α. Σαμαρά. Το Μνημόνιο, τόνισε, είναι ένα μη βιώσιμο οικονομικό σχέδιο και η απόρριψή του είναι λαϊκή εντολή Τον ρόλο της υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ μην αφήνοντας κανένα περιθώριο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Το εντυπωσιακό εκλογικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ -πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του- δεν έφτασε ώστε να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στη μετεκλογική πλέον περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει, όπως δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας, «να αποτελέσει τον βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής και αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νικητή των εκλογών πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας όσο και τις δηλώσεις που έκανε από την Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα χαρίσει σε κανέναν τις δυνατότητες παρέμβασής του.


Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεων της παράταξης την επομένη των εκλογών, καθώς επεσήμανε ότι τα μέτρα λιτότητας και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί η κυβέρνηση δεν θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Δικαίωση

Το Μνημόνιο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ένα μη βιώσιμο οικονομικό σχέδιο και η απόρριψή του είναι λαϊκή εντολή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ότι θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι στα μεγάλα θέματα τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην του λαού και υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική -υπονοώντας του ΣΥΡΙΖΑ- θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις.

«Η πρότασή μας για ανατροπή Μνημονίου αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι από τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα με την πεποίθηση ότι το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκρατημένους, αλλά στους κομιστές της ελπίδας.

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανεβάσει ψηλά τον πήχη και μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν κλείσουν οι κάλπες μιλούσαν για «ντέρμπι» και «θρίλερ», τελικά αναγνώρισαν την «καθαρή» νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα το απέδωσαν στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Δώσαμε αυτόν τον αγώνα με πείσμα και με αυταπάρνηση, κόντρα σε μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών, διαστρέβλωσης και ψυχολογικής τρομοκρατίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «ανίερη συμμαχία των δυνάμεων του χθες». Μάλιστα επεσήμανε μια «ανίερη συμμαχία δυνάμεων εντός και εκτός χώρας, που έκανε ό,τι μπορούσε για να ανακόψει τον πόθο του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και ζωή με αξιοπρέπεια».

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με έμφαση τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών της παράταξης -μέσα σε ενάμιση μήνα- χαρακτηρίζοντάς το «μοναδικό επίτευγμα στη νεότερη πολιτική ιστορία όλης της Ευρώπης».

Σύσκεψη

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε στην κλειστή σύσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ ότι από τη μία πλευρά το Μνημόνιο καταδικάστηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις καθώς και ότι όλα τα κόμματα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι το Μνημόνιο είναι «ένα μη βιώσιμο οικονομικό σχέδιο». «Η απόρριψή του είναι πια ξεκάθαρη και επαναλαμβανόμενη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι η πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη για την ανατροπή των μνημονίων λιτότητας στην Ευρώπη αποτελεί «τη μόνη και βιώσιμη λύση, όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κλείσει το μήνυμά του προς τον λαό εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκρατημένους, αλλά στους κομιστές της ελπίδας».

Η επόμενη μέρα

Με γρήγορα βήματα η μετεξέλιξη της παράταξης

Με πιο γοργούς ρυθμούς αναμένεται να γίνουν τα πρώτα βήματα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ενιαία, πλατιά, αριστερή δημοκρατική παράταξη. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, που κατέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και με δεδομένο ότι η ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λύνει τα χέρια της Κουμουνδούρου ώστε να γίνει πράξη η προεκλογική δέσμευση του κ. Τσίπρα για τη μετεξέλιξη της παράταξης.

Στην Κουμουνδούρου, όλη αυτήν την περίοδο, δεν υπήρχε χρόνος για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. Αν και το πρώτο βήμα, λόγω του εκλογικού νόμου, έγινε με την κατάθεση στον Αρειο Πάγο ως ενιαίας παράταξης για να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ερχόταν πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 εδρών. Σημειώνεται ότι σε πολλές ομιλίες τους τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν την ανάγκη μετατροπής της παράταξης σε «ενιαίο κόμμα». Πολύ δε περισσότερο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτο κόμμα και έπαιρνε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η εμπειρία από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και η διάλυση των οργανώσεών του ήταν για την Κουμουνδούρου ένα «αρνητικό παράδειγμα» που έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία. Η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, να καλέσει σε ανοικτές συνελεύσεις όπου οι πολίτες θα είχαν τον πρώτο λόγο δεν ήταν τυχαία και δεν υπαγορεύτηκε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει πιο συντεταγμένα σε νέες συνελεύσεις, με απώτερο στόχο αμέσως μετά το καλοκαίρι να διοργανώσει το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης.

Αποτελέσματα

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δεκαέξι περιφέρειες

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα ή αύριο να συγκαλέσει τα όργανα της παράταξης για την αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το επιτελείο του κόμματος θα μετρήσει τα υπέρ και τα κατά της δεύτερης προεκλογικής περιόδου και κυρίως σε ποιες εκλογικές περιφέρειες είχε τη μεγαλύτερη και θεαματική άνοδο. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε δεκαέξι εκλογικές περιφέρειες κατάφερε να είναι το πρώτο κόμμα και αυτό αξιολογήθηκε θετικά από την Κουμουνδούρου. Τρεις μονοεδρικές περιφέρειες πέρασαν «στα χέρια» του ΣΥΡΙΖΑ - η Κεφαλονιά, η οποία παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ζάκυνθος και η Σάμος - Ικαρία.

Δύο ανατροπές

Στη μεγάλη μάχη της Αττικής, όπου στις περασμένες εκλογές της 6ης Μαΐου είχε κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε δύο ανατροπές. Στην Α' Αθήνας και στην Α' Πειραιά, καθώς επικράτησε η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ο μεγάλος κερδισμένος στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, στη Β' Αθήνας - πάνω από το 31%, στη Β' Πειραιώς που φτάνει κοντά στο 40% και στην Περιφέρεια Αττικής κοντά στο 31%.

Παναγιώτης Τσούτσιας / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δεν κατάφερε να πιάσει λιμάνι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δεν κατάφερε να πιάσει λιμάνι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ