2012-06-18 08:51:03
Φωτογραφία για Ο θρίαμβος των Σοσιαλιστών, το βατερλώ της Σεγκολέν και η νέα Λε Πεν στο προσκήνιο
Μετά τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ επί του Νικολά Σαρκοζί η οποία επανέφερε τους Σοσιαλιστές στα Ηλύσια Πεδία έπειτα από 17 χρόνια, οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία κατέγραψαν άλλο έναν θρίαμβο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), αφού εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση έπειτα από 10 χρόνια.

Οι εκλογές στιγματίστηκαν, παράλληλα, από τη μη εκλογή πρωτοκλασάτων στελεχών όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και από την εκλογή της Μαριόν Λε Πεν.

Το σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει 315 έδρες έναντι 212 του συντηρητικού (UMP) γεγονός που, ουσιαστικά «λύνει» τα χέρια του γάλλου προέδρου στην προσπάθεια προώθησης των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί. Σημειώνεται ότι η Γερουσία ελέγχεται επίσης από τη γαλλική Αριστερά.

Το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του κεντρώου και πρώην υποψηφίου προέδρου, Φρανσουά Μπαϊρού καταλαμβάνει 2 έδρες, ενώ και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (National Front) καταλαμβάνει 2 έδρες. Είναι η πρώτη φορά από το 1986 που η Άκρα Δεξιά θα εκλέξει βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση, που δεν είναι άλλη από την 22χρονη εγγονή του Ζαν- Μαρί Λεπέν και ανηψιά της Μαρίν Λε Πεν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Η νεαρή Λε Πεν αποτελεί και τη νεαρότερη βουλευτή που εκλέγεται.


Ο χθεσινός δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών είχε και μεγάλους χαμένους, με τη πρώην προεδρική υποψήφια των Σοσιαλιστών και πρώην σύντροφο του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ να χάνει στην Λα Ροσέλ την έδρα απ΄οτον αντάρτη υποψήφιο, Ολιβιέ Φαλορνίτον οποίο είχε υποστηρίξει με το περιβόητο tweet η νυν σύντροφος του Ολάντ και πρώτη κυρία της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ! Η Ρουαγιάλ έκανε λόγο για «πολιτική προδοσία» και χαρακτήρισε τον Φαλορνί «βουλευτή της δεξιάς». Ο νικητής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «σέβεται την απογοήτευσή της».

Η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να είδε την ανηψιά της να εκλέγεται ότι όμως και τον εαυτό της, αφού έχασε στο νήμα στην Πα ντε Καλέ από τον σοσιαλιστή υποψήφιο.

Παράλληλα, ο τρίτος των προεδρικών εκλογών του 2007, Φρανσουά Μπαϊρού, μετά την πέμπτη θέση στις φετινές προεδρικές εκλογές, δεν εξελέγη βουλευτής στο Πο.

Η εκλογική μάχη ήταν καταστροφική για πολλούς «σαρκοζικούς» και ιδιαίτερα για κάποιους που πήραν μέρος στην προεκλογική καμπάνια του τέως γάλλου προέδρου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι όλοι οι υπουργοί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαν- Μαρκ Ερό, που κατέρχονταν υποψήφιοι, εκλέγονται βουλευτές.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι «300» που εκλέγονται
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι «300» που εκλέγονται
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ