2012-06-17 15:35:02
Φωτογραφία για Αναγνώστης πληροφορεί για την προέλευση επίκαιρων λέξεων-φράσεων
Μέρα που είναι σήμερα, ας κάνουμε μια εσωτερική αναζήτηση στην ιστορία μας ώστε να δούμε από που προέρχονται λέξεις και φράσεις που, ιδιαίτερα τούτη την Κυριακή 17 Ιουνίου έχουν την τιμητική τους ΔΑΓΚΩΤΟ:

Λοιπόν.... Με το Σύνταγμα του 1864 ορίζεται το σφαιρίδιο ως τρόπος ψηφοφορίας! Ένα μικρό μεταλλικό μπαλάκι το οποίο ριχνόταν στην κάλπη αντί για ψηφοδέλτιο! Οι κάλπες μάλιστα ήταν τόσες, όσοι και οι υποψήφιοι κάθε εκλογικής περιφέρειας! Πολλοί ψηφοφόροι, θέλοντας να δείξουν την "αγάπη" τους προς τον υποψήφιο που υποστήριζαν, το πάθος και την σιγουριά της ορθότητας της επιλογής τους, δάγκωναν το σφαιρίδιο πριν το ρίξουν μέσα! Ακολούθως, συνήθιζαν να υπερηφανεύονται για την πράξη τους στον κύκλο τους με τη φράση "όχι μόνο το έριξα, ήταν και δαγκωτό!" και άλλα τέτοια εύηχα!!!

ΤΟΝ ΜΑΥΡΙΣΑ:

Όπως σας ανέφερα και πιο πριν, υπήρχαν ατομικές κάλπες για κάθε υποψήφιο, οι οποίες μάλιστα ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη, την πλευρά που έγραφε ΝΑΙ και ήταν χρώματος άσπρου και την πλευρά που έγραφε ΟΧΙ και ήταν χρώματος μαύρου. Ο ψηφοφόρος που επιθυμούσε να καταψηφίσει έναν υποψήφιο, έριχνε σφαιρίδιο στη μαύρη πλευρά της κάλπης του και βγαίνοντας έλεγε στους φίλους του "Τον τάδε τον μαύρισα!!!!"


Η φράση με "έβγαλε ασπροπρόσωπο", ή "περιμένω να με βγάλει ασπροπρόσωπο" έχει τις ρίζες της στην ίδια περίοδο και στην διπλή ασπρόμαυρη κάλπη, την ελπίδα των ψηφοφόρων δηλαδή να δουν την επιλογή τους να ρίξουν το σφαιρίδιο στο λευκό μέρος της κάλπης κάποιου, να δίνει καρπούς!

Το σύστημα της ψηφοφορίας με σφαιρίδιο χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τις εκλογές του 1920, αν και ήδη από τις Δημοτικές - Κοινοτικές εκλογές του 1912 είχαν γίνει οι πρώτες απόπειρες εισαγωγής του ψηφοδελτίου όπως το ξέρουμε σήμερα!!

Προσωπικά το σύστημα του αντιψηφίσματος (μαύρισμα) θα μου άρεσε να ισχύει και σήμερα με μία σειρά μέτρων που να εξαφανίζουν από το πολιτικό χάρτη τους ανεπιθύμητους!!

Σαν το πολυπόθητο unlike που επιζητούν οι νεολαίοι μας για το facebook ένα πράμα!!!!

Καλά μυαλά και καλή ψήφο σε όλους!!

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ