2012-06-16 18:05:33
Φωτογραφία για Γιούνγκερ: Μην γυρίσετε την πλάτη στο ευρώ
Νέα μηνύματα προς την Ελλάδα για τήρηση των συμφωνηθέντων στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μια ημέρα πριν από τις εκλογές στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, o επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τους Έλληνες «να μη γυρίσουν την πλάτη στο ευρώ», ενώ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη επικράτηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κάτι που όπως ανέφερε «δεν αποκλείεται», θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη.

Σημείωσε παράλληλα ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν θα έχει μόνο οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, αλλά θα βλάψει ολόκληρη την ευρωζώνη και τόνισε: «Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σήμα καταστροφής. Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες».

«Εμείς ως Eurogroup θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ελληνική κυβέρνηση. Μόνον να προειδοποιήσω τον καθένα μπορώ, να μην εγκαταλείψει την ευρωζώνη, επειδή τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η εσωτερική συνοχή της», επισήμανε στην ίδια συνέντευξη, ενώ εκτίμησε ότι «τρίτες εκλογές δεν θα είναι η λύση».


Ανέφερε τέλος ότι την Κυριακή το βράδυ θα βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του δανεισμού της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι συμφωνίες που συνάπτονται με τους διεθνείς πιστωτές, πρέπει να τηρούνται επακριβώς».

«Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικό, οι ελληνικές εκλογές να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο εκείνοι που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση να πουν: ''θα προσηλωθούμε σε ό,τι συμφωνήθηκε''», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων στη γερμανική Κάτω βουλή, εκ των στενών συνεργατών της καγκελαρίου Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Μπόσμπασχ, εκτιμά ότι, εάν η ριζοσπαστική αριστερά αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές «τότε η ελληνική έξοδος απ' το ευρώ θα είναι, μόνον, θέμα χρόνου».

«Εάν η ριζοσπαστική αριστερά επιμείνει να δηλώνει ότι εύχεται να έχει τις βοήθειες από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης στο ακέραιο, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει τα ανταλλάγματα, τότε θα είναι θέμα χρόνου, πριν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», σημειώνει ο Γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Κυριακή η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο η έξοδος της Ελλάδας απ την ευρωζώνη «να γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες».

Εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Όπως επισήμανε, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φωτιά προς το Σούνιο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φωτιά προς το Σούνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ