2012-06-15 21:22:03
Φωτογραφία για Τροφές και ποτά με υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ της ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών χωρίς θερμίδες, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία απεικόνισης της... λειτουργίας του εγκεφάλου, ερευνητές από το Σαν Ντιέγκο έδειξαν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις γλυκαντικές ουσίες με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το αν το άτομο αυτό καταναλώνει τακτικά τροφές και αναψυκτικά διαίτης!

Στην έρευνα συμμετείχαν 24 υγιή άτομα νεαρής ηλικίας, εκ των οποίων οι 12 δήλωσαν ότι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης συνήθως μία φορά την ημέρα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι σπάνια καταναλώνουν τέτοιου είδους ποτά ή ακόμα και καθόλου. Κατά τη διάρκεια της απεικόνισης της λειτουργίας του εγκεφάλου τους, τους χορηγήθηκαν μικρές ποσότητες σακχαρίνης ή νερό με ζάχαρη σε τυχαία σειρά.

Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις γλυκαντικές ουσίες εξίσου ευχάριστα, αλλά το μέρος του εγκεφάλου που «άναψε» , ώστε να οδηγήσει τον καθένα στην απόφαση του διέφερε δραματικά σε αυτούς που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά διαίτης.


Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου έχουν συσχετιστεί με το μηχανισμό ανταμοιβής ή ευχαρίστησης που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε κάτι ευχάριστο.

H πιο σημαντική παρατήρηση είναι ότι ελαχιστοποιήθηκε η ενεργοποίηση μιας περιοχής γνωστής και ως κερκοφόρος πυρήνας, η οποία, εκτός των άλλων, είναι συσχετισμένη με το αίσθημα της ευχαρίστησης όσον αφορά το φαγητό. Μειωμένη λειτουργία αυτής της περιοχής έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.

Η κατακλείδα της έρευνας είναι ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί μια σχέση, βάση της «εμπειρίας» που αποκτά, μεταξύ της γλυκιάς γεύσης και την παροχή θερμίδων, ώστε να να ρυθμίσει την απαίτηση για πρόσληψη τροφής. Όταν όμως μια τροφή παρέχει έξτρα θερμίθες (π.χ. τροφή που περιέχει κανονική ζάχαρη), «ο εγκέφαλος ξαφνικά δεν ξέρει τι να κάνει», εξήγουν οι ερευνητές. Ως αποτέλεσμα να μαθαίνει να αγνοεί αυτές τις έξτρα θερμίδες που προσλήφθηκαν και πολύ γρήγορα δίνει εντολή για νέα πρόσληψη τροφής, χωρίς όμως πραγματικά να την έχει ανάγκη.
karfo.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ