2012-06-15 19:46:05
Φωτογραφία για Στις κάλπες με... προσευχές
Με κομμένη την ανάσα προσέρχεται το στελε­χιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες, μα­ζί και η κομματική ηγεσία, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κρίνει μόνο τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και... την ίδια την ύπαρξη του κόμματος. Η συντριβή της 6ης Μαΐου θα είναι το τε­λευταίο «σκαλί» ξεπεσμού ή παίρνει κι άλλο;

Ο κίνδυνος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές να οδη­γηθούν στην αγκαλιά της Ν.Δ. προ­κειμένου να κόψουν τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει το κόμμα κοντά σε μονοψήφια ποσοστά και ου­σιαστικά να το απειλήσει με οριστική διάλυση.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι δι­πλά καταστροφικό, αφού, εκτός από την απογοήτευση και την αποχώρηση μιας σειράς στελεχών που έχουν μεί­νει στο πολυτραυματισμένο κουφάρι του κόμματος, μπορεί να ανοίξει και θέμα έντονης αμφισβήτησης του προ­έδρου του Κινήματος, με άγνωστη έκ­βαση.

Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο ση­μείο να κυκλοφορούν σενάρια ότι, πα­ρασκηνιακά, στελέχη και πολιτευτές «κατευθύνουν» ψήφους προς τη Ν.Δ. προκειμένου να αμφισβητηθεί και τελικά να ανατραπεί ο Βενιζέλος αμέ­σως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.


Απέναντι σ’ όλα αυτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινήθηκε «γρήγορα», αλ­λά αγχωτικά την τελευταία εβδομά­δα των εκλογών, σε αντίθεση με τους ρυθμούς ρελαντί με τους οποίους κι­νήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πρώτον: Επισήμως από την Ιππο­κράτους άρχισαν να διαρρέουν ότι προηγείται σταθερά η Ν.Δ. και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει φόβος «επέλασης» της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Δεύτερον: Ο Ευ. Βενιζέλος διαλάλη­σε σε όλους ότι δεν υπάρχει περίπτω­ση να κάνει πίσω από την προεδρία του κόμματος και ο ίδιος θα ορίσει τους κανόνες και τον τρόπο ανασυ­γκρότησης του κόμματος.

Τρίτον: Πέταξε το γάντι στον Πάγκα­λο, τον Ραγκούση και όλους όσοι έκα­ναν κριτική στον ίδιο και την πορεία του κόμματος επί της προεδρίας του λέγο­ντας ότι «υπάρχουν αγκάθια στο κόμμα που το πληγώνουν κι ας τους τίμησε το κόμμα με αξιώματα και εξουσία».

Τέταρτον: Έσπευσε να τείνει χείρα συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ για τη δη­μιουργία του πόλου της Κεντροαριστε­ράς προκειμένου να διαλύσει τις πα­ρασκηνιακές προσεγγίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Φ. Κουβέλη και να πάρει ο ίδιος την πρωτοβου­λία των κινήσεων.

Είναι προφανές ότι οι «πιέσεις» που υφίσταται ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον έφεραν στο σημείο να «προειδοποιεί» τους πάντες ότι θα καταθέσει την πρότασή του για το νέο ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Κυριακής, στρέφοντας αλλού τη συζήτηση της προεκλογικής εκστρα­τείας του κόμματος από το πραγματι­κό διακύβευμα, που είναι το αύριο της χώρας.

Ενστάσεις

Η στάση και ο τρόπος που κινείται ο πρόεδρος του κόμματος έχουν ενοχλή­σει μια μεγάλη μερίδα των ηγετικών στελεχών θεωρώντας ότι συμβάλλει στον κύκλο της διάλυσης του κόμμα­τος. Πολλά στελέχη επισημαίνουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα τεθεί απέναντι σε μια σειρά ενστάσεων για τον τρόπο που πολιτεύτηκε στις δύο αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα του καταλογίζουν:

♦ Αμέσως μετά την καταστροφική εκλογική επίδοση της 6ης Μαΐου, αντί να συσπειρώσει το εναπομείναν κόμ­μα, φρόντισε να διαλύσει πλήρως ακό­μα και τα «κουρέλια» οργάνων που υπήρχαν, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους το στελεχιακό δυναμικό, βά­ζοντας στον πάγκο όλους όσοι ακόμα επέμεναν να δουλεύουν και αρχίζοντας τις επιλεκτικές συνεργασίες, ακόμα και με στελέχη που αποδοκι­μάστηκαν έντονα από την ψήφο των πολιτών.

♦ Αντί να διαβουλεύεται με όλους και την εκλογική επιτροπή που ο ίδιος συ­νέστησε, αποφασίζει μ’ έναν πολιτικό κύκλο στενών του συνεργατών αμ­φισβητώντας ακόμα και τις δικές του απόψεις για «ανοιχτό κόμμα».

♦ Δεν κατόρθωσε να κινητοποιήσει το στελεχιακό δυναμικό, με μια ακατανό­ητη προεκλογική εκστρατεία που κα­νείς δεν γνώριζε πώς θα εξελιχθεί.

♦ Συμπεριφέρθηκε προεκλογικά σαν να μην υπάρχει κανείς άλλος στο ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος επι­ζών του εκλογικού ναυαγίου, ενώ έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για το απο­τέλεσμα.

♦ Επιχειρεί να πείσει ότι το δεύτερο μνημόνιο ήταν επιτυχία, προβάλλο­ντας την επομένη των εκλογών την ανάγκη αναθεώρησής του, χωρίς να μπορεί να πείσει για τη θέση του.

♦ Δεν κατόρθωσε να στήσει ανάχω­μα στον διπολικό αγώνα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ μένοντας στην άκρη της προεκλογικής αντιπαράθεσης, φοβούμενος να γίνει αντιληπτή η παρουσία του.

♦ Φρόντισε να απαντήσει προεκλογι­κά σε βολές που δέχεται από διάφο­ρες πλευρές δημιουργώντας σκηνικό αντιπαράθεσης αντί να τις αντιπαρέλθει και να τις αντιμετωπίσει όταν έρθει η ώρα.

♦ Υιοθέτησε τη βολική άποψη ότι δίνει έναν αγώνα με ένα κόμμα που δεν του ταιριάζει και δεν το επέλεξε προκειμέ­νου να μην κριθεί η δική του επίδοση και απήχηση στην κοινωνία.

♦ Έσπευσε να προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αμφισβήτηση για την ηγεσία του με δύο «μη πολιτικά» επιχειρήματα: ότι δηλαδή έχει νωπή λαϊκή εντολή και ότι δεν εμφανίστηκε αντίπαλος στις 18 Μαρτίου. Ουσιαστι­κά παρουσίασε την καινοφανή θεωρία ότι πρέπει να του αναγνωριστεί ότι θυ­σιάστηκε αναλαμβάνοντας το κόμμα στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορί­ας και συνεπώς δικαιούται μια «ήρε­μη προεδρία» προκειμένου να επιχει­ρήσει την ανασυγκρότησή του. «Δεν πρέπει να δικαιωθούν όσοι άφησαν τον Βενιζέλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά προκειμένου να φάει τα μούτρα του, να καεί για να τον διαδε­χτούν αμέσως» επισημαίνουν θερμοί υποστηρικτές του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στην κατηγορία των επικριτών του Βενι­ζέλου μείνουν μόνο όσοι έχουν βγει στο ξέφωτο, δηλαδή ο Θόδωρος Πά­γκαλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, ή θα προστεθούν και άλλοι, όπως οΑνδρέ­ας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για τον Πάγκαλο οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος επισημαίνουν ότι με τις κινήσεις του βοηθά όσους επιχειρούν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλο το περασμένο διάστη­μα με τις προκλητικές και απρόσεκτες δηλώσεις του έστρεψε τον κόσμο ενα­ντίον του κόμματος και βοήθησε στην εκρηκτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παρασκήνιο

Οι συνεργάτες του Βενιζέλου πα­ρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του Γιάννη Ραγκούση και του καταλο­γίζουν ότι κινείται στο παρασκήνιο με περιοδείες και επαφές σε όλη την Ελ­λάδα «οργανώνοντας εσωκομματικό πόλο». Οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι μετεκλογικά η πρώτη σύγκρουση της ηγεσίας μαζί του θα αφορά τη διαχείριση των οικονομικών του κόμμα­τος όσο ήταν γραμματέας και κυρίως το θέμα της μετακόμισης των κεντρι­κών γραφείων στην Ιπποκράτους και των εξόδων που έγιναν. Παράλληλα, του καταλογίζουν ότι με την τυφλή «μεταρρυθμιστική του εμμονή» διέρρηξε δεσμούς με κοινωνικές ομάδες που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα.

Η σχέση Βενιζέλου - Λοβέρδου έχει περάσει πολλές διακυμάνσεις. Εσχά­τως ο πρώην υπουργός Υγείας δείχνει μια «δυσανεξία» στις ανακοινώσεις Βε­νιζέλου για τις αλλαγές στο κόμμα. Η πιο βασική όμως αιτία της απόστασής τους είναι η εμμονή Λοβέρδου στο να συμμετέχει με πρωτοκλασάτα στελέχη σε όποια κυβέρνηση και κυρίως στο να μην απομακρυνθεί από την εξου­σία, μετέχοντας σε κυβερνητικό σχήμα οπωσδήποτε. Ο Βενιζέλος κινείται σε άλλη γραμμή, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πρωταγωνιστεί στο επό­μενο εκλογικό σχήμα, να εμφανίσει δι­άθεση ακόρεστης δίψας για εξουσία και να υφίσταται φθορά και κριτική στο όνομα της υπευθυνότητας της χώρας από τη στιγμή που ο κόσμος του έστρε­ψε την πλάτη. Στη απέναντι όχθη όμως φέρεται να έχουν περάσει και στελέ­χη που τον στήριξαν φανατικά από το 2007 ώς και τις προηγούμενες εκλογές και θεωρούν ότι ο Βενιζέλος τούς εγκα­τάλειψε στην τύχη τους προεκλογικά με αποτέλεσμα να μην κατορθώσουν να επανεκλεγούν.

Πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι την επομένη των εκλογών, και ειδι­κά αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλύτε­ρο από της 6ης Μαΐου, το τρίο Λοβέρ­δος, Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοΐδης θα επιχειρήσει να «συνδιαμορφώσει» με τον Βενιζέλο την επόμενη μέρα στο κόμμα και μάλιστα φέρεται αποφασι­σμένο να συγκρουστεί μαζί του αν δεν το επιτύχει. Το σοβαρό στοιχείο είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που αναμέ­νεται να προκύψει επ’ ουδενί δεν ελέγ­χεται από τον πρόεδρο του κόμματος και έτσι ο Βενιζέλος θα έχει απέναντί του και ένα νομιμοποιημένο με ψήφο όργανο που δεν θα μπορεί να κατευθύ­νει κατά το δοκούν. Τι απομένει; Πολλοί «ορκίζονται» στην ανθεκτικότητα του ΠΑΣΟΚ και δεν στοιχηματίζουν στον πλήρη κατακερματισμό του, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν από δυο σημαντικούς παράγοντες: το εκλογικό αποτέλεσμα και τους χειρισμούς της ηγεσίας για τη (σχεδόν βέβαιη) συμμε­τοχή σε οποιοδήποτε εκλογικό σχήμα topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ