2012-06-15 16:08:03
Φωτογραφία για Ακόμη περιμένει τα πυροσβεστικά ελικόπτερα η Κρήτη
Χωρίς πυροσβεστικά ελικόπτερα παραμένει μέχρι σήμερα η Κρήτη, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους σε περίπτωση εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς δεδομένου του ανάγλυφου του νησιού και της δυσκολίας πρόσβασης, οδικά, πυροσβεστικών μέσων σε πολλές περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε πριν από λίγες ημέρες από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η άφιξη δύο ελικοπτέρων στο νησί, τα οποία θα σταθμεύουν σε Χανιά και Ηράκλειο.

ΕΜΠΛΟΚΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχει “μπλοκάρει” καθώς μετά τον διαγωνισμό που έγινε από τη νατοϊκή υπηρεσία NAMSA επελέγη τουρκική εταιρεία, με αποτέλεσμα ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος να ζητήσει από τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου να “παγώσει” το θέμα.


Ειδικότερα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η πρόταση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη νατοϊκή υπηρεσία NAMSA, η οποία κατατέθηκε προ μερικών ημερών, είναι να αναλάβουν το έργο της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, τα οποία εκπροσωπεί τουρκική εταιρεία.

Αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούσαν ωστόσο για μια «ορθή επιλογή αφού τα περισσότερα ελικόπτερα που θα εκπροσωπεί η τουρκική εταιρεία θα προέρχονται από τη Λευκορωσία με πιλότους από το πρώην ανατολικό μπλοκ και δεν τίθεται θέμα κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας ή άλλες ύποπτες ενέργειες».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την τελευταία διετία πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για ύποπτες και επιζήμιες συναλλαγές στη διαδικασία ενοικίασης 12 ελικοπτέρων - πέντε βαρέως και επτά μεσαίου τύπου - που αναλάμβαναν το έργο της δασοπυρόσβεσης.

Έτσι οι επιτελείς της Κατεχάκη αποφάσισαν τον σχετικό διαγωνισμό να διεξάγει ο ανεξάρτητος φορέας NAMSA (ΝΑΤΟ Maintenance and Suplly Agency) που ασχολείται με σχετικές στρατιωτικές διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο της συγκεκριμένης επιλογής. Η NAMSA αριθμεί περίπου 1.400 υπαλλήλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και διοικητής της είναι πρώην Έλληνας στρατιωτικός.

Η τελική πρόταση που παρέδωσε η NAMSA στους έλληνες επιτελείς είναι σε πρώτη φάση τα πέντε ελικόπτερα βαρέως τύπου να ενοικιαστούν από μια ρωσική και μια αμερικανική εταιρεία, με συνολικό κέρδος για τη χώρα μας -σε σχέση με τις περσινές τιμές- της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φουλ για τελικό η Μπόκα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φουλ για τελικό η Μπόκα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ