2012-06-15 10:06:46
Φωτογραφία για Aρχική σελίδα | Διεθνή   Share on email   Share on print Η ΧΙΛΑΡΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣυγκρούσεις στο ορεινό Καραμπάχ
Λιάνα Μυστακίδου

 Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Συρία, όλα δείχνουν ότι αναζωπυρώνεται το μέτωπο του Καραμπάχ.Σε συγκρούσεις που έγιναν πριν από λίγες μέρες στο ορεινό Καραμπάχ σκοτώθηκαν 3 Αρμένιοι και 5 Αζέροι  στρατιώτες.Ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλή Χασάνοβ δήλωσε ότι τα επεισόδια δεν ξέσπασαν τυχαία λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της κ. Κλίντον στο Μπακού και το Εριβάν.

Κατηγόρησε, βέβαια την Αρμενία για προβοκάτσια και ισχυρίστηκε ότι η ομάδα AGit Minsk (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) που έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για το ζήτημα του Καραμπάχ, αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η κ. Κλίντον κατά την επίσκεψή της στο Μπακού κάλεσε τους ομολόγους της του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και τους εκπροσώπους της ομάδας Agit Minsk στο Παρίσι  στις 16 Ιουνίου, για να εξετάσουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Οι δοκιμές των πυραύλων Topol-M που έκανε πρόσφατα η Ρωσία προκάλεσαν πανικό στο Ισραήλ, την Τουρκία, την Αρμενία, το Λίβανο και τον Καύκασο, γιατί κανείς δεν καταλάβαινε τι ήταν αυτή η φοβερή λάμψη που έβλεπαν στον ουρανό.

Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία.

Οι Τούρκοι Στρατηγοί σπεύδουν στο Μπακού. Μετά τον Στρατηγό Κιβρίκογλου και τον Στρατηγό Μπεκίρ Καλιοντζού, ετοιμάζει τις βαλίτσες του και ο Αρχηγός της Αεροπορίας.

Ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας στην Τραπεζούντα σε εκδήλωση τοπικών επιχειρηματιών , χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. Οι δυο χώρες, τόνισε, βιώνουν το χρυσό αιώνα των σχέσεών τους. 

Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες εξάγει τα προϊόντα της η Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της Τραπεζούντας και υποσχέθηκε να κάνει μεγάλα έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο και στο λιμάνι  για να διακινείται το εμπόριο από την Κεντρική Ευρώπη στην Ευρασία και από εκεί στον Ινδικό Ωκεανό….

Φυσικά τα έργα αυτά δεν θα διευκολύνουν μόνο τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά θα ενισχύσουν  και τη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Πόντου.

Εάν παρατηρήσει κανείς την κινητικότητα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την πολεμική προετοιμασία που γίνεται πιθανότατα για ένα δεύτερο Καραμπάχ.

Ορισμένοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Ρωσία και το Ιράν είναι ενοχλημένες από την επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της στην περιοχή του Καυκάσου, για αυτό επιθυμούν μια σύγκρουση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.

Αλλά  η κρίση δεν αφορά μόνο τις δυο εμπόλεμες χώρες. Το πρόβλημα του Καραμπάχ  συνδέεται άμεσα με τη Συρία και την ένταση των σχέσεων Ισραήλ-Ιράν. Τίποτα σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να αξιολογηθεί ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Εύλογα μπορεί κανείς να πει ότι ζούμε μια περίοδο αντίστασης των Ασιατικών δυνάμεων στην επιθετικότητα της  Δύσης.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΘΕΛΕΙ ΒΑΛΕΡΙΑΝΟ Η ΚΑΡΣΛΟΥΗ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΘΕΛΕΙ ΒΑΛΕΡΙΑΝΟ Η ΚΑΡΣΛΟΥΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ