2012-06-14 08:14:38
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Ελλάδα «πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, επαναλαμβάνοντας μια επωδό που έχει ακουστεί ιδιαίτερα τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερα εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Μόλις μία ημέρα πριν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι επεσήμανε το ίδιο: πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

«Ο ελληνικός λαός θέλει να μείνει στο ευρώ, αλλά θέλει να έχει και τις απαραίτητες συνθήκες για να ζήσει» απάντησε στον Ζοζέ Μπαρόζο η πρόεδρος της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλα Τσίμερ, η οποία διεμήνυσε στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ότι θα πρέπει να πάψουν να εκβιάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους, με την απειλή εξόδου της χώρας τους από το ευρώ.


Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα, πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα διακοπεί η παροχή βοήθειας, απηύθυνε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, ενώ σε σχέση με ενδεχόμενη χρεοκοπία, τόνισε πως η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την αναρχία και διαθέτει την ισχυρή βούληση να βοηθήσει τη χώρα και να μην την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, όμως, οι Γερμανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερα «ζεστοί» για την παραμονή μας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov καταδεικνύει ότι το 69% των Γερμανών επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έναντι μόλις 17% που επιθυμούν την παραμονή της.

Ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν τελικά από την ζώνη του κοινού νομίσματος, αλλά το 21% εκτιμά ότι ούτως ή άλλως το ευρώ δεν θα επιβιώσει και ότι τα επόμενα δέκα χρόνια τα κράτη-μέλη θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.

Η έρευνα καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, έντονο ευρωσκεπτικισμό εκ μέρους των Γερμανών, καθώς το 52% απαντά ότι, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, θα επέλεγε την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 29% θα ψήφιζε αρνητικά.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό Stern ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει τη βαθιά συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν, , επισημαίνοντας, όμως, ότι «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και τονίζοντας ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν», αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που την Τρίτη εξέφρασε αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει, αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει: «Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω». Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. «Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία - λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας - βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.

Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο «no-bail-out», σύμφωνα με τον οποίο - όπως εξηγεί - ένα κράτος- μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ.: περιοχή στη νότια Γερμανία που οι κάτοικοί της φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά. Ο Σόιμπλε παραδέχεται, τέλος, ότι τα πράγματα «σπανίως εξελίσσονται με δίκαιο τρόπο σε περίπτωση κρίσης» και ότι τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού είναι και τα περισσότερο εκτεθειμένα.

Ανάλογες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φιλοξενούνται και στο φύλλο της Τετάρτης της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν θα την βοηθήσουμε, λέγοντας ότι η αιτία των προβλημάτων της βρίσκεται στην Ιταλία ή στη Γερμανία. Η αιτία των προβλημάτων της, για τα οποία υποφέρουν οι Έλληνες, εντοπίζεται στις ελλείψεις της ελληνικής πολιτικής, που συνεχίσθηκαν επί δεκαετίες. Στηρίζουμε την Ελλάδα με δάνεια εντυπωσιακού εύρους, παρά ταύτα μόνο η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της» δηλώνει ο Γερμανός υπουργός.

Ο κ. Σόιμπλε προσθέτει επίσης ότι η χώρα του «μαζί με άλλους έκανε καθοριστικά βήματα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ. Σε κάθε φάση καταλήξαμε σε συμφωνίες τις οποίες εμείς σεβαστήκαμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους άλλους. Δείξαμε μεγάλη ευελιξία, δείξαμε κατανόηση, δεν πατάμε φρένο. Θέλουμε πιο δυνατούς θεσμούς και μπορούμε να τους φτιάξουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να λύσει τα προβλήματα της μη ανταγωνιστικής οικονομίας και της ασταθούς δημοσιονομικής κατάστασης. Δεν υπάρχει άλλη οδός, έστω κι αν ο ελληνικός λαός υποφέρει». 

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξερχόταν της Ευρωζώνης, δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαστε σαφώς διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά οι Έλληνες δεν γίνεται να αποφύγουν τις δομικές προσαρμογές. Στο σημείο αυτό, οι εκλογές δεν θα επέφεραν καμία αλλαγή. Είναι καλύτερα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επιπλέον ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «έτοιμη για κάθε πιθανότητα», αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές, περιλαμβανομένου και ενός αρνητικού σεναρίου για την Ευρωζώνη. Ερωτηθείς σχετικά, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι για μια ενδεχόμενη «καταστροφική ψήφο για την Ευρωζώνη», ο Μοσκοβισί απάντησε: «πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε εκλογική πιθανότητα». «Είναι οι Έλληνες αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν, πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατική επιλογή» τους, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη η οποία μπορεί να επιδειχθεί, που θα πρέπει να επιδειχθεί στην ευρωζώνη και στη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός ομόλογος του Σόιμπλε Τζορτζ Όσμπορν εκφράζει την εκτίμηση πως η Ευρώπη ενδεχομένως να χρειαστεί να θυσιάσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε να πειστεί η Γερμανία να χορηγήσει περισσότερα χρήματα για να σωθεί το ευρώ.

Η Γερμανία, ως μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, κρατά το κλειδί για το πώς μπορούν να σωθούν οι προβληματικές, περισσότερο αδύναμες οικονομίες και για το αν η Ευρώπη τελικά θα μπορέσει να συμφωνήσει για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης. Η Βρετανία και η υπόλοιπη ΕΕ έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης, με το Λονδίνο να αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τραπεζική ένωση της ευρωζώνης.

«Τελικά δεν ξέρω μήπως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ώστε η Ευρωζώνη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιβιώσει το νόμισμά της», επισήμανε ο Όσμπορν στους Times. «Απλώς δεν ξέρω αν η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας για να εξηγήσει στον κόσμο γιατί πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα όπως η τραπεζική ένωση, τα ευρωομόλογα και άλλα που συνδέονται άμεσα με αυτά», υπογράμμισε.

Την ανάγκη τροποποίησης του προγράμματος της τρόικας για την Ελλάδα, καθώς είναι λάθος σε βασικά σημεία, που πρέπει να αλλάξουν, επισήμανε, πάντως, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προσθέτοντας, πως στην Ελλάδα «θα πρέπει να σχηματιστεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα τηρήσει τα βασικά σημεία του προγράμματος, αλλά, φυσικά, είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές».

Ο κ. Σβόμποντα τάχθηκε υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» τη στάση της Κομισιόν κατά της αναδιαπραγμάτευσης και διευκρινίζοντας ότι φυσικά και δεν γίνεται λόγος για τροποποίηση ολόκληρου του προγράμματος ή διακοπή της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της είσπραξης φόρων.

Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και εξάλλου, όπως επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Στο ερώτημα, κατά πόσον είναι πιθανό η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι μέλος της ευρωζώνης, θεωρεί ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες εξόδου της χώρας, αν ανέλθουν στην εξουσία «εντελώς ανεύθυνοι» πολιτικοί, καθήκον όμως της ΕΕ είναι να δείξει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν από μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και ορισμένες αυστριακές τράπεζες.

Ως προς την πιθανότητα να επιστρέψει η Ελλάδα τα χρήματα που έχει δανειστεί, ο κ. Σβόμποντα θεωρεί ότι αν συνεχιστεί να ζητούνται τέτοιοι υψηλοί τόκοι και να προκύπτουν τέτοια κέρδη από τα δάνεια, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να γυρίσουν πίσω αυτά τα χρήματα, ενώ αν οι τόκοι είναι λογικοί και αν προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγων ή η δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους, τότε οι πιθανότητες να επιστραφούν είναι πολλές.

Πρόσθεσε δε, πως, αν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν υψηλά, όλες οι χώρες- και όχι μόνο η Ιταλία- θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες και για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, θα πρέπει να γίνουν κοινές προσπάθειες, με αλλαγή πορείας, στην οποία θα συμπράξει και η Γερμανία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη στάση, απέναντι στην Ελλάδα, της τρόικας, την οποία ο ίδιος έφθασε να χαρακτηρίζει ως και «κίνδυνο», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η τρόικα ζητά πράγματα, τα οποία «σίγουρα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο» την κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού και, ως εκ τούτου η τρόικα συνιστά έναν κίνδυνο και κατά κάποιον τρόπο εκβιάζει την Ελλάδα.

Είχε επιπλέον τονίσει, πως  οι ιθύνοντες της τρόικας, οι οποίοι «δεν έχουν να λογοδοτήσουν πολιτικά απέναντι σε κανέναν», προτείνουν μέτρα που είναι «αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ύφεση και οξύνοντας τις κοινωνικές εντάσεις».

Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ και έχουν αντιληφθεί ότι τα πλεονεκτήματα έχουν και το τίμημά τους, δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.  «Έχω την εντύπωση ότι αυξάνεται καθημερινά η βούληση της ελληνικής κοινής γνώμης για τη διατήρηση του ευρώ. Οι Έλληνες το θέλουν. Και η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει ότι η μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει από την Ευρωζώνη, έχει και το τίμημά της, δηλαδή τα μέτρα σταθερότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άλλωστε δρομολογήσει ήδη την υλοποίηση τους», επισήμανε ο κ. Μόντι και πρόσθεσε ότι και οι συμπατριώτες του έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για αλλαγές.

Εξέφρασε δε την απορία του για τον ισχυρισμό των Γερμανών ότι είναι οι μόνοι που πληρώνουν και εξήγησε ότι η Ιταλία πληρώνει διπλά -και για τη στήριξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της. «Η συμμετοχή της Γερμανίας στις πληρωμές είναι μεν υψηλότερη, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του χαμηλού επιτοκίου δανεισμού», τόνισε. Δέχθηκε, πάντως, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι κάτι που επεβλήθη από το Βερολίνο, αλλά πολιτική ούτως ή άλλως απαραίτητη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ