2012-06-13 20:18:24
Φωτογραφία για FT Deutschland: Τα «παραθυράκια» της Μέρκελ για τη λιτότητα στην Ελλάδα
Η γερμανική εφημερίδα εντοπίζει σημεία «χαλάρωσης» του ελληνικού προγράμματος 

Η καγκελάριος χρησιμοποιεί πάντοτε τις κατάλληλες λέξεις, ώστε να ακούγεται μεν ξεκάθαρη, χωρίς όμως να δεσμεύεται απολύτως. Ετσι, η δήλωση της στο οικονομικό συμβούλιο του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, συμπληρώθηκε και από τη φράση: «Οι χώρες, οι οποίες διαθέτουν ένα κοινό νόμισμα, θα καταφέρουν να συνεννοηθούν». Αυτό φαίνεται να είναι ένα παραθυράκι, το οποίο η Ανγκελα Μέρκελ συνειδητά αφήνει ανοιχτό. Το ότι η ΕΕ σκοπεύει προφανώς να χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας και την υψηλή φορολογία για την Ελλάδα είναι σε κάθε περίπτωση λογικό και οικονομικά πιο σώφρον από την επιμονή, για εσωπολιτικούς λόγους, στη σκληρή γραμμή που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Λίγο πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η στάση αυτή μπορεί να στείλει ένα σωστό πολιτικό μήνυμα, παρά το γεγονός ότι στην πράξη δεν σημαίνει απελευθέρωση από την υποχρέωση λιτότητας  ή παραχώρηση στους αριστερούς λαϊκιστές, οι οποίοι θέλουν να ανατρέψουν όλες τις σκληρές αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις.


Οι Ελληνες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την πραγματοποίηση λιτότητας, κάτι στο οποίο η Μέρκελ έχει δίκιο. Η διαφορά όμως είναι η χαλάρωση των όρων, υπό τους οποίους αυτό θα λάβει χώρα. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία, παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η Ισπανία είναι από την άποψη των δομών πιο υγιής από την Ελλάδα. Το να επιβάλλεις όμως σε μία ασθενή χώρα πολύ πιο σκληρούς όρους και να ελπίζεις ότι θα ανακάμψει αντίστοιχα πιο γρήγορα, είναι παράλογο. Αυτή, άλλωστε, η τιμωρητική θεραπεία, αποφασίστηκε πολλές φορές τα περασμένα χρόνια και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Η μονομερής λιτότητα και η αύξηση της φορολογίας παρέλυσαν την οικονομία, μείωσαν τα φορολογικά έσοδα και προκάλεσαν τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Αυτές οι συνέπειες έγιναν κατανοητές από τμήμα της ΕΕ. Γι’ αυτό και οι όροι χορήγησης της βοήθειας στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας δεν ήταν δρακόντειοι, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεδέχθη ότι η χώρα δεν μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της τόσο γρήγορα, όσο είχε συμφωνηθεί. Εφόσον όλα αυτά αποφασίστηκαν για την Ισπανία, δεν υπάρχει λόγος να μην εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Ελλάδας. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μήνυμα στέλνεται λίγο πριν από τις εκλογές είναι απολύτως σωστό, καθώς καταδεικνύει ότι η Ευρώπη είναι για την Ελλάδα ένας εταίρος που ενδιαφέρεται για αυτήν, και όχι ένας αμετακίνητος συνομιλητής. Ετσι, αφαιρεί τον άνεμο από τα πανιά των ακραίων ελληνικών κομμάτων, καταλήγει το άρθρο.   

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ