2012-06-13 10:58:05
Φωτογραφία για Λαβωμένος από το χρόνο και την οικονομική κρίση ο Άγιος Μηνάς
της Κατερίνας Μηναδάκη

Κλειστές ήταν χθες οι πόρτες του Αγίου Μηνά για πιστούς και επισκέπτες. Μια πινακίδα ενημέρωνε τον κόσμο για τις εργασίες απεντόμωσης που γίνονται στο εσωτερικό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Φαίνεται ότι οι εργασίες αυτές ήταν απαραίτητες από πολύ καιρό αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο τα κουφώματα του οικοδομήματος όσο και ο γυναικωνίτης του αποτελούνται από ξύλο που χρειάζεται άμεσα συντήρηση και προστασία από διάφορα ζωύφια όπως το σαράκι που αργά και σταθερά τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει μεγάλες φθορές στις ξύλινες επιφάνειες της εκκλησίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο μεγάλος και επιβλητικός ναός του Αγίου Μηνά στο κέντρο του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια χρειάζεται οπωσδήποτε φροντίδα και ανακαίνιση ωστόσο η οικονομική κρίση και οι εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες της Αρχιεπισκοπής, ως προς το πλήρωμα της εκκλησίας, αφήνει, ως φαίνεται, σε δεύτερη μοίρα τη φροντίδα και την ανακαίνιση του ναού που όσο περνά ο καιρός την έχει μεγαλύτερη ανάγκη.


Φθορές στο οικοδόμημα

Η αρχή έγινε μεν με την απεντόμωση, η οποία δε σήκωνε άλλη αναβολή μια και οι φθορές στο γυναικωνίτη, λένε οι πληροφορίες, ήταν μεγάλες ενώ μεγάλη ανάγκη είναι να φτιαχτούν και οι πόρτες της Μητρόπολης. Στο σύνολο τους οι πόρτες του ναού είναι ξύλινες και «φαγωμένες» από την πολυκαιρία και τη βροχή. Η ζημιά είναι τέτοια που δεν εγγυώνται πλέον ούτε την ασφάλεια του χώρου, ούτε και τη στεγανότητα του. Ξύλινα σάπια κουφώματα που πολύ εύκολα μπορούν να υποχωρήσουν υπό τους επιδέξιους χειρισμούς οποιουδήποτε απατεώνα Οι ζημιές και οι φθορές του Αγίου Μηνά όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν περιορίζονται στα κουφώματα και στην ξύλινη επένδυση του ναού. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με το καμπαναριό του που φαίνεται από κάθε γωνιά της πόλης. Το πέτρινο χτίσμα φαίνεται ότι τώρα χρειάζεται συντήρηση αφού έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου έχουν πέσει κομμάτια πέτρας....

«Υπάρχουν φθορές στο οικοδόμημα. Ο ναός είναι μεγάλος και χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση όμως, για να είμαστε ειλικρινής, είναι καλύτερο τα χρήματα που διαθέτει η εκκλησία μας να πηγαίνουν στον κόσμο που έχει ανάγκη παρά στα οικοδομήματα...Με αυτό το σκεπτικό και με προτεραιότητα στον άνθρωπο, το οικοδόμημα έχει μάλλον παραμεληθεί, λόγο της έλλειψης χρημάτων...» μας επεσήμανε άνθρωπος που ξέρει καλά τις ανάγκες του ναού αλλά καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων. Την ίδια στιγμή μας επεσήμανε ότι «όταν βλέπεις ότι ο κόσμος στα συσσίτια αυξάνεται συνεχώς, όταν προσπαθείς να καλύψεις τις ανάγκες μικρών και μεγάλων που έρχονται σε σένα ζητώντας βοήθεια, δε μένουν χρήματα για να φτιάξεις ή να ανακαινίσεις έναν ναό ακόμα και αν αυτός είναι η Μητρόπολη σου....» Το γηροκομείο του Αγίου Μηνά, τα συσσίτια, τα ιδρύματα φαίνεται ότι άφησαν περιθώριο για την ανακαίνιση της Μητρόπολης.

Ωστόσο ο Άγιος Μηνάς στέκει πάντα εκεί, «λαβωμένος» αλλά αγέρωχος, απλώνοντας το δικό του δίχτυ προστασίας πάνω από την πόλη του Ηρακλείου αναμένοντας καλύτερες μέρες....

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και ο καιρός γαρ εγγύς
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και ο καιρός γαρ εγγύς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ