2012-06-13 08:45:39
Φωτογραφία για ''ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ''
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα, αν τα κράτη δεν συμφωνήσουν να παραχωρήσουν περισσότερη από τη δημοσιονομική τους κυριαρχία. 

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνουν αμοιβαίες οι εγγυήσεις (χρέους), χωρίς μεγαλύτερη παραχώρηση της κυριαρχίας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε μια ομάδα επιχειρηματιών που πρόσκεινται στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε εκτίμησε, επίσης, ότι τα ευρωομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τις αποτρέψουν από το να «προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». 

«Δεν πρόκειται για σκληρότητα» από την πλευρά του Βερολίνου, σημείωσε ο γερμανός υπουργός, την ώρα που η χώρα του δέχεται πιέσεις από όλο τον κόσμο να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.


Αναφερόμενος στις αναταράξεις στις αγορές, κυρίως όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, ο Σόιμπλε επεσήμανε: «Δεν θα δώσουν οι αγορές τον τόνο», διότι «τότε η δημοκρατία θα χάσει τη νομιμοποίησή της». 

Ένταση για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση συγκρούστηκαν την Τρίτη στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τρίτη σε ό,τι αφορά την πιθανολογούμενη καθυστέρηση στην άμεση επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ο Μίκαελ Γκρος Μπρέμερ, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι "ελίσσονται". Ο ίδιος ζήτησε να επικυρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ζητεί η Μέρκελ. "Κατανοώ το ότι η αντιπολίτευση ακολουθεί το δικό της χρονοδιάγραμμα. 'Ομως, εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικούς-κομματικούς ελιγμούς, η Ευρώπη παρακολουθεί το πώς θα συμπεριφερθεί η Γερμανία", είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εστίασε στο ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε στη δέσμευσή της ότι θα πίεζε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να θεσπιστεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την Μέρκελ για το φόρο, που ζητεί η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως ο φόρος αυτός δεν θα εφαρμοστεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, δηλαδή πιθανώς μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο του 2013. Η Μέρκελ αρνήθηκε ότι υπαναχώρησε, ενώ πρόσθεσε πως αποδέχεται τη φορολόγηση επί των αγοραπωλησιών μετοχών, ομολόγων, και χρηματιστηριακών παραγώγων.

Στο μεταξύ, ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάλεσε την Τρίτη τη Γερμανία να επικυρώσει το ταχύτερο το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο για να «στείλει ένα μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους της».  «Θα ήταν σημαντικό ότι ειδικά εδώ στη Γερμανία το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα υιοθετηθεί γρήγορα» από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Άσμουσεν ενώπιον του Οικονομικού Συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «είναι ένα συνετό πρώτο βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μια δημοσιονομική ένωση» στην Ευρώπη, πρόσθεσε. «Εξάλλου, θα ήταν σημαντικό ταυτόχρονα να υιοθετηθεί γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», που θα αντικαταστήσει τα προσωρινά ταμεία βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ