2012-06-12 21:02:03
Φωτογραφία για Greenpeace: Τέλος στην υποκρισία και όχι στην αλιεία!
Πενήντα ακτιβιστές της Greenpeace εμπόδισαν σήμερα την πρόσβαση των Ευρωπαίων Υπουργών αλιείας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο. Στόχος τους να αποκαλύψουν... τις παρασκηνιακές τους διεργασίες για μία συμφωνία που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τις ελληνικές θάλασσες, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το παραδοσιακό επάγγελμα χιλιάδων παράκτιων ψαράδων, αλλά πλήττοντας παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και του τουρισμού μας.

Σήμερα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, το 82% των ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται, ενώ στον Ατλαντικό το ποσοστό αυτό αγγίζει το 63%. Ήδη από το 2002 η απασχόληση στον τομέα έχει μειωθεί κατά 31%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στα επόμενα 10 χρόνια το 60% των αλιέων θα χάσει τη δουλειά του, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις να παρατηρούνται στον τομέα της παράκτιας αλιείας. Πρόκειται δηλαδή για μια βαθιά περιβαλλοντική, οικονομική και κατ΄επέκταση κοινωνική κρίση, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα. Και η Ελλάδα δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση.


Στη χώρα μας εν μέσω κρίσης, χρειάζεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να θέσει ως προτεραιότητα τον τομέα της Αλιείας, έναν παραγωγικό κλάδο, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ειδικά στις απομακρυσμένες και τις νησιωτικές περιοχές στηρίζοντας οικονομικά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Η Greenpeace καλεί την επόμενη κυβέρνηση:

Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες με πρώτο βήμα την παύση της καταστροφικής μέσης αλιείας (μηχανότρατες και γρι-γρι) στην περιοχή.

Να στηρίξει τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑλΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων και την προώθηση επιλεκτικών, χαμηλής έντασης, μη καταστροφικών πρακτικών.

greenpeace.org
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ