2012-06-12 18:43:36
Φωτογραφία για Καταραμένο το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο παγκοσμίως...
Το New South China Mall στο Dongguan της Κίνας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Σας κάνει εντύπωση όμως που δεν το γνωρίζετε; Μην απορείτε... Φταίει που το εμπορικό αυτό κέντρο δεν λειτούργησε πότέ όπως είχε προγραμματιστεί!

Εκτείνεται σε πάνω από 7 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και μπορεί να φιλοξενήσει 2.350 καταστήματα και αξιοθέατα, όπως ένα πιστό αντίγραφο του κωδωνοστασίου της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Όλα αυτά, όταν το έργο βρίσκονταν ακόμη στα σχέδια, προμήνυαν τις καλύτερες προοπτικές για τους κατασκευαστές από οικονομική και κοινωνική άποψη... Θα έλεγε κανείς ότι ο τόπος επρόκειτο να κατακλυσθεί από ανθρώπους από τις πρώτες κιόλας ώρες της λειτουργίας του! Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές του θεωρούσαν ότι θα έφταναν στο εμπορικό κέντρο πάνω από 70.000 επισκέπτες την ημέρα.

Η πορεία των πραγμάτων ήταν όμως εντελώς αντίστροφη τελικά... Σήμερα έχει σχεδόν αδειάσει και το πλήθος των πελατών που εισέρχονται στο εσωτερικό του περνάει απαρατήρητο! Το τρενάκι που είχε κατασκευαστεί ειδικά για το εμπορικό κέντρο, ξεπερνώντας τα 553 μέτρα, δεν έχει λειτουργήσει από τότε που εγκαταστάθηκε και το 99% των καταστημάτων δεν έχουν ποτέ μισθωθεί
. Μόνο μια σειρά από fast food λειτουργούν στην είσοδο του εμπορικού κέντρου και μερικά καταστήματα μέσα στο τεράστιο συγκρότημα.

Το New South China Mall, που μάλλον κατέληξε άθελα του να είναι καταραμένο, χτίστηκε το 2005 από τον Hu Guirong, ο οποίος έκανε μια τεράστια περιουσία πουλώντας στιγμιαία noodles. Άρχισε το έργο με μεγάλο ενθουσιασμό, στέλνοντας ομάδες σε όλο τον κόσμο σε αναζήτηση ιδεών για το όνειρό του εμπορικού κέντρου. Και οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες έγιναν πραγματικότητα. Όπως για παράδειγμα η γόνδολα και το βενετσιάνικο κανάλι που στόλιζαν το εμπορικό κέντρο Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά καπνός χωρίς φωτιά... Το εμπορικό κέντρο ποτέ δεν προσέλκυσε εμπόρους καθώς αυτοί αισθάνθηκαν ότι το έργο δεν ήταν μια ρεαλιστική τοποθεσία για τη δημιουργία καταστημάτων. Άραγε αρκεί όμως μια τέτοια δικαιολογία για να καλύψει μια τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή;

www.metrogreece.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ