2012-06-08 12:45:05
Φωτογραφία για Euro: Η διοργάνωση των εκπλήξεων
Από την Γιουγκοσλαβία του 1960 και του 1968, στη Δανία του 1992 και από το Βέλγιο του 1980 στην Ελλάδα του 2004, το Eυρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι γενναιόδωρο στις μη παραδοσιακές ποδοσφαιρικές ομάδες της γηραιάς ηπείρου. Η σύγκριση με το Μουντιάλ.

Μπορεί μία ομάδα που οι παίκτες της βρίσκονται με τις ...παντόφλες σε παραλίες, μέσα σε δύο εβδομάδες να συγκεντρωθεί και να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης; 

Και μπορεί μία άλλη ομάδα να πατήσει και αυτή στο "Έβερεστ" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, χωρίς πρώτα να μην έχει καμία νίκη σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων;

Η απάντηση είναι καταφατική όταν μιλάμε για Euro: Δανία του 1992 στην πρώτη ερώτηση και Ελλάδα του 2004 στη δεύτερη!

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήρθε το 1960 με τη μορφή ...φάιναλ-φορ που διεξήχθη στη Γαλλία. Και από τότε φάνηκε ότι αυτή η διοργάνωση δίνει ...άπλετο χώρο στις εκπλήξεις. Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν σε εκείνον τον τελικό, δύο ομάδες που ποτέ δεν έχουν φτάσει σε έναν από τους 20 τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων.


Η ΕΣΣΔ πήρε το πρώτο τρόπαιο, ενώ βρέθηκε και άλλες τρεις φορές στον τελικό (1964, 1972, 1988). Φιναλίστ ήταν η Γιουγκοσλαβία και το 1968.

Συνεχίζοντας την διαδρομή στα 13 Euro, θα βρούμε στον τελικό τον οποίο και έχασαν, το Βέλγιο (1980) και την Πορτογαλία (2004), άλλες δύο ομάδες που ποτέ δεν ήταν φιναλίστ σε Μουντιάλ.

Φυσικά, οι δύο φορές που το Eurο ήταν απίστευτα γενναιόδωρο με τις μικρές ομάδας, ήταν το 1992 και το 2004.

Στην πρώτη περίπτωση οι Δανοί διεθνείς είχαν σκορπίσει στις παραλίες όλου του κόσμου για τις διακοπές τους. Δύο εβδομάδες όμως πριν το Euro της Σουηδίας κλήθηκαν εσπευσμένα για να πάρουν τη θέση της Γιουγκοσλαβίας που αποκλείστηκε λόγω του πολέμου. Συγκεντρώθηκαν, έκαναν μερικές προπονήσεις, πήγαν στη Σουηδία και πήραν το ευρωπαϊκό!

Όσο για τη δεύτερη, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η Ελλάδα, η οποία είχε να βρεθεί σε Euro από το 1980, πήγε στην Πορτογαλία ως το απόλυτο αουτσάιντερ και μετά από λίγες εβδομάδες υπέγραψε την μεγαλύτερη έκπληξη σε τουρνουά με εθνικές ομάδες.

Τα λίγα ματς η αιτία

 

Ψάχνοντας το γιατί το Euro ευνοεί τις μικρότερες ομάδες σε σχέση με τα Μουντιάλ, δεν έχουμε παρά να βρούμε την απάντηση στα λίγα ματς που χρειάζεται μία ομάδα να φτάσει στον τελικό αφού περάσει από τους ομίλους.

Για παράδειγμα η πολύ καλή Πολωνία πέρασε από τον όμιλο στο Μουντιάλ του 1974, αλλά για να φτάσει τελικό έπρεπε να τερματίσει πρώτη σε έναν άλλο όμιλο όπου βρισκόταν η γηπεδούχους Δυτική Γερμανία. Στην ίδια διοργάνωση η Ανατολική Γερμανία πέρασε από την πρώτη φάση αλλά μετά έπεσε σε όμιλο με Ολλανδία, Βραζιλία, Αργεντινή! Αυστρία και Πολωνία πέρασαν το 1978 και αυτές από τους πρώτους ομίλους, αλλά έπεσαν μετά σε ομίλους-βουνό και μοιραία αποκλείστηκαν.

Αντίθετα το Βέλγιο στο Euro 1980 προκρίθηκε από τον όμιλο και πήγε κατευθείαν στον τελικό!

Το Μουντιάλ άλλαξε μορφή το 1986 και όποιος περνάει από τότε από τους ομίλους έχει μπροστά του τέσσερα νοκ-άουτ ματς για να σηκώσει την κούπα. Αντίθετα η Δανία στο Euro 1992 προκρίθηκε από τον όμιλο στον ημιτελικό, έχοντας δηλαδή μόλις δύο νοκ-άουτ αγώνες για να φτάσει στο όνειρο. Και η Ελλάδα το 2004, τρεις αναμετρήσεις.

Είναι λογικό μία ομάδα που είναι το αουτσάιντερ, να έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον τελικό όταν έχει να δώσει ένα ή δύο νοκ-άουτ ματς, πάρα τρία ή πολύ περισσότερο έναν επιπλέον όμιλο. Προσθέτοντας φυσικά το γεγονός ότι μετά τους ομίλους στο Μουντιάλ ελοχεύει ο κίνδυνος συνάντησης με Βραζιλία και Αργεντινή.

Ευρωπαίοι νικητές και φιναλίστ σε μεγάλες διοργανώσεις: 

Euro

World Cup

 

Νικητής  

Φιναλίστ  

Νικητής  

Φιναλίστ

 Γερμανία

3

3

3



 Ισπανία

2

1

1

-

 Γαλλία

2

-

1

1

 ΕΣΣΔ

1

3

-

-

 Τσεχία

1

1

-



 Ιταλία

1

1

4

2

 Ολλανδία

1

-

-

3

 Δανία



-

-

-

 Ελλάδα



-

-

-

 Γιουγκοσλ.    

-

2

-

-

 Βέλγιο

-

1

-

-

 Πορτογαλία  

-

1

-

-

 Αγγλία

-

-

1

-

 Ουγγαρία

-

-

-

2

 Σουηδία

-

-

-

1

πηγή: sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ