2012-06-08 08:14:11
Φωτογραφία για ΠΙΕΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΕ
Περίεργο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

Πιέσεις για εξυγίανση ή ακόμη και σταδιακό κλείσιμο τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Αγροτική Τράπεζα από την Κομισιόν στην Αθήνα καταγράφει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και η ευθύνη εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας είναι ευθύνη της ΤτΕ, η Κομισιόν έχει επίσης λόγο με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς δύναται να απορρίψει αίτημα διάσωσης μιας τράπεζας, εάν θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβή για να σωθεί.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Κομισιόν δεν έχει χρησιμοποιήσει τις εν λόγω υπερεξουσίες και εάν τις χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική στάση από την Επιτροπή, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

"Προχωράμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία", αναφέρει μια από τις πηγές του πρακρορείου. "Κάποιες τράπεζες αναμένεται να οδηγηθούν σε συρρίκνωση εργασιών. Κάποιες θα κλείσουν", αναφέρει, προσθέτοντας ότι εάν μια τράπεζα έχει συστημική σημασία για τη χώρα ίσως χρειάζεται διάσωση, αλλά σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα πρέπει να κλείσει.


"Εάν υπάρχει ζήτημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προετοιμάζεσαι να διασώσεις μια τράπεζα, αλλά έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο σε πολλές χώρες. Η ΑΤΕΒank θα πρέπει να κλείσει ή να συρρικνωθεί σταδιακά", αναφέρει ο αξιωματούχος.

Οι αποφάσεις, αναφέρει το πρακτορείο, θα ληφθούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για συρρίκνωση της ΑΤΕ, μια διαδικασία ρευστοποίησης στοιχείων ενεργητικού που δεν σημαίνει άμεσο κλείσιμο, αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν στο β' εξάμηνο του έτους, ανέφερε μια από τις πηγές του πρακτορείου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κλεισίματος της ΑΤΕ, οι καταθέτες είναι εξασφαλισμένοι από το μηχανισμό προστασίας καταθέσεων.

Δήλωση Θ. Πανταλάκη 

O επικεφαλής της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, Θεόδωρος Πανταλάκης, δήλωσε: "Δεν γνωρίζω τέτοιου τύπου σενάρια. Αναμένω τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα καθορίσουν τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της ATEBank".

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το συγκεκριμένο δημοσίευμα δηλώνοντας ότι στην ΑΤΕ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το υπουργείο σημειώνει ότι "Το σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σχετικά με την ΑΤΕ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Όπως είναι γνωστό, η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είναι γνωστό, επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προικοδοτείται με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθωσή του. Τα 25 δισ. εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευτεί και τα 18 δισ. έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί".

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ