2018-06-27 09:11:30
Φωτογραφία για Αν. Δημοσχάκης: Η Νέα Γέφυρα στην συνοριακή δίοδο Κήπων-Υψάλων και το Νέο Τελωνείο Κήπων παραμένουν στάσιμα…. Διπλωματική αδράνεια ή διαπραγματευτική ανικανότητα? Νέα Γραπτή Ερώτηση
(Φωτό αρχείου kranosgr)

     ΘΕΜΑ:  Η Νέα Γέφυρα στην συνοριακή δίοδο Κήπων-Υψάλων και το Νέο Τελωνείο Κήπων παραμένουν στάσιμα…. Διπλωματική αδράνεια ή διαπραγματευτική ανικανότητα? Νέα Γραπτή Ερώτηση

Με Νέα Γραπτή Ερώτηση, προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εξωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης & Οικονομικών ο Βουλευτής Έβρου Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανέρχεται στο στάσιμο ζήτημα της κατασκευής της Νέας Γέφυρας ‘Κήποι -Ύψαλα’, καθώς και των νέων εγκαταστάσεων του Τελωνειακού Σταθμού.

Έχουν περάσει ήδη 12 μήνες από την σχετική απάντηση του Υπουργείου στην υπ’άριθμ. 5289/28.04.2017 Γραπτή Ερώτηση του ιδίου, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική πλευρά έχει δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες κι αναμένει την έγκριση της χωροθέτησης της γέφυρας από το Τουρκικό Κοινοβούλιο.

Έχουν επίσης περάσει από την χώρα μας, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, οι ανώτατοι Τούρκοι πολιτικοί παράγοντες, από τους οποίους η κυβέρνηση προφανώς δεν φρόντισε να αποσπάσει συναίνεση και συνεργασία για το ζήτημα.


Ερωτώνται οι υπουργοί αν τέθηκε το ζήτημα της Νέας Γέφυρας στους Τούρκους αξιωματούχους που επισκέφτηκαν στην χώρα μας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη κι αν έχει εγκριθεί το κονδύλιο για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων του Τελωνείου Κήπων, το οποίο δεν μπορεί με τις υφιστάμενες υποδομές να εξυπηρετήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο της με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να επιλέγουν άλλους διαύλους συγκοινωνίας.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ:

1.   Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

2.   Υπουργείο Εξωτερικών

3.   Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

4.   Υπουργείο Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Κατασκευή Νέας Γέφυρας και Νέων εγκαταστάσεων στην συνοριακή δίοδο Κήπων - Υψάλων

Επανερχόμαστε στο εθνικής σημασίας θέμα της κατασκευής της Νέας Γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήπων –Υψάλων, καθώς και της κατασκευής του νέου Τελωνειακού σταθμού τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα κι απασχολούν την χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Στην απάντηση που λάβαμε στις 08-06-2017 στην υπ’άριθμ. 5289/28.04.2017 Γραπτή Ερώτηση που καταθέσαμε αναφέρεται ότι έχουν δρομολογηθεί από την Ελληνική πλευρά όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη υλοποίησης του έργου, κι απομένει η έγκριση της χωροθέτησης της Νέας Γέφυρας από το τούρκικο κοινοβούλιο προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια μέσω της ΜΕΣΠΕ (Μικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου) να προχωρήσουμε στις περαιτέρω ενέργειες.

Από τις 08/06 που απάντησε το Υπουργείο μέχρι και σήμερα μεσολάβησαν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων (Προέδρου Ερντογάν, Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ) από τους οποίους όφειλε η κυβέρνηση να αποσπάσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα της κατασκευής της νέας γέφυρας στον μεθοριακό σταθμό Κήπων.

Η δυσλειτουργία της υφιστάμενη οδικής διόδου δεν εξυπηρετεί επαρκώς τον υφιστάμενο φόρτο προκαλώντας καθυστερήσεις κι ανάσχεση της ομαλής κυκλοφορίας Ι.Χ. και φορτηγών, ωθώντας τους στην επιλογή διέλευσης από άλλες οδικές αρτηρίες, όπως την λεγόμενη Παραεγνατία (μέσω Αδριανούπολης- Βουλγαρίας). Μια εναλλακτική που έχουμε ήδη προτείνει (http://www.dimoschakis.gr/?p=7277) θα μπορούσε να αποτελέσει η ενεργοποίηση της επιβατικής σιδηροδρομικής γραμμής Πυθίου – Διδ/χου – Κων/πολης.

 Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν ότι :

·        Έχουν περάσει  έξι μήνες από την τελευταία επίσκεψη του τελευταίου τούρκου αξιωματούχου (Τούρκου Προέδρου Ερντογάν), χωρίς να  έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του πρωτοκόλλου χωροθέτησης που έπρεπε να εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

·        Υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 140357/19-012-2017 (ΑΔΑ:7Ζ6Ε465ΧΙ8-1ΝΞ) για την επιχορήγηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην σύνταξη των μελετών για την κατασκευή της Νέας Γέφυρας και του Νέου Συνοριακού Σταθμού Κήπων.

·        Υπάρχει εγκεκριμένη προμελέτη από την Π.Α.Μ.Θ. η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ως οδηγός για την νέα  μελέτη που έχει αναλάβει να συντάξει η Εγνατία Οδός Α.Ε.  και η οποία έχει παραδοθεί στην εν λόγω εταιρεία. Η νέα μελέτη ωστόσο θα πρέπει να συνταχθεί με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του τελωνείου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και λαμβάνοντας υπόψιν την σημαντική στρατηγική θέση και τον αυξημένο φόρτο μετακινήσεων και όχι με κοντόφθαλμη οπτική κάλυψης πρόσκαιρων αναγκών.

·        Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο υπάρχουν δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση ότι  θα εγκριθούν πιστώσεις  ύψους 34 εκ. ευρώ για την κατασκευή του νέου Τελωνείου Κήπων.

Για τους παραπάνω λόγους επανερχόμαστε με νέα Ερώτηση  και ζητούμε να διευκρινιστούν τα παρακάτω:

1.   Τέθηκε από την Ελληνική πλευρά στους τούρκους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την χώρα μας το ζήτημα της έγκρισης χωροθέτησης της νέας γέφυρας στο τελωνείο Κήπων από το τουρκικό κοινοβούλιο και ποιο το αποτέλεσμα;

2.    Η σύνταξη των μελετών που έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός σε ποιό στάδιο βρίσκεται;

3.   Έχει εγκριθεί η πίστωση για την κατασκευή του Νέου Τελωνείου στους Κήπους όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα;
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ