2012-06-02 14:07:17
Φωτογραφία για Stuxnet και Flame: Τα «μούσκουλα» του Ομπάμα στον κυβερνοχώρο
Τις επιθέσεις μέσω κυβερνοχώρου στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ενέκρινε προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times» ο Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές της προεδρίας του έδωσε τέτοια εντολή, ώστε να παρεμποδίσει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί,  αντιμετώπισαν αυτές τις πληροφορίες με σκεπτικισμό. Τις θεωρούν άλλη μια προεκλογική «αρβύλα» ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τις επιθέσεις μέσω κυβερνοχώρου στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ενέκρινε προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times» ο Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές της προεδρίας του έδωσε τέτοια εντολή, ώστε να παρεμποδίσει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί,  αντιμετώπισαν αυτές τις πληροφορίες με σκεπτικισμό. Τις θεωρούν άλλη μια προεκλογική «αρβύλα» ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα Οι «New York Times» επικαλείται στο δημοσίευμά τους δεδομένα αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ισραηλινών μελών του προγράμματος «πόλεμος στον κυβερνοχώρο».  Αν πιστέψουμε τα λόγια τους, ειδικά με την έγκριση του Αμερικανού ηγέτη εμφανίστηκαν στο φως τέτοια όπλα, όπως το «σκουλήκι» Stuxnet. Αυτός ο ιός την περασμένη χρονιά επιτέθηκε στα υπολογιστικά δίκτυα των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, δημιούργησε παράσιτα στη δουλειά και πιθανώς μετέδωσε δεδομένα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι της εμφάνισης του άρθρου προηγήθηκαν δύο γεγονότα. Προ ημερών ειδικοί ενός από τους κορυφαίους σχεδιαστές λογισμικού προστασίας από ιούς, το ρωσικό "Kaspersky Lab", εντόπισε μια νέα απειλή. Ένα περιπλοκότατο πρόγραμμα Flame, που δεν προκαλεί υλικές βλάβες σε δίκτυα και υπολογιστές, ωστόσο εξασφαλίζει μια τεράστια ποσότητα μυστικών πληροφοριών. Σύμφωνα με τους ειδικούς λειτουργεί από το 2010. Οι επιθέσεις προέρχονται από δημόσιους διακομιστές, αλλά από ποιους ακριβώς είναι αδύνατο προς το παρόν να προσδιοριστεί. Το Flame επίσης μοιάζει πολύ με το Stuxnet.

Πέραν αυτού επέτρεψε την ίντριγκα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν. Μιλώντας για το πρόβλημα του Flame στην τελευταία του συνέντευξη δήλωσε: «Υπάρχουν ορισμένα κράτη της Δύσης, τα οποία θεωρούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σοβαρή απειλή και από τεχνολογική άποψη είναι ικανά να δημιουργήσουν έναν τέτοιο ιό». Φυσικά τα ΜΜΕ ερμήνευσαν αυτή τη δήλωση ως έμμεση ομολογία: πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν βρίσκονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι την επόμενη ημέρα η υπηρεσία Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης έσπευσε να δηλώσει ότι ο αντιπρόεδρος «δεν έγινε κατανοητός», ενώ και η επίσημη Ουάσιγκτον αποστασιοποιείται από κάθε ανάμιξη σε οποιεσδήπτοε «εχθροπραξίες» στον παγκόσμιο ιστό. Αλλά όλα αυτά είναι κλασικές κινήσει συνηθισμένου πολιτικού παιχνιδιού, επεσήμανε σε συνέντευξή του στη "Φωνή της Ρωσίας" ο εμπειρογνώμονας για την ανταγωνιστική κατασκοπεία, καθηγητής Γεβγκένι Γιουσούκ:

Οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτό και είναι μυστικές, ώστε γι’ αυτές δημοσίως να μην γράφεται κάτι. Οι διαρροές για τις επιχειρήσεις, όταν γίνονται από εχθρούς, σε κάποιο βαθμό μπορούν να εξηγηθούν. Αλλά όταν γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες των χωρών αυτών, τότε επιδιώκονται κάποιοι πολιτικοί στόχοι. Για παράδειγμα προκειμένου να ενισχυθεί η δημοτικότητα του Ομπάμα στα μάτια των Αμερικανών. Εμφανίζεται στα μάτια των πολιτών τους ως υπερασπιστής, που κρατά το χέρι στη σκανδάλη και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι κακό.

Η «διαρροή» πρέπει να αναγνωριστεί πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις. Και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ξαφνικά άνοιξαν την καρδιά τους στους δημοσιογράφους. Και το Ισραήλ δεν ξέχασε τις συμμαχικές του υποχρεώσεις, ρίχνοντας ξύλα στη σιγοκαίουσα φωτιά της δημοτικότητας του Ομπάμα. Πάντως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο ήδη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και τα βασικά χτυπήματα τώρα στρέφονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αλλά και ο αντίπαλος του τμήματος κυβερνο-πολέμων, που δημιουργήθηκε στο Πεντάγωνο, δεν είναι αμελητέος. Τον ίδιο τον πρώτο ιό Stuxnet οι εμπειρογνώμονες από την κατόρθωσαν να τον σταματήσουν. Και τώρα ήδη λένε ότι δημιούργησαν πρόγραμμα αντίδοτο του Flame. Άρα το δυναμικό των ιρανικών δυνάμεων στον κυβερνοχώρο δεν είναι άσχημο, θεωρεί ο πρόεδρος του ρωσικού Ιδρύματος υποστήριξης των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων Πάβελ Ζολοταριόφ:

Για αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν δύο λόγοι βασιμότητας. Το πρώτο ότι το πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό του ουρανίου συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι συνδέεται με την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων, αλλά το πρόγραμμα υλοποιείται. Και το δεύτερο. Αν θυμάστε το Ιράν μπόρεσε να προσγειώσει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Και αυτό σημαίνει ότι κατόρθωσαν να παρέμβουν στο σύστημα ελέγχου αυτού του ιπτάμενου μέσου. Πράγμα που σημαίνει ότι το δυναμικό του Ιράν για αντιπαράθεση στο πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων είναι αρκετά αισθητό.

Στην πραγματικότητα πολλοί εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν επιφυλακτικά την αποτελεσματικότητα των κυβερνο-όπλων στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης. Επισημαίνουν ότι από τότε που ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Και τώρα ο θόρυβος, που υψώθηκε, είναι «παιχνίδι επίδειξης κυβερνο-μούσκουλων», που πρέπει να βοηθήσει το σημερινό ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την ισχύ της επίδρασης στα μυαλά των ριζοσπαστών θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτήν την κίνηση μόνο ένας μικρός νικηφόρος πόλεμος. Αλλά στην περίπτωση με το Ιράν ένας μικρός πόλεμος είναι αδύνατος. Κι ένας μεγάλος είναι απίθανο ότι θα είναι νικηφόρος.

http://greek.ruvr.ru/2012_06_01/76749524/
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ