2012-06-01 18:07:20
Φωτογραφία για ΔΕΗ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Για διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την αγορά καυσίμων, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Ζερβός επισημαίνει πως το έλλειμμα στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και πως η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα, προσθέτοντας πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, τότε μπορεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας.

Σημειώνει πως εξαιτίας τους χρέους του, ο ΛΑΓΗΕ δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, και απευθύνει έκκληση προκειμένου να βρεθεί μία λύση. «Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα», τονίζει ο κ. Ζερβός, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπών ρεύματος».


Εξηγεί πως λόγω της κατάστασης αυτής η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα για να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας, και προειδοποιεί πως μακροπρόθεσμα το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί, θα αναγκάσει την εταιρεία να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να αποφευχθεί γενικευμένο μπλακ άουτ.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε αναστολή των πληρωμών προς τη ΔΕΠΑ, η οποία τους προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου που χρειάζονται για την παραγωγή του 70% περίπου της ενέργειάς τους.«Η ΔΕΠΑ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα επειδή πρέπει να πληρώσουν τους Ρώσους», δηλώνει ο κ. Ζερβός.

Μια ένεση ρευστότητας περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα απομάκρυνε τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας, αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της περίπου 170 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που δεν αρκεί για την αποπληρωμή χρέους 525 εκατ. ευρώ που λήγει στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, ο κ. Ζερβός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να βρει μια λύση με τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα διευθετηθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες», σημειώνει.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Μετά τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, την Παρασκευή ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε παύση των παραδόσεων ιατρικών υλικών επί πιστώσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αναγκαστική, καθίσταται η παύση των παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία, από 5 Ιουνίου, λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές», καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί τεράστιο «κούρεμα» των ομολόγων τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σ.Σ.

Κατά τ' άλλα η Ελλάδα έχει αποφύγει την πτώχευση λόγω....μνημονίου!
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ