2012-05-31 21:03:06
Φωτογραφία για Έντυσαν τον τσίτσιδο Προμηθέα οι Σκοπιανοί!
Bούκινο σε όλο τον κόσμο έκανε η Φωνή της Ρωσίας» τις Αρχές των Σκοπίων  μεταδίδοντας την απίθανη απόφασή τους να …ντύσουν εκ των υστέρων ( με ….τσίγκινο …σωβρακάκι) το άγαλμα του γυμνού Προμηθέα που έχουν ττοποθετήσει στα Σκόπια για να δείξουν ότι έχουν…αρχαίες ρίζες!

Αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης- κυρίως γυναικείων οργανώσεων – , “έντυσαν” το άγαλμα του Προμηθέα, που είχε τοποθετηθεί το Μάϊο απέναντι από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Μόλις λίγες μόνο μέρες μετά την εμφάνιση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία πάνω στη χάλκινη φιγούρα του γυμνού ήρωα εμφανίστηκε ένας …επίδεσμος επίσης χάλκινος που έβαλε η δημιουργός του έργου άρον -άρον!.

Το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε πως αυτό έγινε μετά από αρκετά παράπονα εκ μέρους γυναικείων οργανώσεων, τις οποίες υποτίθεται ότι πρόσβαλε η γύμνια του αγάλματος. Η Φωνή της Ρωσίας μετέδωσε ότι  οι γυναίκες δήλωσαν πως δεν παραπονέθηκαν για τον Προμηθέα.Όπως διευκρινίστηκε οι πολίτες αποδείχθηκε ότι ήταν δυσαρεστημένοι όχι από την εξωτερική όψη του αγάλματος, αλλά από την υψηλή τιμή του. Το συγκεκριμένο μνημειακό σύμπλεγμα, άγγιξε το 1,7 εκ. ευρώ σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας.


Το γλυπτό είναι μέρος ενός σύνθετου μνημείου αφιερωμένο στους «Πεσόντες Μακεδόνιας» που ανεγείρονται απέναντι από το Κοινοβούλιο. Ο Προμηθέας, ο οποίος στην ελληνική μυθολογία έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς, απεικονίζεται ως σύμβολο αυτοθυσίας. Πίσω και πάνω από το άγαλμα του Προμηθέα είναι 4 άλογα και μια θεά που συμβόλιζη τη νίκη.Τα τελευταία  χρόνια, τα Σκόπια έχει γεμίσει αγάλματα και μνημεία που παράπεμπαν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά,  στην προσπάθεια των εθνικιστικών κύκλων περί τον Γκρούεφσκι να την οικειοποιηθούν και να δείξουν ότι ο σλαβικός πληθυσμός των Σκοπίων  κατάγεται απευθείας από τον …Μεγαλέξανδρο.

prionokordela.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ