2012-05-31 15:31:09
Φωτογραφία για Βοήθεια στην Ελλάδα από την Ισπανία!
Το τοπίο στην ευρωζώνη έχει γίνει αρκετά πιο ομιχλώδες, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρεί κάτω από το 1,24 και τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας να βρίσκονται στα ύψη ενώ τα ισπανικά ομόλογα κλέβουν την παράσταση.

Παρότι η κατάσταση μοιάζει αποκρουστική εκ πρώτης όψεως, ίσως δεν είναι και τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας από τη στιγμή όπου τα περισσότερα κόμματα επιθυμούν τροποποίηση των όρων του μνημονίου ΙΙ.

Αναμφισβήτητα, η «έμπνευση» της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia με τη χρήση κρατικών ομολόγων χωρίς να ρωτήσει προηγουμένως την ΕΚΤ έριξε λάδι στη φωτιά της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ΟΝΕ.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου εκτοξεύθηκε πάνω από το επίπεδο του 6,7%, ενώ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2ετές ομόλογο είδε την απόδοσή του να ξεπερνά το 5%. Για λόγους σύγκρισης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο τελευταίο κοινοπρακτικό δάνειο στις αρχές Μαρτίου του 2010 πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ήταν κοντά στο 6,2%-6,3%.


Επομένως, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει σε αυτόν τον τομέα, αν και το δημόσιο χρέος της υπολογιζόταν στο 70% του ΑΕΠ πέρσι έναντι 120% και πλέον του αντίστοιχου ελληνικού το 2010.

Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές για τα επιτόκια που πληρώνει η Ισπανία δεν είναι καλές.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η χώρα χρειάζεται 350 δισ. ευρώ για να καλύψει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της μέχρι τα τέλη του 2014, συμπεριλαμβανομένης κεφαλαιακής ένεσης ύψους 75 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ισπανική οικονομία έχει μπει σε ύφεση, η οποία φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση Ραχόι για φέτος.

Είναι όμως πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ισπανία θα αφεθεί στη μοίρα της από τη στιγμή που είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Υπό αυτήν την έννοια, ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν καλό νέο για τους Ισπανούς, αν φυσικά οι παρενέργειες ήταν ελεγχόμενες.

Κι αυτό επειδή θεωρείται πολύ πιθανό η Γερμανία να συναινούσε σε εργαλεία, όπως το ευρωομόλογο, και σε πολιτικές που σήμερα δεν ευνοεί.

Αντίθετα, η μη έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ και η διαιώνιση της ανησυχίας και της αβεβαιότητας θεωρείται άσχημη εξέλιξη για τους Ισπανούς αν οι Γερμανοί συνεχίσουν να μην ενδίδουν.

Από ελληνικής σκοπιάς, οι εξελίξεις στην Ισπανία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εντελώς δυσμενείς.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ίσως προκύψει από την κάλπη της 17ης Ιουνίου θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ΙΙ.

Το λιγότερο λοιπόν που θα ήθελαν οι δανειστές μας σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν να ρίξουν λάδι στη φωτιά του χρέους που έχει ξανανάψει λόγω της Ισπανίας κι απειλεί την ευρωζώνη.

Επομένως, θα ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να ακούσουν και πιθανόν να υιοθετήσουν προτάσεις πολιτικής που οδηγούν σε λιγότερη λιτότητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτήν την έννοια, η κατάσταση στην Ισπανία ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας στο «παιγνίδι του κοτόπουλου» (game of chicken) που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Dr. Money  

πηγή: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ομάδα προστασίας του Facebook!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ομάδα προστασίας του Facebook!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ