2012-05-31 14:50:31
Φωτογραφία για ''Η ΑΘΗΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟ''
Η «συνταγή» Βερολίνου δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό νόημα, λέει ο Σρέντερ

Μάριο Ντράγκι: Αποσαφηνίστε το όραμά σας για το μέλλον του ευρώ  

Επικριτικός έναντι των πολιτικών της διαδόχου του στην καγκελαρία εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

«Όσα η κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό νόημα» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Πολλά εξαρτώνται από το πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες, αν θέλουν να τους σώσουμε. Αν προκύψει μια κυβέρνηση έτοιμη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, θα χρειασθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση»

Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι «το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την κυβέρνηση Παπανδρέου» και εξηγεί:


«Είχε πει: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. 

» Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν την χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα.»

Κατά την άποψή του η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, ενώ σε όσους κάνουν λόγο για «ντόμινο» σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, απαντά:

«Δεν μου αρέσουν γενικότερα οι υποθέσεις. Η Ελλάδα εκπροσωπεί το 3% της οικονομίας της Ευρωζώνης και για όσους μιλούν για ντόμινο, απαντώ ότι είναι αρκετή μια ισχυρή πολιτική τοποθέτηση για να το αποφύγουμε.»

Τέλος, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα σημειώνει ότι η Μέρκελ πάντα βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα και ότι ενεργεί σκεπτόμενη την πολιτική συγκυρία στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στις εκλογές του 2013 εκτιμά ότι το CDU δεν θα κερδίσει, αλλά και ακόμα και αν περάσει σε ψήφους τους Σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και αν οι Φιλελεύθεροι μπουν τελικά στη Βουλή, θα είναι αδύνατον να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Θα έμενε να δημιουργηθεί συμμαχία με τους Πράσινους (που δεν θα την κάνουν οι Πράσινοι) ή ένας μεγάλος συνασπισμός που το SPD απορρίπτει. Ίσως είναι η μόνη ευκαιρία να σχηματιστεί κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων με τη στήριξη της Αριστεράς και των Πειρατών. Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα είναι στην εξουσία μετά το 2013.»

Ομαλοποίηση δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες   

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Εμπορική, Alpha και Πειραιώς) που είχαν τεθεί εκτός του κλασικού προγράμματος δανεισμού της ΕΚΤ, επανεντάσσονται σ' αυτό.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες είχαν τεθεί εκτός του κλασικού προγράμματος μετά τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο PSI.

Όμως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαίωσή τους, πληρούν εκ νέου τους όρους βιωσιμότητας που ισχύουν για τη συμμετοχή τους στο κλασικό πρόγραμμα δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ, είπε ο Ντράγκι.

Αποσαφηνίστε το όραμά σας για το μέλλον του ευρώ

 Επίσης ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης "να αποσαφηνίσουν το όραμά τους" για το μέλλον του ευρώ, πράγμα που αποτελεί κίνηση κλειδί για την επίλυση της κρίσης που διέρχεται η ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να κληθεί να καλύψει το κενό της πολιτικής.

Προσθέτοντας τη φωνή του στις πιέσεις για την επείγουσα ανάγκη ανάληψης πολιτικής δράσης κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος Ιουνίου, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προτιμήσει να σφάλλει κάνοντας περισσότερα, παρά λιγότερα από τα αναγκαία, απαλλασσόμενη από την αποσπασματική προσέγγιση που απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.

"Οι αξιωματούχοι μας οφείλουν αν αποσαφηνίσουν το όραμά τους για το ευρώ, σε τι θα μοιάζει η ευρωζώνη σε λίγα χρόνια...θα είναι η σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη. Οσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

"Θα ήταν η μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη", διότι μία τέτοια αποσαφήνιση θα επιτρέψει τη μείωση των σπρεντ ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, ορισμένες από τις οποίες ευρισκόμενες σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση,  είδαν το κόστος δανεισμού τους να εκτινάσσεται και θα περιορίσει την αποφυγή του ρίσκου εκ μέρους των  επενδυτών.

Γνωρίζοντας ότι τα βλέμματα είναι και πάλι στραμμένα προς την ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να καλύψει τα κενά της δημοσιονομικής πολιτικής ή τα κενά της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

"Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό από την αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων στον τομέα της χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης; Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό από την αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων στον τομέα των διαρθρωτικών προβλημάτων; Η απάντηση είναι 'όχι' ".

Με την κρίση χρέους να επικεντρώνεται πλέον στον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ασχοληθεί ούτε με το έλλειμμα κεφαλαιοποίησης ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων και εξέφρασε την υποστήριξή του προς μία "τραπεζική ένωση", η οποία θα προβλέπει την κεντρική επιτήρηση ορισμένων τραπεζών , ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν συστημικούς κινδύνους για την ευρωζώνη και εγγύηση των καταθέσεων ενεργητικού των τραπεζών της νομισματικής ένωσης και πρόσθεσε ότι  απαιτείται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Η εμπιστοσύνη της αγοράς, και όχι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι το κλειδί για να πεισθούν οι τράπεζες να ενισχύσουν τις δανειοδοτικές τους δραστηριότητες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στην έκθεση των οικονομικών της εκτιμήσεων χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης μέσω μίας τραπεζικής ένωσης και με την απευθείας συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ