2012-05-30 22:28:03
Φωτογραφία για Απροσπέλαστη η πλατεία του Ηρακλείου Αττικής από οχήματα πρώτης ανάγκης
Είναι γνωστό πως στην χώρα μας η έννοια της πρόληψη είναι άγνωστη. Γι' αυτό και η λήψη μέτρων από τα όργανα της πολιτείας συνήθως... έπεται ενός δυσάρεστου γεγονότος που ταρακουνάει τους υπεύθυνους. 

 

Ένα τέτοιο γεγονός ήταν και η πυρκαγιά στην καφετέρια της κεντρικής πλατείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την περασμένη Δευτέρα που λίγο έλλειψε να μετατρέψει ολόκληρη την πλατεία σε παρανάλωμα του πυρός καθώς τα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το κατάστημα, λόγω εμποδίων στους διαδρόμους (όπως είναι δέντρα, κολώνες της ΔΕΗ, τέντες καταστημάτων κλπ.) και ενώ σε χώρο στην πίσω πλευρά του καταστήματος υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φιάλες προπανίου (όπως συμβαίνει και σε άλλα καταστήματα). Και πραγματικά από τύχη αλλά και από την έγκαιρη αντίδραση των ανδρών της Πυροσβεστικής απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Οι άνθρωποι που μένουν ακριβώς από πάνω από το κατάστημα πραγματικά έζησαν εφιαλτικές σκηνές όπως περιέγραψαν στον Χ-τύπο οι ίδιοι. 


 

Η κα Ασπασία Κουλκουνιώτη, που μένει στον δεύτερο όροφο, κοιμόταν εκείνη την ώρα και ξύπνησε από την κάπνα. Αμέσως ειδοποίησε τους γείτονες της και την αστυνομία. Δεν μας έκρυψε πως φοβήθηκε για τη ζωή της, ενώ συνεχίζοντας μας αποκάλυψε τα προβλήματα που έχει από τη λειτουργία καταστήματος κάτω από το σπίτι της και ιδιαίτερα το θόρυβο που δεν της επιτρέπει να ησυχάσει τα βράδια. “Ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία. Φοβόμαστε για τα σπίτια και τις ζωές μας” μας είπε μια άλλη κάτοικος. Παρούσα στο συμβάν ήταν και η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μαίρη Ζούνη, ο άνδρας της οποίας διατηρεί στο κτήριο επαγγελματικό γραφείο. Όπως μας είπε η κα Ζούνη εδώ και πολύ καιρό συζητιόταν το πρόβλημα με τη προσβασμότητα πυροσβεστικών και ασθενοφόρων στο χώρο της πλατείας χωρίς όμως να γίνει κάτι. Γραφείο όμως στο κτίριο διατηρεί και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Λυμπερόπουλος, (συγγενικό πρόσωπό του διαμένει στην πολυκατοικία), και ο οποίος είναι έξω φρενών: “Θα βάλουμε μαύρες σημαίες και θα καλέσουμε τον ηρακλειώτικο λαό για υποστήριξη. Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται”.

• Γιώργος Βλαντής: Ο χωροταξικός σχεδιασμός της πλατείας δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια

Για πλειοδοσία λαϊκισμού κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής που παρατήρησε πως αν άκουγε κανείς τις τοποθετήσεις θα νόμιζε πως εκεί υπάρχει μια “πλατεία της ανομίας” . Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως η παρούσα κατάσταση στην πλατεία με αυτού του είδους τις κατασκευές από τα καταστήματα έχει εγκριθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2009, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει για τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα αποκάλυψε πως η σημερινή διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων είναι κατά 30 τ.μ. μικρότερη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια καθώς έχει προστεθεί κοινόχρηστος διάδρομος ανάμεσα στις καφετέριες. Αλλά και για τις κατασκευές των καταστημάτων εξέφρασε την άποψη πως είναι καλύτερες σε σχέση με τιο παρελθόν, καθώς δεν υπάρχουν πλέον σταθερές κολώνες. Ο Αντιδήμαρχος, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των εμποδίων και εμφανίστηκε προβληματισμένος με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Μια πρόταση (είχε κατατεθεί και από την κα Ζούνη) που είπε πως εξετάζεται είναι να ανοίξει δίοδος μέσα στην πλατεία κάθετα στην οδό Μελίνας Μερκούρη στην πιάτσα των ταξί. Κλείνοντας ο κ. Βλαντής υποστήριξε πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων τα πρωϊνά οπότε και γίνεται έλεγχος από το Δήμο, αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε πως τις βραδινές ώρες (που δεν μπορεί να γίνει έλεγχος) τα πράγματα ξεφεύγουν.

• Βαρύτατες ευθύνες από Μπάμπαλο και Κουτρούλη στη διοίκηση

Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου η αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα στη διοίκηση επιρρίπτοντας της βαρύτατες ευθύνες για την κατάληψη των κοινόχρηστών χώρων της πλατείας. Για “αμέλεια που είναι στα όρια της παράβασης καθήκοντος” κατηγόρησε τον Δήμαρχο, κ. Παντελή Βλασόπουλο, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος που έθεσε πρώτος το περιστατικό στο Σώμα σημειώνοντας πως η παράταξη είχε προειδοποιήσει τη Δημοτική Αρχή. Ο κ. Μπάμπαλος κάλεσε τη διοίκηση να απομακρύνει άμεσα τα αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί στους διαδρόμους και να τους απελευθερώσει, ούτως ώστε να είναι εφικτή η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης αλλά και πεζών. Επίσης ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα των σταθερών κατασκευών στην πλατεία. “Κάθε περαιτέρω αδράνεια καταδεικνύει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος” δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος. Τη αναγκαιότητα λήψης δραστικών αποφάσεων για την κεντρική πλατεία υπογράμμισε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κ. Δημήτρης Τσεκούρας που συμπλήρωσε πως η Δημοτική Αρχή δεν τις παίρνει και για αυτό κάλεσε τα μέλη της διοίκησης να λογοδοτήσουν. Το γεγονός πως οι κάτοικοι που έχουν την ατυχία να μένουν στην κεντρική πλατεία είναι τρομαγμένοι κατέθεσε σε παρέμβασή της η κα Ζούνη που αποκάλυψε πως υπάρχουν φιάλες προπανίου στα μαγαζιά που είναι εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ίδια αναγνωρίζοντας πως μια συνολική ανάπλαση της πλατείας μπορεί να πλάρει χροο ζήτησε να γίνει μια άμεση παρέμβαση και να ανοίξει διάδρομος για πυροσβεστικά και ασθενοφόρα. Τεράστια πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στην κεντρική πλατεία απέδωσε στην πλευρά της διοίκησης ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης προσθέτοντας πως δεν εφάρμοσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Σύσκεψη με την Πυροσβεστική

Την Παρασκευή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην κεντρική πλατεία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του Δημάρχου, κ. Βλασσόπουλου του κ. Βλαντή και κατοίκων. Εκεί συμφωνήθηκε να καταθέσει η Πυροσβεστική πρόταση στο Δήμο με την οποία να υποδεικνύει τον πιο ασφαλή διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης στην πλατεία. Και η πιθανότερη δίοδος, όπως φαίνεται, θα είναι από την πιάτσα των ταξί με κάποιες παρεμβάσεις όπου θα γίνει και οριοθέτηση. Πολύ σοβαρό είναι επίσης και το ζήτημα της πυρασφάλειας αυτών των μαγαζιών μετά και την αποκάλυψη πως διατηρούν φιάλες προπανίου. Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως ενημέρωσε ο κ. Βλαντής τον Χτύπο, προτίθεται να ζητήσει επισήμως από την Πυροσβεστική να κάνει αυτοψία στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν βεβαίωση πυρασφάλειας.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ