2012-05-30 15:52:28
Φωτογραφία για Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια
Εκατομμύρια παιδιά από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια Αυτό αποκαλύπτει έκθεση της UNICEF, η οποία αποτυπώνει τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η παιδική φτώχεια ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο.

Οπως προκύπτει, σχεδόν 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση στερούνται βασικά αγαθά, ενώ συνολικά 30 εκατομμύρια παιδιά στις 35 πιο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti του διεθνούς οργανισμού. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθυντής του γραφείου ερευνών της UNICEF, Γκόρντον Αλεξάντερ, υπογράμμισε ότι:

α) πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικά πράγματα σε χώρες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να τους τα διαθέσουν και

β) ότι πριν από την κρίση ορισμένες χώρες είχαν καλές επιδόσεις λόγω των συστημάτων κοινωνικής προστασίας που είχαν θεσμοθετήσει.


Ανάμεσα σε 29 χώρες (τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ισλανδία), τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής αποστέρησης καταγράφονται σε Ρουμανία και Βουλγαρία με 72,6% και 56,6% αντίστοιχα. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 0,9%, παρατηρείται στην Ισλανδία. Δυστυχώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση ανάμεσα στις 29 χώρες, με ποσοστό 17,2%.

Ο δεύτερος τρόπος διερεύνησης της έκθεσης ασχολείται με τη σχετική φτώχεια σε 35 ανεπτυγμένες χώρες, εξετάζοντας το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό τους «όριο φτώχειας».

Οι μεγαλύτερες ανισότητες παρατηρούνται στη Ρουμανία, όπου το 25,5% των παιδιών ζουν σε σχετική φτώχεια και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 23,1%. Οι μικρότερες ανισότητες καταγράφονται σε Ισλανδία, Φινλανδία και Κύπρο.

Εντελώς απογοητευτική είναι η κατάσταση της χώρας μας, που καταλαμβάνει την 6η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες, με το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε σχετική φτώχεια να φτάνει 16%.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ