2012-05-29 20:07:02
Φωτογραφία για Απάντηση από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας σε αναγνώστη
Σε απάντηση του «φίλου ή της φίλης» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκη Δράμας που (αφορά: "Ντροπή" από αναγνώστη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας) τόσο γρήγορα βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα για το κτίριο της Βιβλιοθήκης και για το κατά πόσο σωστά κάνει ή όχι η καθαρίστρια τη δουλειά της, τον/την ενημερώνουμε ως εξής:

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας ιδρύθηκε το 1953 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί καθαρίστρια στη Βιβλιοθήκη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι ανάγκες καθαριότητας του κτιρίου επιτελούνταν πάντοτε μέσα από τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στην καθαριότητα του κτιρίου. Μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε εγκριθεί μέσω ΑΣΕΠ 1 θέση καθαριότητας για τη Βιβλιοθήκη της Δράμας, αλλά δυστυχώς οι κυρίες που είχαν επιλεγεί, για δικούς τους λόγου η καθεμία (η επιτυχούσα και η επιλαχούσα) δεν αποδέχθηκαν το διορισμό και κατ’ επέκταση η θέση χάθηκε για τη Βιβλιοθήκη.


Για να επικεντρωθούμε στο θέμα μας όμως, οι υπάλληλοι που ζούμε και εργαζόμαστε καθημερινώς στη Βιβλιοθήκη, δεν έχουμε αυτή την τόσο απαίσια εικόνα που μεταδίδει ο εν λόγω χρήστης και φίλος της Βιβλιοθήκης. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τα ράφια των συλλογών καθαρίζονται από τους υπαλλήλους 2 φορές το χρόνο και ότι θέματα όπως «υπάρχουν αράχνες παντού», μπορεί να προκύψουν και στα καλύτερα σπίτια, δηλ. η εμφάνιση κάποιας αράχνης. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά του πάρκου της Αγ. Βαρβάρας και υπάρχουν αρκετά έντομα πολύ κοντά μας. Εκείνο το οποίο πρέπει όμως να τονίσουμε είναι ότι για να διατηρηθεί κάποιος χώρος καθαρός, πρέπει να συμβάλλουν σημαντικά και οι χρήστες του χώρου, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χρήστες της Βιβλιοθήκης.

Επειδή μάλιστα κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους, θα αναφέρουμε συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία ότι και να κάνουμε, η βρωμιά και η δυσωδία ναι θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή, όπως λόγου χάρη το να ουρεί κάποιος χρήστης ή επισκέπτης εντός του ανελκυστήρα της Βιβλιοθήκης ή να πρέπει να πάει κάποιος υπάλληλος για να τραβήξει το καζανάκι στην τουαλέτα που χρησιμοποιεί κάποιο άτομο ή ενώ υπάρχουν δεκάδες καλάθια για τα σκουπίδια εντός των χώρων της Βιβλιοθήκης, να πετάει κάποιος χαρτομάντηλα ή άλλου είδους υλικό μέσα στο ασανσέρ ή κάτω στο πάτωμα ή ακόμη το να χρησιμοποιείται το δάπεδο της τουαλέτας ως σκουπιδοντενεκές.

Μάλιστα αγαπητέ φίλε δεν σου κρύβουμε ότι αρκετές φορές και εμείς οι εργαζόμενοι της Βιβλιοθήκης αναρωτιόμαστε για το αν ο τρόπος που συμπεριφέρονται κάποια άτομα εντός των χώρων της Βιβλιοθήκης απεικονίζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην οικία τους. Και ναι, είμαστε οπαδοί της ρήσης «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», αλλά πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να διατηρούμε καθαρό το χώρο τον οποίο επισκεπτόμαστε τόσο συχνά ή περνάμε ώρες από τον ελεύθερο μας χρόνο.

 Επίσης θα θέλαμε να διευκρινίσουμε στο φίλο μας ότι το κτίριο της Βιβλιοθήκης, το οποίο είναι περίπου 1.500 τ.μ., με τους 3 ορόφους και την αίθουσα εκδηλώσεων, καλύπτει όλες τις ανάγκες του με 4 και μόνο υπαλλήλους (καθαριότητα, βάψιμο, τεχνικές εργασίες, διοικητικές και αμιγώς βιβλιοθηκονομικές). Κλείνοντας θα θέλαμε να τον προσκαλέσουμε να μην μένει μόνο σε αυτά τα οποία σχολίασε, όπου σαφώς και κάθε σχολιασμός και κριτική είναι εφικτή στο πλαίσιο της παροχής καλύτερων υπηρεσιών από πλευράς μας, αλλά να αναλογιστεί πόσες υπηρεσίες παρέχει η Βιβλιοθήκη στους χρήστες της και πόσες δράσεις σχεδιάζει με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Τελικώς ας αναρωτηθούμε όλοι αν σωστός επιμερισμός των θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων σημαίνει ότι κάποιοι υπάλληλοι (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση προσωπικό καθαριότητας) θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, πέραν της οργανικής τους θέσης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ