2012-05-28 16:34:16
Φωτογραφία για Επιστρέφει η αισιοδοξία στο ΧΑ, άνοδος κόντρα στην κινδυνολογία
Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο ΧΑ, μετά από δύο εβδομάδες δραματικών απωλειών. "Μπουχτισμένη" από την κινδυνολογία, η αγορά υιοθετεί τώρα ψυχραιμότερες προσεγγίσεις για τις διαφαινόμενες μετεκλογικές εξελίξεις και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, που αποτελεί μείζον ζήτημα των ημερών. Θετικοί καταλύτες τα αποτελέσματα των νέων δημοσκοπήσεων και οι ενδειξεις ότι τα κόμματα συγκλίνουν στη γραμμή επαναδιαπραγμάτευσης-αναθεώρησης του Μνημονίου, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας στην ΕΕ. Ανοδο 5%-6% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ.

Οι ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και για την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών στην ΕΕ, δίνουν επίσης ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, που καταγράφουν σήμερα κέρδη 0,5%-1%.

Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση είναι ακόμη υποτονική, καθώς υποβόσκουν ανησυχίες και η αβεβαιότητα διατηρείται. Ομως, 18 στις 20 μετοχές του FT20 και 3 στις 4 μετοχές που έχουν κάνει πράξεις, κινούνται ανοδικά. Τα κέρδη είναι μεγαλύτερα στο ταμπλό υψηλής κεφαλαιοποίησης,. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,8%, ο FT20 κερδίζει 6%, ο ΓΔ ακολουθεί με 5,5%.


Επικεφαλής της κούρσας των blue chips βρίσκονται MIG (11%), ΔΕΗ +9,7%, Alpha Bank +9%, Motor Oil Follie +8,3%, Eurobank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ +7,3%, Εθνική και Πειραιώς +6,6%.

Με αρνητικό πρόσημο μόνον η Λαϊκή/ΜΡΒ (-11%) και η ΜΕΤΚΑ (-0,5%)

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη την επάνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, που περιορίζει τις πιθανότητες περαιτέρω "κατολίσθησης".

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ