2012-05-26 19:24:48
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ / Πολυμέτωπη σύγκρουση εντός κι εκτός συνόρων
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισότιμος διεκδικητής της εξουσίας πλέον, εν όψει των εκλογών δίνει μάχες σε δύο μέτωπα, εξίσου πολυμήχανα κι αξιόμαχα. 

Στο μεν εσωτερικό, στην μάχη για την πρωτιά, καλείται να αντιμετωπίσει την Νέα Δημοκρατία, στα δε μετόπισθεν πρέπει να βγει αλώβητος από τις εμφύλιες συρράξεις στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

Παράλληλα και ταυτόχρονα, δέχεται τα σφοδρά πυρά από ευρωπαϊκές και λοιπές δάνειες δυνάμεις που τον θεωρούν επικίνδυνο διασαλευτή του υπάρχοντος πολιτικού και οικονομικού status quo. Μια νικηφόρος αντιμετώπιση των ανωτέρω πολυπληθών κι έμπειρων πολιτικών αντιπάλων προϋποθέτει μια ενδοπαραταξιακή οργάνωση η οποία θα προσέφερε ενιαία, σαφή, εφικτή και ελκυστική πολιτική πρόταση που θα έπειθε, δεν θα τρόμαζε και κατ επέκταση κι αναλογία θα προσέλκυε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε ποσοστά αναγκαία για την κατάκτηση της εξουσίας στις εκλογές της 17ηςΙουνίου.


Τις τελευταίες ημέρες, μετά κι από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο, οι επικοινωνιακοί επιτελείς της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις όποιες αντιρρήσεις τους στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν νερό στο κρασί τους και άρχισαν επιτέλους να κάνουν λόγο για την ανάγκη να δοθεί ένα αναπτυξιακό πακέτο στην Ελλάδα. Κι αυτή η μεταστροφή επετεύχθη μετά τα αποτελέσματα της 6ης Μάιου και την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αναδεικνύεται κι η μεταστροφή  του ΠΑΣΟΚ υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου, η οποία θεωρείται απόρροια της επιμονής της Κουμουνδούρου στην καταγγελία αυτού. Παράλληλα, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου επιχαίρουν για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν μεγάλα ΜΜΕ στο εξωτερικό που ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα σε πολιτική προσωπικότητα που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις συνεντεύξεις που παραχώρησε στα εν λόγω ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας, προσπάθησε να διασκεδάσει την εικόνα του «ακραίου» που έντεχνα του είχαν φιλοτεχνήσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Παράλληλα, ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να έχει μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης απέναντι σε εκείνη των δανειστών και των τραπεζιτών. Επιπλέον, δε κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός οργανισμός που νοιάζεται για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών, απέναντι σε κάθε έννοια εθνικού σωβινισμού όπως εκείνος που εκτρέφει το Βερολίνο με την πολιτική που ακολουθεί.            

                  Επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά και Βενιζέλο

        Με την επιστροφή του στην Αθήνα μετά την περιοδεία του σε Παρίσι και Βερολίνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανταπέδωσε να πυρά περί αφέλειας, άγνοιας κι επικινδυνότητας που δέχτηκε από το πράσινο και γαλάζιο στρατόπεδο για το περίφημο Ολάντ –τρέου, χαρακτηρισμό που απέδωσε στον γάλλο πρόεδρο στην περίπτωση, όπως άλλος Παπανδρέου, αθετήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους συμπολίτες τους. H χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και επάξια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με ομοσπονδίες εργαζομένων (ΠΟΕΣΥ, ΟΙΥΕ, ΠΟΘΑ, ΟΗΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΣΝΙΕ, ΟΘΕ, ΠΟΕΠΔΧΒ) και λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

        Ταυτόχρονα επιτέθηκε κατά των προέδρων της Νέας Δημοκρατίας  και του ΠΑΣΟΚΚ Αντώνη Σαμαράκαι Ευάγγελο Βενιζέλο, τους δύο «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, συνένοχους της τραγωδίας του λαού». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να μην λέει αυτά που οι ξένοι ηγέτες είναι έτοιμοι να ακούσουν, αλλά αυτά που ο ελληνικός λαός θέλει να ειπωθούν, να βάζει κόκκινες γραμμές, να χαράζει στρατηγική, να διεκδικεί τα δίκαια του ελληνικού λαού, κάτι που - όπως είπε - μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να το πράξει. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μέχρι τις 6 Μαΐου όλοι έλεγαν ότι οι νόμοι του μνημονίου πρέπει να εφαρμοστούν και ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και προσέθεσε πως οι νόμοι αυτοί, δεν ήρθαν να σώσουν τη χώρα και την οικονομία, αλλά να σώσουν τα συμφέροντα των ελλήνων επιχειρηματιών. Σχολιάζοντας τις επαφές Βενιζέλου στις Βρυξέλλες, είπε ότι φάνηκε να εκλιπαρεί χαμηλόφωνα για μια δήλωση τιμωρίας του ελληνικού λαού. Για τις επαφές Σαμαρά προσέθεσε ότι «στη ζεστή θαλπωρή των ομοϊδεατών του - την Ανγκελα Μέρκελ και τους άλλους του ΕΛΚ, φάνηκε να αισθάνεται άνετα απέναντι σε αυτούς τους οποίους -μέχρι να γίνει ουραγός και δέσμιος των ακραίων νεοφιλελεύθερων και της Ντόρας Μπακογιάννη- θεωρούσε αντιπάλους».

                      Βεντέτα με τα τηλεοπτικά δίκτυα

       Τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η προσπάθεια κατασυκοφάντησης τους ΣΥΡΙΖΑ από συγκεκριμένα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα. Στο παιγνίδι έχουν μπει με όντως προκλητικό τρόπο συγκεκριμένα κανάλια. Σύμβουλος του προέδρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στο twitter του ευθεία βολή κατά του MEGA.  «Εάν η διαπλοκή του Έθνους νομίζει ότι θα κάνουμε γαργάρα το θέμα τηλεοπτικών αδειών και της δεοντολογίας κάνει MEGAλο λάθος. Proxy war...», έγραψε ο Νίκος Παππάς. Proxy warείναι αυτός που μεσολαβεί σε έναν πόλεμο. Ή ένας πόλεμος διά διαμεσολαβητών. Όταν κάποιες ή κάποια από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις χρησιμοποιεί τρίτους για να χτυπήσει τον αντίπαλο, π.χ. χρησιμοποιεί φίλιες δυνάμεις ή μισθοφόρους. Με δεδομένο ότι ο κ. Παππάς είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δέχεται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και δεν διστάζει να απαντήσει.   

         Τούτων όλων δοθέντων, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως τίθεται πλέον υπό πλήρη επανακαθορισμό ολόκληρο το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, που χρησιμοποιούν επί 25 χρόνια ένα δημόσιο αγαθό  – τις συχνότητες – χωρίς να  έχουν πληρώσει δραχμή στο κράτος. Επί τούτου δε γίνεται γνωστό για πρώτη φορά, - μέχρι τώρα έχει αποκρυφτεί πλήρως - ,  ότι το  ΔΝΤ προτείνει να ανακληθούν οι προσωρινές άδειες λειτουργίας που έχουν δοθεί χαριστικά και οι συχνότητες να δημοπρατούνται, όπως γίνεται για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ανάλογη πρόταση διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος  σκοπεύει να εγείρει θέμα στην επόμενη Βουλή, καταθέτοντας  σχέδιο νόμου. Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι από τη δημοπράτηση συχνοτήτων για ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και την έκδοση αδειών λειτουργίας, το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 500 εκ.  ευρώ. Η παραχώρηση αδειών λειτουργίας και συχνοτήτων μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών προβλέπεται και στο Μνημόνιο. Όμως κόμματα και media  έχουν αποφύγει μέχρι τώρα οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτό το θέμα,  ελπίζοντας προφανώς ότι  θα απαλειφθεί στην πρώτη τροποποίηση όρων του Μνημονίου. Συγκλίνουσες απόψεις θεωρούν πως  η χαριστική παραχώρηση  δημόσιου αγαθού προς τους ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών μέσων – μεγαλοεκδότες και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες –   «ανταλλάσσεται» με  υποστήριξη προς κόμματα και πρόσωπα του δημόσιου βίου, αποτελώντας  τη βάση της  διαπλοκής.

Την άποψη αυτή ασπάζονται στελέχη της τρόικας, τα οποία από τις επαφές τους στην Ελλάδα έχουν διαπιστώσει ότι τα κανάλια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνον  στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά και στην προώθηση ή μη κυβερνητικών αποφάσεων για  θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Κουμουνδούρου εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει το θέμα στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου και θα καλέσει όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

                        Μετά τις εκλογές όλα ανοιχτά

          Για την ώρα, εκείνο που προέχει είναι η εκλογική πρωτιά ή έστω πολύ κοντά στον πρώτο. Μετά τις εκλογές όλα θα σταθμιστούν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Οι καλά γνωρίζοντες τους σχεδιασμούς της πλατείας Κουμουνδούρου, δεν αποκλείουν μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, ακόμα και με την ανοχή του ΚΚΕ. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν βέβαιη μια μετεκλογική προσέγγιση από ένα αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα στελέχη του θα προτιμήσουν μια ένταξή τους στον υπό τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφούμενο νέο πόλο της κεντροαριστεράς παρά την πλήρη πολιτική περιθωριοποίηση. Προς τούτο δεν περνάει απαρατήρητη η φράση της Άννας Διαμανταπούλου,…, ας μην καταδικάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ας προσέξουμε τι λέει…!!!
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ