2012-05-26 18:12:03
Φωτογραφία για Η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι θετική για τη χώρα μας και για όλους τους Ευρωπαίους
Ο Μ. Μόντι υποστήριξε ότι έπρεπε να υπάρξει λύση τύπου Παπαδήμου και να μην είχε γίνει προσφυγή σε νέες κάλπες. Δήλωσε ότι «βλέπει» θετική εξέλιξη για τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη. «Καρφί» κατά της πολιτικής του Βερολίνου.

Στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε υπάρξει λύση «τύπου Παπαδήμου» και να μην είχαν προκηρυχθεί νέες εκλογές, υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι θετική για τη χώρα μας και για όλους τους Ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. βαν Ρομπάι επανέλαβε στο μεταξύ σε μήνυμά του στο twitter ότι επιθυμία όλων είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της, ενώ κάλεσε τους Ελληνες ηγέτες και πολίτες να αφήσουν να επικρατήσει η λογική. Μιλώντας στην πολιτική εκπομπή Piazza Pulita του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7, ο κ. Μόντι σημείωσε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα υπόκειται στους όρους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά, αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ, είναι μια φοβερή ταπείνωση».


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, «η Ελλάδα δεν είχε τον Ιταλό πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων. Η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία τη μοίρα της Ελλάδας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, ο Μάριο Μόντι απάντησε: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στη φοροδιαφυγή, έλλειψη ανταγωνισμού, νεποτισμός, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά και αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «πρόκειται να υιοθετηθούν, έστω και αν αυτό δεν θα συμβεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες». Η πεποίθησή του αυτή οφείλεται και στο ότι «οι χώρες που εκφράσθηκαν υπέρ, στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο, ήταν περισσότερες από εκείνες που τάχθηκαν κατά της προοπτικής αυτής». Δεν παρέλειψε να ρίξει και καρφί κατά του Βερολίνου, λέγοντας: «Το να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από τη Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το ευρώ -με υποτίμηση της λιρέτας-, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές».

ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ

Eπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, μετά τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου αλλά πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 του ίδιου μήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος των τεσσάρων (Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας). Από την πλευρά της, η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε χθες πως αποδέχεται την πρόσκληση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Α.ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Τώρα δηλώνει ότι ετοιμάζει σχέδιο ανάπτυξης

Πιο διαλλακτική μετά τις παρεμβάσεις Ολάντ σε ό,τι αφορά την τόνωση της ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα η Aνγκελα Μέρκελ, όπως επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο του Βερολίνου θα κατατεθεί σε ολοκληρωμένη μορφή στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Σε δημοσίευμά του, το οποίο ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει, το περιοδικό «Spiegel» αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών που θα προσελκύουν ξένους επενδυτές με ευνοϊκή φορολογία και χαμηλό μισθολογικό κόστος. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει, μόνο για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Επίσης, βάσει του δημοσιεύματος, προτείνεται η δημιουργία ταμείου αποκρατικοποιήσεων, στα πρότυπα της γερμανικής Treuhand, που είχε διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία της Ανατολικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της επανένωσης.

Με δεδομένες τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται κυρίως από τον Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να βάζει «νερό στο κρασί της» ως προς την ανάπτυξη και μετά τη συνάντησή της με την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου εκείνοι να στηρίξουν στην ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή το δημοσιονομικό σύμφωνο. «Η κυβέρνηση παύει να μπλοκάρει την προσθήκη ενός συμπληρωματικού αναπτυξιακού συμφώνου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ωστόσο, το αποτέλεσμα της συνάντησης στην καγκελαρία δεν ήταν ξεκάθαρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην αντίθεσή της για τη δημιουργία ευρωομολόγων, κάτι που πλέον φαίνεται ότι ενστερνίζεται και η γερμανική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των αμοιβαίων παραχωρήσεων εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Κατερίνας Κοσμά
ΕΘΝΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ