2012-05-26 12:52:03
Φωτογραφία για Οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα συνήθως δε θεωρείται ο τελικός προορισμός για τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των... ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη, είτε αμέσως είτε αφού συγκεντρώσουν επαρκή μέσα και πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους».

Τα παραπάνω τονίζει ο FRONTEX στην «Ετήσια Ανάλυση Κινδύνων για τα Δυτικά Βαλκάνια 2012», ειδικά στο κεφάλαιο «Κίνδυνος μεγάλων και συνεχών δευτερευουσών κινήσεων από την Ελλάδα προς τα Δυτικά Βαλκάνια». Αναφέρεται σε όσους μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και ακολούθως ψάχνουν τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλο κράτος – μέλος που είχαν εξαρχής τελικό προορισμό.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που χρόνια τώρα τονίζει ότι η τεράστια πλειοψηφία των μεταναστών δε θέλει να μείνει. Θέλουν να ταξιδέψουν αλλού στην ΕΕ, μα εγκλωβίζονται εδώ εξαιτίας Συνθήκης Σένγκεν και Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ (που ψήφισαν, στήριξαν, ανέχτηκαν χρόνια πολλά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου).


Αναγκάζονται οι μετανάστες να στοιβαχτούν σε γειτονιές της Αθήνας, σε παραγκουπόλεις σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα (λιμάνια «πύλες» εξόδου), ψάχνοντας να αποδράσουν από τις ελληνικές αρχές συνοριοφύλαξης για άλλη χώρα της ΕΕ.

Ανακούφιση στο πρόβλημα αποτελεί η θέση που διατυπώνει το ΚΚΕ από το 2003, προτείνοντας μεταξύ άλλων έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για όλους τους μετανάστες/πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν (η μεγάλη πλειοψηφία τους) δίνοντάς τους δυνατότητα να ταξιδέψουν νόμιμα στις χώρες για τις οποίες ξεκίνησαν από τον τόπο τους. Η μόνη άμεση και ρεαλιστική λύση που όμως απαιτεί απειθαρχία σε ευρωενωσιακή νομοθεσία και συνθήκες.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
VIDEO: Backstage Κατερίνα Στικούδη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VIDEO: Backstage Κατερίνα Στικούδη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ