2012-05-26 12:10:45
Φωτογραφία για Οργιάζουν τα σενάρια για την Ελλάδα
Καθημερινή άσκηση είναι πλέον για τους ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους, αναλυτές και παράγοντες της διεθνούς αγοράς, τα πάσης φύσεως σενάρια και οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Χθες, στη διεθνή ειδησεογραφία, έκανε αίσθηση μελέτη της Morgan Stanley η οποία επεξεργάστηκε 4 σενάρια με εκτιμήσεις για τις συνέπειες εξόδου τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στις χώρες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι ολέθριες, ενώ σημαντικές αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν για τις χώρες της περιφέρειας. Αντίθετα, οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ θα είναι περιορισμένες. 

Επίσης η Νομισματική Ενωση παραμένει άθικτη, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ΔΝΤ, ενίσχυση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης και διάσωση ορισμένων τραπεζών. Η πιθανότητα υλοποίησης του σεναρίου εκτιμάται στο 35%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει, επίσης, ότι ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι ολέθριος. 


Επιπλέον θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, ισχυρή μετάσταση στην περιφέρεια αλλά και στις πιο αδύναμες χώρες του πυρήνα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται δραστικά έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρωσυστήματος, έκδοση ευρωομολόγου και λήψη μέτρων προς μία δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ένωση. 

Η πιθανότητα υλοποίησης του σεναρίου εκτιμάται στο 40%. Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, συνέπεια της ελληνικής εξόδου θα είναι ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνονται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς στην ευρωζώνη, αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκή. Η ύφεση είναι βαθιά σε όλη την Ευρώπη και επηρεάζει σημαντικά όλες τις χώρες. Η πιθανότητα υλοποίησης του σεναρίου εκτιμάται στο 20%. 

Τέλος, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, εγκαταλείπει το ευρώ μία μεγάλη χώρα του πυρήνα και ο Νότος διατηρεί το κοινό νόμισμα. Η ΕΕ βυθίζεται σε βαθιά ύφεση με αποπληθωρισμό στον πυρήνα και πληθωρισμό στην περιφέρεια. Υπάρχει επίσης σημαντικός κίνδυνος στο ενδεχόμενο μετατροπής του χρέους σε ευρώ σε εθνικά νομίσματα, ενώ θα επιβληθεί έλεγχος στη διακίνηση των κεφαλαίων στον πυρήνα. Η πιθανότητα υλοποίησης του σεναρίου εκτιμάται στο 5%. 

ΤΟ REUTERS

Με το σενάριο εξόδου ασχολείται και δημοσίευμα του Reuters, που αναφέρεται ειδικότερα στις γαλλικές τράπεζες, αναφέροντας ότι ετοιμάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, οι προετοιμασίες αφορούν μεταξύ άλλων και τις τράπεζες Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale. Σύμφωνα με τραπεζικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, «κάθε τράπεζα έχει στήσει μία ομάδα εργασίας που ασχολείται με τις πιθανές συνέπειες επιστροφής στη δραχμή».

Η GOLDMAN SACHS

Σε άλλο αντίθετα μήκος κύματος κινείται ανάλυση της Goldman Sachs. Σύμφωνα με την ανάλυση με τίτλο «Τα σφάλματα μίας ελληνικής εξόδου: Η εισαγωγή νομίσματος δεν αποτελεί εύκολη επιλογή για την Ελλάδα», η υπόθεση πως μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα χρειαστεί «μερικούς μήνες, αν όχι εβδομάδες», αγνοεί σημαντικές πραγματικότητες για τις δυσκολίες μίας εξόδου της Ελλάδας όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Επισημαίνεται δε ότι η νομισματική υποτίμηση δεν είναι το μόνο που έχει να γίνει. Υποστηρίζεται ότι «το κόστος της εισαγωγής ενός καινούργιου νομίσματος είναι τόσο μεγάλο που λειτουργεί ως γερό αντικίνητρο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη σε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση στο προσεχές μέλλον». Οι λόγοι που τεκμηριώνουν το συμπέρασμα αυτό συνίστανται στο ότι:

- Οι Ελληνες δεν θα έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό το καινούργιο νόμισμα, καθώς θα το βλέπουν απλώς σαν έναν τρόπο χρηματοδότησης των χρεών από ένα αφερέγγυο κράτος.

- Οι ξένες εταιρείες και οι ξένοι επενδυτές δεν είναι πολύ πιθανό να δουν το νόμισμα αυτό ως βιώσιμο τρόπο για να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα.

- Η ζήτηση για ευρώ θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση, φυγή κεφαλαίων και τραπεζικούς πανικούς.

Ακραίες είναι αντίθετα οι εκτιμήσεις της ιαπωνικής Tokyo Mitsubishi-UFJ, η οποία εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει ήδη προγραμματιστεί και μάλιστα θα πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου! Συγκεκριμένα, δε, τοποθετεί το γεγονός στο σαββατοκύριακο 2-3 Ιουνίου.

Κέρδος 26/5/2012 06:00 
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ