2012-05-26 10:03:04
Φωτογραφία για Δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Ιρλανδία
Η υποστήριξη στην Ιρλανδία για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ παραμένει ισχυρή, ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή της μοναδικής διαδικασίας ψηφοφορίας των πολιτών στην Ευρώπη για την επικύρωση ή μη του σχεδίου επιβολής αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων που ίσως μεταβάλλει τις ισορροπίες.

Η Ιρλανδία διεξάγει το τρίτο δημοψήφισμα για θέματα που αφορούν την ΕΕ μέσα σε πέντε χρόνια την Πέμπτη. Η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» την οποία διεξάγουν τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικές και αγροτικές ενώσεις, μοιάζει να κερδίζει σε κάθε δημοσκόπηση που έχει γίνει αφότου προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα πριν από τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η Ιρλανδία θα μετατραπεί σε μια χώρα που δεν θα είναι «πλήρες μέλος» της ζώνης του ευρώ εάν οι πολίτες ψηφίσουν «Όχι» και, αν και το Σύμφωνο μπορεί να εγκριθεί στην ευρωζώνη χωρίς την ιρλανδική έγκριση, η απόρριψή του θα υποσκάψει μια από τις βασικές στρατηγικές των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.


Περίπου το 39% των ψηφοφόρων είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Συμφώνου, κατά μία δημοσκόπηση των Irish Times/Ipsos MRBI που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ το 30% δήλωσε ότι αντιτίθεται σε αυτή και το 31% δεν έχει αποφασίσει ακόμη ή δεν εκδήλωσε την επιθυμία να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη στο «Ναι» αυξήθηκε κατά 9% από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, πέντε εβδομάδες νωρίτερα, ενώ η υποστήριξη στο «Όχι» αυξήθηκε επτά μονάδες. Εάν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το Σύμφωνο βάσει των αποτελεσμάτων λαμβάνει το 57%.

Σε ένα ανάλογο στάδιο πριν από το δημοψήφισμα του 2009 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η τελευταία δημοσκόπηση των Άιρις Τάιμς πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα, με το 59% να τάσσεται υπέρ του «Ναι» και το 41% υπέρ του «Όχι». Σε εκείνη την ψηφοφορία, το 67% των Ιρλανδών ψηφοφόρων που ψήφισε είχε ταχθεί υπέρ της Συνθήκης.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ