2012-05-26 09:14:16
Φωτογραφία για ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Εφιαλτικές διαστάσεις αποδίδουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες: Διάχυση της κρίσης, αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και τελικά διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, καθώς από κάποιες πλευρές καλλιεργείται ατμόσφαιρα καταστροφής.

Με τον όρο Δραχμαγεδών, διεθνή μέσα περιγράφουν τις δραματικές άμεσες συνέπειες της εξόδου από το ευρώ.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

1. Οι ελλείψεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στο  ηλεκτρικό ρεύμα οδηγώντας σε παντελή έλλειψη, δημιουργώντας μαύρη αγορά και συνεχή μπλακ άουτ

2.Την εκτόξευση του πληθωρισμού και των τιμών των προϊόντων θα συνοδεύσει εκτόξευση του κόστους δανεισμου΄και των επιτοκίων στο 25%.


3. Θα παρουσιασθούν άμεσα σοβαρές ελλείψεις σε εισαγόμενα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και φάρμακα. 

4. Κι όπως προβλέπουν τα περισσότερα μέσα, θα είναι αναπόφευκτη η υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60%, η μείωση της αξίας της προσωπικής περιουσίας και φυσικά το πάγωμα της αγοράς 

Τις συνέπειες αυτές εξετάζει και η Κομισιόν, παρά τις διαψεύσεις, όπως παραδέχθηκε ξεκάθαρα ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Ο σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ Πίτερ Μπόφιγκερ προειδοποιεί και για την αποτυχία ιδεών για τη δημιουργία ειδικού ευρώ για την Ελλάδα του Γκέουρο με επιστολή του στο Σπίγκελ που τιτλοφορείται Γκέουρο σε φοβάμαι. Το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αν υπάρξει υπευθυνότητα

Όμως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης τρέμουν για το μέλλον τους από μια ελληνική έξοδο.

Ενδεικτικό είναι το σκίτσο του Economist που θεωρεί ότι αν δεν προληφθεί η έξοδος της Ελλάδας με οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, με ένα υπερ-κράτος, τότε η διάλυση θα είναι μονόδρομος.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός γίγαντας Citigroup προβλέπει επιστροφή στη δραχμή την ερχόμενη Πρωτοχρονιά και άμεση υποτίμηση του νομίσματος κατά 60%. Οι αρνήσεις των ευρωπαίων ηγετών ότι επεξεργάζονται σενάρια αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης ήταν ιδιαίτερες χλιαρές, ενώ ορισμένοι το επιβεβαίωσαν σαφώς.

«Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι πιθανότερο είναι η εξέλιξη να είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας», σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ενώ ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα εκτίμησε πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το θέμα τέθηκε στην Ομάδα εργασίας του Eurogroup, ωστόσο ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ αρνείται την πατρότητα της ιδέας, δηλώνοντας ότι η υπόθεση εργασίας στην ευρωζώνη είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ.

Οίκοι αξιολόγησης σπεύδουν να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν και στρώνουν με ευοίωνες προβλέψεις τον δρόμο εξόδου της Ελλάδας λέγοντας ότι η Ευρωζώνη θα αντέξει, οι συνέπειες θα είναι ελάχιστες κι ότι οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν θα ανατραπούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν πάρει την απόφασή του».

Ο Γερμανός Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι εργάζεται μόνο πάνω στο σενάριο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ η Goldman Sachs, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street  επισημαίνει ότι είναι τόσο μεγάλο το κόστος της εισαγωγής ενός νέου  νομίσματος που λειτουργεί ως γερό αντικίνητρο  για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Ο Κλεγκ προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια συγκυρία που «οι οικονομίες είναι τόσο εύθραυστες όσο είναι τώρα», είπε ο Κλεγκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC, δεν είναι «λογικό» να τάσσεται κανείς «υπέρ της επιπρόσθετης αστάθειας» και δη «σε αυτό το βαθμό», παρουσιάζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ως μια πορεία για να βγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». «Δε νομίζω ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να περιγραφεί ως μια συνταγή για την επιτυχία», πρόσθεσε ο Κλεγκ, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αύξανε, αντί να μειώσει, την αβεβαιότητα», επέμεινε ο Κλεγκ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλεί τις τράπεζες της χώρας να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων για μια περίοδο έξι μηνών και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προειδοποιήσει πως είτε υπάρξει είτε όχι διάλυση της ευρωζώνης, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι επώδυνη για την βρετανική οικονομία όπως και για την υπόλοιπη ΕΕ. Ο Κλεγκ είπε στην διάρκεια της συνέντευξης πως συμφωνεί με την άποψη ότι σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, οι βρετανικές τράπεζες θα δέχονταν πλήγματα λόγω της έκθεσής τους στην διατραπεζική αγορά.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη αποτελούν την αιτία της ανόδου της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος, του γεν, έναντι του ευρώ, αφού οι επενδυτές επιδιώκουν να αποφύγουν τους κινδύνους μετάδοσης των προβλημάτων της Ελλάδας σε άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης. «Λόγω της αύξησης των φόβων στην Ευρώπη, το γεν τείνει να ανατιμηθεί ανοδικά, καθώς θεωρείται μια σίγουρη επένδυση», είπε ο Τζουν Αζούμι στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο ίδιος έκρινε ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κρίσιμες για τις νομισματικές ισορροπίες. Σύμφωνα με τον Αζούμι, λίγοι επενδυτές θεωρούν σήμερα ασφαλή επενδυτικό προορισμό την Ευρώπη. «Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί μια τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και έχει βλαπτικές συνέπειες για τις ιαπωνικές αγορές και για το γεν», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες θα κάνουν σοβαρό λάθος αν δεν προετοιμάζονται για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μιλώντας στο European American Press Club από το Παρίσι, ο Ρέιντερς επισήμανε: «Δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι θα κάνουμε (αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη). Τώρα, αν οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για το σενάριο αυτό, κάνουν ένα σοβαρό επαγγελματικό λάθος».

Παράλληλα, ο επίτροπος Κάρελ Ντε Χουχτ, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, επανέλαβε, από τις Βρυξέλλες ότι ο βασικός στόχος της ΕΕ είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντε Χουχτ είπε ότι παρερμηνεύτηκαν και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόλυτη προτεραιότητα. Ωστόσο, συνέχισε, θα ήταν ανεύθυνο το να μην είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για δραματικές εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, στις αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο ζήτημα μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρεται το κοινοτικό δελτίο «Αζανς Ερόπ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όσα διημείφθησαν στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών των «27», δεν διαφοροποιούν την άποψη ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την ευρωζώνη τον ερχόμενο Ιούλιο, παραμένοντας, όμως, μέλος της ΕΕ.

 Αυτή η έξοδος, σχολιάζει η «Αζανς Ερόπ», θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες και κινδύνους, αλλά «η ελληνική συμπεριφορά την έχει καταστήσει αναπόφευκτη». Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν ένα μικρό κράτος με την άρνησή του να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού, να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Εξ΄ άλλου, η Ένωση έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: 12 Σύνοδοι κορυφής ασχολήθηκαν με την ελληνική κρίση, δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης δόθηκαν στη χώρα, παράλληλα με άλλα εργαλεία βοήθειας, ενώ ένα τμήμα του χρέους απομειώθηκε.

Συνολικά, κάθε Έλληνας (από τα 11 εκατομμύρια) είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε εφοπλιστής, υπολογίζεται ότι έλαβε από τον Ιανουάριο του 2010 το ισότιμο των 31.000 ευρώ, ποσό που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο προέρχεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μία απειλή γενικότερης αποσύνθεσης για όλη την ευρωζώνη και θα έχει σίγουρα καταστροφικά αποτελέσματα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους Έλληνες. Όμως, εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν: Εάν θέλουν να συνεχίσουν να αποτελούν μέλος ενός συλλόγου, τότε πρέπει να αποδεχθούν τους εσωτερικούς κανονισμούς και να τους εφαρμόσουν.

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι τα κύρια θύματα της ελληνικής συμπεριφοράς είναι οι λαοί της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και άλλοι, ενώ εκείνοι που κυρίως επωφελούνται είναι οι κερδοσκόποι ανά τον κόσμο. Ακόμη υποστηρίζει ότι ενδεχομένως, η αυστηρότητα που επιδεικνύεται την τελευταία περίοδο απέναντι στην Ελλάδα έχει ως στόχο να πείσει τους Έλληνες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να τους φοβίσει ως προς τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν εάν δεν αλλάξουν συμπεριφορά.

Η «Αζανς Ερόπ» σχολιάζει, όμως, ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη δημοσιονομική εξυγίανση, που απαιτείται σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης. Επομένως, η σωστή λειτουργία της ευρωζώνης θα παρέμενε αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες για τα άλλα κράτη- μέλη και τους λαούς τους, αλλά και για το μέλλον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στο μεταξύ, κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να προκαλέσει η διπλή «τορπίλη» της Ισπανίας. Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Βankia ζήτησε επίσημη επιχορήγηση από την Μαδρίτη ύψους 19 δισ. ευρώ. Παράλληλα ο κυβερνήτης της Καταλονίας, της πλουσιότερης αυτόνομης επαρχίας της Ισπανίας δήλωσε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων ζητώντας βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ