2012-05-25 17:59:04
Φωτογραφία για Προεκλογικός πυρετός ή Υποθερμία;
Γράφει ο Γιάννης Ζευγώλης, συγγραφέας 

Εάν προσπαθήσει κάποιος να αποδομήσει το εκλογικό σκηνικό θα βρεθεί σε απόλυτη σύγχυση. Τα κόμματα συνεχίζουν να ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο και η πολιτική τους συμπεριφορά δε διαφέρει τελικά σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση μέχρι σήμερα.

Εμπλέκονται σε ένα διαρκή ανταγωνισμό με χτυπήματα κάτω από τη μέση, μικροπολιτικές του παρελθόντος, επιχειρήματα εναντίον πολιτικών αντιπάλων, κοκορομαχίες, ατοπήματα, δηλώσεις ανεδαφικές, ανύπαρκτα τυράκια στον ελληνικό λαό, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, πρόταξη των προσωπικών φιλοδοξιών, παζάρια β’ και γ’ διαλογής, εντάσεις στα παράθυρα των καναλιών, συνεντεύξεις χωρίς ουσία.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες περίμεναν, αν μη τι άλλο, μία πιο σοβαρή εκλογική αναμέτρηση αυτή τη φορά, μία υπεύθυνη στάση απέναντι στην πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατυμπάνιζαν ως αδιαπραγμάτευτο επιχείρημα ότι η χώρα δε θα έπρεπε να μεταβεί ξανά σε εκλογές, γιατί έπρεπε να κυβερνηθεί.


Δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν είδε αυτή την περίοδο, που βρίσκονται όλα κυριολεκτικά στον αέρα, τίποτα περισσότερο απ’ ότι έκαναν οι διαχειριστές της κρίσης. Γι’ άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι οι κυβερνήσεις της χώρας μας την είχαν βάλει χρόνια στον αυτόματο και όσοι μας κυβερνούσαν δεν μπήκαν ποτέ στην καρδιά των προβλημάτων, δε θέλησαν να δημιουργήσουν πραγματικές τομές στην οικονομία, ούτε αντιμετώπισαν σοβαρά τα διαχειριστικά προβλήματα του υπέρογκου δημόσιου τομέα.

Απεναντίας λειτουργούσαν ως ξένοι στην ίδια τους τη χώρα. Ένα ωραίο πολιτικό μήνυμα με διαφορετικό νοηματικό περιεχόμενο θα ήταν «Έξω οι ξένοι», εννοώντας τους πολιτικούς που λειτουργούσαν τόσα χρόνια, εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα. Ούτως ή άλλως, η πραγματικότητα που μας μεταφέρουν είναι από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό της χώρας, το οποίο αγνοούν βαθύτατα. Η κατάσταση της Ελλάδας δε διαβάζεται μόνο μέσα από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ ή από αυτές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις, πραγματικούς ελέγχους στους ζωντανούς οργανισμούς της χώρας μας. Η μαύρη αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας το αυτονόητο δεν υπήρξε ποτέ. Οι περατζάδες των πολιτικών μας στα υπουργεία ήταν καθαρά για λόγους είτε ψηφοθηρικούς είτε ενίσχυσης της «κομματικής τους αυτοπεποίθησης».

Απέναντι σε αυτόν τον προεκλογικό πυρετό που συνεχώς ανεβαίνει, ο ελληνικός λαός στέκεται παγωμένος με τις εξελίξεις να τρέχουν εις βάρος τους, το άγχος για το μέλλον να εντείνεται, η ανασφάλεια να αυξάνεται.

Όσες φορές και να βάζει θερμόμετρο ο Έλληνας πολίτης, δεν μπορεί να ξεφύγει από την υποθερμία, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να ακολουθήσει τον προεκλογικό πυρετό των κομμάτων που διεκδικούν τη δική τους μερίδα στην πίτα, την οποία μοίραζαν τότε, το ίδιο κάνουν σήμερα, το ίδιο θα πράξουν αύριο. Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που πρέπει να βγάλει εις πέρας και η απαξίωση των θεσμών είναι τόσο μεγάλη που αισθάνεται πλήρως αποκομμένος από την πολιτική εξουσία, η οποία θα έπρεπε σήμερα περισσότερο από ποτέ να έχει ενισχυμένο τον αντιπροσωπευτικό της ρόλο.

Ο πυρετός των κομμάτων έχει δημιουργήσει έντονες παραισθήσεις, οι εκπρόσωποι ζουν σε μία μόνιμη παραζάλη και αντί να τους δώσει κάποιος αντιπυρετικό για να ηρεμήσουν και να σταθούν επιτέλους υπεύθυνοι απέναντι στις τόσο σοβαρές εξελίξεις περιμένουν ότι τα ποσοστά τους θα ακολουθήσουν τον εκλογικό πυρετό τους.

Η αντιστροφή των θέσεων μετεκλογικά είναι το μόνο δεδομένο από σήμερα. Οι πολίτες θα βρεθούν σε πυρετό λόγω των νέων φόρων και άλλων εισπρακτικών μέτρων πανικού, ενώ οι υποψήφιοι θα παγώσουν με τα «νέα χαμηλά» ποσοστά τους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ