2012-05-23 15:16:55
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ: Μουσειακά καπέλα
Πλούσια αναδρομή στο έργο ενός άγνωστου-πασίγνωστου που έφτιαξε καπέλα για τα κεφάλια των σημαντικότερων διασημοτήτων των τελευταίων 35 χρόνων.

Ο Stephen Jones είναι ένας σεμνός ηλικιωμένος κύριος και ταυτόχρονα μια από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο της μόδας παγκοσμίως και αυτό γιατί φτιάχνει καπέλα για όλους τους μεγάλους οίκους υψηλής ραπτικής. Η Anna Piaggi, μια από τις πιο γνωστές συντάκτριες μόδας στην υφήλιο, (και γνωστότερη για το ότι δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι της χωρίς ένα καπελάκι στο κεφάλι της, – γεγονός που την κάνει φανατικότερη ως προς αυτό το θέμα κι από την βασίλισσα της Αγγλίας), έχει πει ότι ο Jones φτιάχνει τα ωραιότερα καπέλα που έχει δει αυτός ο κόσμος. Και δεν είναι μόνο η γνώμη της Piaggi που μετράει, δεδομένου ότι όλα και όλοι συμφωνούν ότι το έργο του είναι εξαιρετικό. Άλλωστε, αυτό το επιβεβαιώνει και το ότι έχει κυκλοφορήσει αγγλικό γραμματόσημο με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του μοντέλα.


Αξίζει ωστόσο, να τονιστεί ότι ο Jones έγινε τόσο διάσημος και περιζήτητος σε μια εποχή που κανείς δεν φορούσε πια καπέλα. Και αυτό το κατάφερε σπρώχνοντας την τέχνη του σε ένα άλλο –ανώτερο- επίπεδο: εκείνο της κατασκευής μιας «επί κεφαλής γλυπτικής σύνθεσης».

Για τον ίδιο, το καπέλο δεν είναι ένα αξεσουάρ, αλλά η αιτία για την οποία κάποιος ντύνεται και φτιάχνεται. Όλα «στήνονται»  κατά την άποψή του, για να «υποστηριχθεί» το καπέλο που θα σταθεί τελικά στο κεφάλι.

Ο Stephen Jones αποφοίτησε από την περίφημη σχολή St Martin’s του Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ξεκίνησε φτιάχνοντας καπέλα κυρίως για καλλιτέχνες σαν τον Steve Strange των Visage, τον Boy George, ή το γκρουπSpandau Ballet. Γρήγορα όμως στην πελατεία του εντάχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της κάπως πιο «θεσμικής» πελατείας των πιλοποιείων, όπως για παράδειγμα η λαίδη Diana Spencer και «οι λοιποί συγγενείς».

Αυτή η τάση συνεχίστηκε ακάθεκτη κι έτσι σήμερα φτιάχνει καπέλα για την Carla Bruni και απ’ ότι φαίνεται σύντομα θα αναλάβει και την Valerie Trierweiller την σύντροφο του Francois Hollande.

Κι εκεί είναι όλο το κλου, μια και γενικότερα το θέμα με τους πιλοποιούς είναι ότι όσο κι αν διαπρέπουν στην άλλη πλευρά της Μάγχης, μόνο όταν κατακτήσουν το Παρίσι, μπορούν να νιώσουν βέβαιοι ότι θα καταγραφούν από την ιστορία της μόδας.

Και ο Stephen Jones που σε ένα διάστημα 35 χρόνων τα έχει καταφέρει όλα αυτά, παρουσιάζει τώρα, στο Bowes Museum, σε μια πολύ πλούσια έκθεση, δημιουργίες από όλα αυτά τα χρόνια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και είναι πολύ καλός λόγος για όσους ταξιδεύουν για διακοπές στο Λονδίνο, να προγραμματίσουν και μια μικρή εκδρομή μέχρι την πόλη Barnard Castle, στην κομητεία του Durham, στην βορειοανατολική Αγγλία, στο κάστρο όπου φιλοξενείται το μουσείο.

Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

coolspotting.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ