2012-05-23 10:43:25
Φωτογραφία για Τι θα γίνει στην Αίγυπτο;
Σήμερα και αύριο 23 και 24 Μαΐου, οι Αιγύπτιοι θα προσέλθουν στις κάλπες, καθώς επιτέλους έχουν την πρώτη τους ευκαιρία να αποφασίσουν ποιος και τι θα αντικαταστήσει τη δικτατορία του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανετράπη πέρυσι τον Φεβρουάριο. Για την Αίγυπτο των 50 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, η επιλογή δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς καλούνται αν αποφασίσουν αν θέλουν μια Δημοκρατία η οποία θα κυβερνάται από τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, ένα φιλελεύθερο κράτος ή ακόμη και μια καθοδηγούμενη δημοκρατία με τον στρατό να λειτουργεί ως εγγυητής, διατηρώντας μεγάλο μέρος της εξουσίας.

Οι Αιγύπτιοι απολαμβάνουν τα νεοαποκτηθέντα δικαιώματά τους, παρακολουθώντας μετά προσοχής τηλεοπτικά ντιμπέιτ, συρρέοντας σε πολιτικές συγκεντρώσεις και συζητώντας παντού για πολιτική. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι απλοί Αιγύπτιοι, μέχρι τώρα διοικούμενοι από φαραώ, βασιλείς και στρατιωτικούς ηγέτες θα επιλέξουν τον ηγέτη τους.


Κι όμως, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα και είτε κερδίζει ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας , η ομάδα που ενέπνευσε τους ισλαμιστές σε ολόκληρο τον κόσμο και η οποία κυριαρχεί στο κοινοβούλιο θα παραμείνει μια σημαντική δύναμη στο πλάι του στρατού, ο οποίος κυριαρχεί επί δεκαετίες και δεν παρουσιάζει σημάδια ότι σκοπεύει να αποσυρθεί ήσυχα στους στρατώνες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν διαφαίνεται ακόμη, ενώ δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στα μέσα Ιουνίου. Η βία και το πολιτικό αδιέξοδο μετά την πτώση του Μουμπάρακ έπληξαν σημαντικά την οικονομία της χώρας και πολλοί νέοι δεν είναι πιο κοντά στο να βρουν δουλειά τώρα από ό,τι ήταν όταν διαδήλωναν στους δρόμους εναντίον του καθεστώτος. Έτσι μετά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, η αγωνία για το μέλλον και η κούραση ίσως είναι αυτό που θα καθορίσει την επιλογή τους - περισσότερο από ό,τι η ιδεολογία. Πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν αναποφάσιστοι, ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι υπόσχονται δικαιότερη κατανομή του πλούτου, λιγότερες καταχρήσεις εξουσίας, καλύτερη εκπαίδευση και εμπορικά και βιομηχανικά σχέδια κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ για να αυξήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο φιλελεύθερος εθνικιστής υποψήφιος Αμρ Μουσά υπόσχεται καλύτερες ρυθμίσεις των επιχειρήσεων και προστασία στης ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα κριτήρια εισόδου ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως βάση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μουρσί δηλώνει ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη και περιορίσει το ρόλο του κράτους στις βασικές υπηρεσίες, κυρίως την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την στέγαση, τις οικονομικές υποδομές και την υγεία. Επίσης, υπόσχεται να ακυρώσει τα μικρά χρέη των αγροτών και να διπλασιάσει τον αριθμό των Αιγυπτίων που δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα σε τρία εκατομμύρια.

Ο ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντέλ Μονεΐμ Αμπόλ Φοτούχ δηλώνει ότι εάν εκλεγεί θα ενεργοποιήσει εναλλακτικά μοντέλα ιδιοκτησίας και παραγωγής, όπως κοοπερατίβες και προγράμματα κρατικής ιδιοκτησίας που όμως θα διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας και θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μπουμπάρακ Αχμέντ Σαφίκ επιθυμεί έναν συνεταιρισμό κρατικού και ιδιωτικού τομέα, υψηλότερες ξένες επενδύσεις και ένας έλλειμμα στο κρατικό προϋπολογισμό μικρότερο του 6% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της θητείας του. Επίσης φιλοδοξεί να διατηρήσει σταθερή την τιμή συναλλάγματος για την αιγυπτιακή λίρα και να θέσει τα όρια του ελάχιστου μισθού, να βοηθήσει τους ανέργους και να δώσει σύνταξη σε κάθε πολίτη που το χρειάζεται και να επεκτείνει την κοινωνική ασφάλιση σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως του κόστους.

Από την πλευρά του ο αριστερός Χαμντίν Σαμπάχι δεσμεύεται να κάνει την Αίγυπτο Βιομηχανική και τεχνολογική δύναμη αποκαθιστώντας την διαχείριση της οικονομίας στο κράτος, να συνεργαστεί στενά με τον ιδιωτικό τομέα και να λειτουργήσει κοοπερατίβες. Μάλιστα δεσμεύεται να λήξει την ακραία φτώχεια και να στεγάσει όλους τους πολίτες σε οκτώ χρόνια, να καταργήσει τα χρέη των αγροτών και να εξασφαλίσει υγειονομική περίθαλψη για όλους, με κρατική επιχορήγηση.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ