2012-05-23 07:51:02
Φωτογραφία για Ρομάν Αμπράμοβιτς: Η εμμονή!
Η ψηλοτάβανη αίθουσα της Λονδρέζικης gallery είχε μαζέψει την υψηλή κοινωνία της πόλης μα για κάποιον λόγο ο αέρας γύρω του εξαφανιζόταν με μαθηματική πρόοδο. Το φως γονάτιζε προοδευτικά, τα φωτιστικά σποτ σημάδευαν τα έργα του καλλιτέχνη, αιχμαλωτίζοντας τις κόρες των ματιών που υπέκυψαν για τελευταία φορά στον εκβιασμό. Ξεχώρισε το κίτρινο από το πάρτι χρωμάτων και σαν μακρινό όνειρο θυμήθηκε τα χρόνια της περεστρόικα και τις πάπιες από καουτσούκ μαζί και τις κακές γλώσσες που λένε ότι τις εισήγαγε παράνομα στο διαμέρισμά του με σκοπό να τις πουλήσει. «Όλοι από κάπου ξεκινούν». Ήταν το γιατρικό για τις στιγμιαίες τύψεις... Αυτή τη φορά ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θα έφευγε νωρίτερα, αδιαφορώντας πλήρως στο ορατό ενδεχόμενο προσβολής του καλλιτέχνη.

Η ιδέα

Ήταν Απρίλης του 2003 και ο καλός του φίλος Ρίτσαρντ Κρέιτζμαν τον περίμενε στο βιομηχανικό Μάντσεστερ. Η μουντάδα του προσώπου του φωτίστηκε αίφνης όταν πήρε θέση στη σουίτα του Ολντ Τράφορντ για να παρακολουθήσει τον δεύτερο προημιτελικό ανάμεσα στην Γιουνάιτεντ και την Ρεάλ
. Προσωρινά αδιαφόρησε ακόμη και για τα εργοστάσια οι καμινάδες των οποίων υψώνονταν στην άλλη άκρη του κοντράστ με την πολυτελή ζωή του. Αγνόησε ανεπιτήδευτα τον μουτρωμένο καιρό που δεν φάνηκε να συγκινείται από την παρέλαση ακριβοπληρωμένων άσων στο χορτάρι. Απόλαυσε δια ζώσης τον Ρονάλντο, τον Μπέκαμ και ένα χορταστικό 4-3. Αυτό ήταν. Η άποψη του Άντι Γουόρχολ είχε κάνει κατάληψη στο κεφάλι του, παραφρασμένη κατά πολύ, αλλά νικήτρια. Τα 15 λεπτά δημοσιότητας (του ποδοσφαίρου) διαδήλωσαν πολλαπλασιαστικά - επί 6 φορές – στον εγκέφαλό του. Το ενενηντάλεπτο με τα 7 γκολ ήταν αφορμή, αλλά η αιτία βρισκόταν στα γονίδια και την φωτιά που έκαιγε σταθερή μέσα του. Αυτή τη φορά οι κόρες των ματιών του συναντούσαν την μεγαλύτερη διαστολή: «Θα αγοράσω αγγλική ομάδα» ψέλλισε στον φίλο του φόρεσε την μαύρη καπαρντίνα και χάθηκε στο πλήθος των φιλάθλων.

Ο Κρέιτζμαν ήταν από τους λίγους ανθρώπους που γνώριζε την τρέλα που κουβαλούσε αλλά αρχικά δεν τον πολυπίστεψε: «Αμέσως ετοίμασε λίστα με τα αγγλικά club. Άρχισε να σβήνει με Χ όποια δεν τον ενδιέφεραν ή κατά την άποψη του δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Όλα έγιναν ραγδαία. Ακολούθως, ζητήσαμε από την τράπεζα να ετοιμάσει ένα ντοσιέ με χρέη, προσωπικό, έσοδα, εγκαταστάσεις, οτιδήποτε αφορούσε τον σύλλογο» εξιστορεί ο Κρέιτζμαν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ