2012-05-22 09:25:04
Φωτογραφία για IIF: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει το χειρότερο σενάριο
Με την απειλή μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη θα αποφύγουν το χειρότερο σενάριο μιας ανεξέλεγκτης χρηματοοικονομικής κρίσης χρησιμοποιώντας τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να σώσουν τη νομισματική ένωση, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτου (IIF). Σε ανάλυση του για την Ευρωζώνη το IIF σημειώνει ότι οι τελευταίες του προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης βασίζονται στην υπόθεση ότι "στο τέλος οι φορείς χάραξης πολιτικής θα αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που ουσιαστικά είναι η διάσπαση του ενιαίου νομίσματος".

Το IIF σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν στη διάθεση του αρκετά εργαλεία που περιλαμβάνουν από την μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι ένα νέο γύρο βραχυπρόθεσμων δανείων από την κεντρική τράπεζας. Η ΕΚΤ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν επίσης να παρέμβουν στις αγορές κρατικού χρέους με νέες αγορές ομολόγων.

"Ωστόσο, ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών ενδεχομένως να είναι πιο αδύναμος καθώς θεωρείται πλέον ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία για τα προβλήματα της Ευρωζώνης", σημειώνει το IIF.

Το IIF υπολογίζει παράλληλα ότι οι συνολικές ζημιές για τις ισπανικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μεταξύ 218 δισ. και 260 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί κυβερνητική στήριξη "για σημαντικό αριθμό τραπεζών και ιδίως τις cajas", προειδοποιεί το Ινστιτούτο.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ