2012-05-22 08:21:24
Φωτογραφία για «Ανοιχτοί» στις Βρυξέλλες για επιμήκυνση στο πρόγραμμα του Μνημονίου
Η χαλάρωση του ρυθμού εφαρμογής του Μνημονίου, παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου, κερδίζει έδαφος μεταξύ των εταίρων, ενώ αναμένεται να συζητηθεί αύριο το βράδυ, είτε στο περιθώριο είτε στη διάρκεια της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, αύριο θα βρεθούν στο «τραπέζι» όλες οι προτάσεις με στόχο την ανάπτυξη, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη βελγική πρωτεύουσα η κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται ότι θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις συζητήσεις μεταξύ των εταίρων, που, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα για να διαπραγματευθεί, δεν πρόκειται να ανακοινώσουν αποφάσεις.

Ωστόσο, στις προθέσεις τους είναι να στείλουν ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, επαναλαμβάνοντας τη σφοδρή επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Υπέρ ενός μηνύματος ελπίδας έχουν ταχθεί άλλωστε τις τελευταίες μέρες τόσο ο Γάλλος πρόεδροςΦρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Ζαν-Μαρκ Ερό όσο και κοινοτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.


Αυτό που θα επιδιώξουν οι εταίροι είναι η οποιαδήποτε δήλωση να μην εκληφθεί από τον ελληνικό λαό ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και να περάσει λανθασμένο μήνυμα, κυρίως μετά τις καθολικές αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Οπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, με δεδομένη τη σκληρή στάση του Βερολίνου και την επιμονή του για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ριζικών αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που θα μπορούσαν να δεχθούν οι εταίροι μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει είναι η χαλάρωση του ρυθμού, δηλαδή να δοθεί περισσότερος χρόνος (1-2 χρόνια) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Μπαρόζο για την ανάπτυξη και τα πρόσθετα μέτρα που υποσχέθηκε ο γαλλογερμανικός άξονας μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στις 15 Μαΐου, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες για έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Ήδη υπέρ της χαλάρωσης έχουν ταχθεί κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι Γάλλοι, ενώ το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, η επιμήκυνση θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους από τους εταίρους για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι να συγκαλέσει μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών μια συνάντηση των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το θέμα της Ελλάδας.

Σχετικά με το άλλο μεγάλο θέμα της άτυπης συνόδου των «27», που είναι η ανάπτυξη, στο «τραπέζι» θα βρεθούν όλες οι προτάσεις σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων έργων, την ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις αύριο, δεδομένου ότι μεσολαβούν οι δύο γύροι των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στις 10 και 17 Ιουνίου, και ο Φρανσουά Ολάντ δεν θέλει οι τριβές ή και οι συγκρούσεις μεταξύ των εταίρων να επηρεάσουν τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Ο κ. Ολάντ θέλει να ληφθούν αποφάσεις στα παραπάνω θέματα στις 27 και 28 Ιουνίου, ενώ είναι διατεθειμένος να μην επιμείνει στην παρούσα φάση στις άλλες προτάσεις του που είναι η έκδοση ευρωομολόγων χρέους ή η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συναινέσει.

Τέλος, στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί και το μεγάλο πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας, καθώς και η νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος της Ισπανίας για το 2011, το οποίο φαίνεται ότι ανήλθε τελικά στο 8,9%, εξαιτίας της αύξησης των ελλειμμάτων των αυτόνομων περιφερειών.

230 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ πιλοτικό ευρωομόλογο

Η μόνη απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί στην αυριανή σύνοδο είναι η καταρχήν έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για ένα πιλοτικό ευρωομόλογο έργων, που θα αποτελέσει και την απαρχή της γενικευμένης εφαρμογής του μέτρου. Πρόκειται για 230 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν για μόχλευση στην ΕΤΕπ, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποσπάσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στην ουσία πρόκειται για δάνεια μέγιστης πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, άρα και χαμηλού επιτοκίου, που θα συνάπτει η Ε.Ε. με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η Ε.Ε. μέσω του προϋπολογισμού της μπορεί να εγγυηθεί την έκδοση των ευρωομολόγων, ενώ από την πλευρά της η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αποπληρωθούν ιδιωτικά δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα υποδομής. Η βιωσιμότητα των έργων θα αξιολογείται από την ΕΤΕπ, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το ρίσκο, κυρίως στα μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 Νίκος Μπέλλος για τον “Ελεύθερο Τύπο”
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ