2012-05-22 02:59:22
Φωτογραφία για Για καθημερινές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι κάτοικοι των Ιτεών
...Συγκέντρωση και σήμερα στις 5 στα γραφεία του Συλλόγου τους και αποκλεισμός του λιμανιού - Νέα... κάθοδο στην περιοχή ετοιμάζουν και οι Χρυσαυγίτες.

Αρχή καθημερινών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας θ' αποτελέσει η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έξω από τα γραφεία του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Ιτεών, αλλά και ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, που ακολούθησε, όπως προειδοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στη στυγερή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, του 30χρονου Θανάση Λαζανά, από τρεις νεαρούς Αφγανούς (οι δύο εκ των οποίων ανήλικοι), για ασήμαντη αφορμή, έξω από την πόρτα του σπιτιού του, το περασμένο Σάββατο.

Το έγκλημα, που συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή και για τη διάπραξη του οποίου συνελήφθη ήδη ένας 17χρονος Αφγανός, ενώ αναζητούνται εντατικά δύο ακόμη ομοεθνείς του, λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους κατοίκους ολόκληρης της συνοικίας, η οποία, σε κλίμα βαρύτατου πένθους, κήδεψε, τη Δευτέρα το πρωί, το άτυχο παλικάρι.


Έτσι, σύμφωνα με τα όσα είπε στο attacktv.gr ο πρώην πρόεδρος του παραπάνω Συλλόγου, Αντώνης Δημητριάδης, προγραμματίζεται για σήμερα, Τρίτη, νέα συγκέντρωση, στις 5 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία του Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια οι κάτοικοι θα κατευθυνθούν προς το χώρο του λιμανιού, προκειμένου να τον αποκλείσουν, για διάστημα τριών ή τεσσάρων ωρών. Ακριβώς το ίδιο, όπως είπε, θα συνεχίζεται επί καθημερινής βάσεως, έως ότου δοθεί μια λύση στο θέμα της παρουσίας μεγάλου αριθμού μεταναστών, που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή.

Προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εισχωρήσει στο... κενό

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί κοντά αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση και οι Χρυσαυγίτες, οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στην κινητοποίηση της Δευτέρας, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, καθώς παρών ανάμεσα στους κατοίκους των Ιτεών ήταν και ο εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος στην Αχαΐα, Μιχάλης Αρβανίτης.

Μάλιστα, η εμφάνιση μελών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις κατοίκων, που τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί να γίνει κομματική εκμετάλλευση του άδικου και τραγικού θανάτου ενός νέου ανθρώπου.

Πάντως, κάτι τέτοιο φαίνεται πως ήδη επιχειρείται, αφού, εκτός από τους ντόπιους Χρυσαυγίτες, που έκαναν δυναμική εμφάνιση στο χώρο, αναφορά στο γεγονός έγινε και από το γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

"Πού είναι ο Δήμαρχος, πού είναι ο Περιφερειάρχης;"

Σε κάθε περίπτωση, τοπικοί παράγοντες, αν και διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή, εμφανίζονται άκρως δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι ουδείς από την τοπική πολιτική ηγεσία βρέθηκε δίπλα τους σ' αυτή την κινητοποίηση.

"Πού είναι ο Δήμαρχος, πού είναι ο Περιφερειάρχης;", αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, στη συνομιλία που είχε με το attacktv.gr, υποστηρίζοντας ότι, αν ένα τέτοιο τραγικό γεγονός "είχε συμβεί στον Πελεκάνο, θα ήταν όλοι εκεί". Παράλληλα, μίλησε για κοινωνικό ρατσισμό, που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής, αναγκασμένοι να ζουν υπό συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας, από την οποία οι αρμόδιες αρχές όφειλαν να τους έχουν απαλλάξει, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τραγωδίες σαν κι αυτή που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, χτυπώντας σαν κεραυνός άμεσα την οικογένεια Λαζανά και κλονίζοντας έμμεσα το ηθικό ολόκληρης της συνοικίας.

"Φτάσαμε να είμαστε όμηροι στα σπίτια μας και να μην μπορούμε να βγούμε", κατήγγειλε ο κ. Δημητριάδης, κάνοντας λόγο για παλιότερες δεσμεύσεις του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, περί αποκλεισμού του λιμανιού της πόλης, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μεταναστών. "Ε, λοιπόν, αυτό που είπε και δεν έκανε ο Δήμαρχος θα το κάνουμε από αύριο εμείς", προειδοποίησε ο ίδιος, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στο attacktv.gr.

Εξέφρασε, επίσης, το παράπονο και το αίσθημα εγκατάλειψης των κατοίκων και για τον πρόσθετο λόγο ότι η περιοχή τους είναι πολλαπλά υποβαθμισμένη: "Δεν έχουμε μια πλατεία να πάρουμε αέρα και να παίξουν τα παιδιά μας", διαμαρτυρήθηκε, διατυπώνοντας την απορία του για το αν οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολίτες β΄ κατηγορίας και δεσμευόμενος ότι "θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στη γειτονιά μας".

Τέλος, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε σε εκατοντάδες οδηγούς από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και που θα επαναληφθεί κατά τη διάρκεια και των επόμενων κινητοποιήσεων, αλλά εξήγησε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος να κοινοποιήσουν ευρύτερα την οργή και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Και "άγρα πελατών" από εταιρεία σεκιούριτι Στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι το κενό που δημιουργεί η απουσία αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των Ιτεών, ύστερα από το άγριο έγκλημα της περασμένης εβδομάδας, δεν επιχείρησε να το καλύψει μόνο η Χρυσή Αυγή, αλλά και εταιρεία σεκιούριτι, στέλεχος της οποίας βρέθηκε τη Δευτέρα στη συγκέντρωση των κατοίκων, προσπαθώντας να τους πείσει να προσλάβουν σεκιουριτάδες για τη φύλαξη των ίδιων και των περιουσιών τους...

Και το ερώτημα, βέβαια, στα χείλη όλων είναι τι μπορεί να γίνει το συντομότερο, από πλευράς των αρμόδιων τοπικών αρχών, αλλά και της -υποτίθεται- οργανωμένης Πολιτείας, ώστε αφενός μεν να προληφθεί η επανάληψη παρόμοιων τραγωδιών, που απειλούν να βυθίσουν στο πένθος κι άλλες οικογένειες, και αφετέρου να μην δοθεί άλλο... λίπασμα για την καλλιέργεια άγριων ενστίκτων και τάσεων αυτοδικίας, αλλά και εκμετάλλευσης από πλευράς ακραίων στοιχείων, που φυτρώνουν στο... γόνιμο έδαφος της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και του απαράδεκτου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου.
attacktv.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ