2012-05-21 00:41:03
Φωτογραφία για Πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο, μέρος 4ο
Όταν μια κυβέρνηση κυβερνά έναν τόπο, τα δημοσιοοικονομικα δεν είναι ο μοναδικός τομέας άσκησης της πολιτικής.

Με το να επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στο μνημόνιο, ξεχνάμε τα εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής. Και εδώ εννοουθμε την πραγματική οικονομία.Οι πολιτικοί μας μιλάνε για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας ωσάν να σχολιάζουν την ανεργία της Ιαπωνίας. Άγνοια βασικών αρχών χρηστής οικονομικής διαχείρισης και βασικών κανόνων πολιτικής οικονομίας κάνουν τους πολιτικούς μας να φαίνονται αποτυχημένοι μάγοι. Και γι΄αυτό οι συνοδοιπόροι τους στα κανάλια δεν τους ρωτάνε λέξη γι’ αυτά τα θέματα.

Δεν τους ρωτάνε για την αποβιομηχάνιση της χώρας.

Δεν τους ρωτάνε για τις εξαγωγές.

Δεν έχει κανείς τους κάποιο πλάνο ως προς το ποιοι κλάδοι αποτελούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα και θα πρέπει να ληφθούν δράσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τους. Γιατί δεν μπορεί να θες να ενισχύσεις γενικά την ανταγωνιστικότητα.


Μιλάνε μόνο για ξένες επενδύσεις, και δεν έχουν ούτε μια πρόταση να κάνουν για να κάνουν νέες επενδύσεις οι Έλληνες βιομήχανοι.Μιλάνε για βιομηχανία και δεν μας εξηγούν γιατί έκλεισαν τόσα και τόσα εργοστάσια από το 1990 και μετά.

Έχει κανένα κόμμα εκπονήσει κάποια μελέτη για το πως θα αξιοποιηθούν στην Ελλάδα τα κορυφαία μυαλά που βγαίνουν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια; Ως πότε θα εξάγουμε επιστήμονες;Γίνεται αναπτυξιακή πολιτική χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο με αριθμητικά δεδομένα; Χωρίς σαφείς στόχους; Υπάρχει σε κανένα κομματικό πρόγραμμα αριθμητική παρουσίαση με τη σχέση Στόχος-Δράση-Αποτέλεσμα; Μπορεί ένα κόμμα να μου πει Θέλω να μειώσω την Ανεργία-Θα κάνω αυτό-Αν εφαρμοσθεί σωστά σε δυο χρόνια θα πέσει στο 17%; Έτσι καταρτίζονται Στρατηγικά Πλάνα και προϋπολογισμοί.

Η ακρίβεια καλπάζει. Έχει κάποιο κόμμα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της; Έχει κάποιο κόμμα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση από αυριο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα; Έχει καποιο κόμμα άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για πάταξη των τριγωνικών συναλλαγων, τακτική που ακολουθουν πολυεθνικές αλυσίδες Σουπερμαρκετ; Έχει κανένα κόμμα τα κότσια να θέσει αυτό το ζήτημα στην Εύρώπη καθώς οι αλυσίδες έχουν συγκεκριμένες χώρες προέλευσης;

Η ανάπτυξη δεν γίνεται με λόγια, με ημερίδες και σεμινάρια. Γίνεται με συγκεκριμένο πλάνο. Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, παραγωγή και εξαγωγές. Και το ελληνικό κράτος δεν ξέρει τι και πως θα παράγει, σε ποιους θα το πουλάει και πόσα θα βγάλει. Έτσι δεν βρίσκει και κανέναν να επενδύσει.

apatopigadi.wordpress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ