2012-05-15 08:04:03
Φωτογραφία για Εκροή καταθέσεων λόγω ακυβερνησίας
Έντονη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά γκισέ, με τους Έλληνες να τραβούν, χωρίς πανικό, με σταθερή ροή τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, υπό την πίεση της ακυβερνησίας και της αδυναμίας συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών. 

Το διήμερο Παρασκευή 11 και Δευτέρα 14 Μαίου (χθες) οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκτιμώνται, με πρόχειρο υπολογισμό, στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα. 

 Ωστόσο, τα μηνύματα από τις διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Για πρώτη φορά η εκροή χρημάτων «χτύπησε» όλα τα τραπεζικά μέτωπα, καθώς και "ψύχραιμους" καταθέτες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού αρκετές φορές την τελευταία διετία, δεν πανικοβλήθηκαν και δεν «κούνησαν» τα λεφτά τους. 

Έτσι, το διήμερο σημειώθηκαν εκροές από τον απλό μικροαποταμιευτή, μέχρι τα τμήματα private και corporate banking, δηλαδή τους καταθέτες με κεφάλαια 100.000 έως και 250.000 ευρώ. Όσο για τους μεγαλοκαταθέτες που διαθέτουν κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη αποσύρει τα χρήματά τους σε πρότερες καταστάσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια. 


Που πάνε οι καταθέσεις

Στο ερώτημα του euro2day ποιος είναι ο προορισμός των χρημάτων, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη απαντούν: «Εξαρτάται από το ύψος της κατάθεσης». Εξηγούν λοιπόν ότι όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα (κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες) είχαν επιστρέψει χρήματα, ποσά έως και 15.000 ευρώ, στον τραπεζικό τους λογαριασμό, είτε από θυρίδες είτε από σεντούκια, τα «σηκώνουν» εκ νέου με κατεύθυνση τους μέχρι πρότινος προορισμούς: τις θυρίδες και τα σπίτια τους. 

Σε ό,τι αφορά τους πελάτες που για πρώτη φορά, μετά την υπογραφή του Μνημονίου τον Μάιο του 2010, μπήκαν στον πειρασμό να φυγαδεύσουν τις καταθέσεις τους - πρόκειται για ποσά 80.000 ευρώ, 100.000 ευρώ, 150.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ - τα κατεύθυναν προς τράπεζες του εξωτερικού και προς αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού! 

Η αλλαγή της συμπεριφοράς της εν λόγω κατηγορίας πελατών ανησυχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα καθώς πιθανή ακυβερνησία και εκ νέου προκήρυξη εκλογών μπορεί να στεγνώσει τις καταθέσεις σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν αντέχουν... 

Το... παράδοξο 

Μολονότι, η αιμορραγία επανεμφανίσθηκε, όπως αναφέρει στο euro2dayστέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, το παράδοξο είναι ότι «το σύστημα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες θα δείχνει θετικό ισοζύγιο στις καταθέσεις, δηλαδή αύξηση, κι αυτό διότι μπήκαν τα κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ της δόσης που αποδεσμεύθηκε – έστω και κουρεμένη – από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας. 

Μάλιστα, τονίζουν δεν αποκλείεται εφόσον στο τέλος του μήνα μπουν στα τραπεζικά ταμεία, με την μορφή repos τα 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Μάιος να είναι ένας θετικός μήνας για τις καταθέσεις. 

«Θα πρόκειται για καθαρό παράδειγμα δημιουργικής λογιστικής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγη:euro2day
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ