2012-05-05 23:44:12
Φωτογραφία για Εκλογές 2012: Οι τάσεις με τις οποίες η αποχή και τα λοιπά κόμματα επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Πολλοί δημοσιογράφοι σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ είπαν οτι οι αυριανές εκλογές τις 6 Μαϊου 2012 θα είναι οι σημαντικότερες εκλογές από το 1974. Αφήνοντας πίσω όλο εκείνο τον συρφετό μυστηκων και μή δημοσκοπήσεων των γνωστών εταιριών αλλά και διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών/διαδυκτιακών με μη αντιπροσωπευτικά δείγματα και διάφορες άλλες ερασιτεχνικού επιπέδου από χομπίστες, είπα να κάνω μια μικρή ανάλυση για το πώς θα επηρεάσει η αποχή καθώς και η ψήφος προς τα μικρά κόμματα, τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Θα συμφωνήσω και εγώ οτι οι αυριανές εκλογές είναι από τις σημαντικότερες που έγιναν. Ή θα τους μαυρίσουμε όσους στήριξαν το μνημόνιο ή θα τους ψηφίσουμε και θα υποστούμε τις συνέπιες. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πέραν του μαυρίσματος ή μη των κομμάτων θα είναι η αποχή. Η αποχή η οποία σε άλλες δημοσκοπήσεις γίνεται αναγωγή σε άλλες όχι κτλπ.

Η ουσία των εκλογών πίσω από τα διάφορα ποσοστά (%) που ακούμε είναι μια
. Αν θα καταφέρει το 1ο κόμμα ή το 1ο μαζί με το 2ο (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να έχουν την αυτοδυναμία. Τι σημαίνει απλά αυτό; Να πάρουν πάνω από το 50% της βουλής δηλαδή 150 βουλευτές και τα δύο κόμματα μαζί. Αν γίνει αυτό μπορεί εύκολα να σχηματιστεί πάλι μια κυβέρνηση συνεργασίας και να περάσουν όλες οι αποφάσεις εύκολα όσο και να διαφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε όλοι κατά την γνώμη μου; Να μαυρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πρέπει όμως να προσέξουμε τι τακτική θα ακολουθήσουμε για να συμβεί αυτό. Άμα είναι να πέσουμε βούρ στα μικρά κόμματα ή να απέχουμε λέγοντας δικαιολογίες οτι η αποχή αποτελεί πολιτική άποψη κτλπ έ τότε πιθανόν να επιφέρουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις ας δούμε τα παρακάτω:

Υπολογισμός εδρών και ο ρόλος των λοιπών κομμάτων στις έδρες.

Ο υπολογισμός των εδρών του κάθε κόμματος βρίσκεται από τον τύπο Ε = 250ρ / (100-λ), το ρ είναι το ποσοστό επί της % του κόμματος και το λ είναι το ποσοστό όλων των κομμάτων τα οποία δεν θα καταφέρουν να μπούν στην βουλή, δηλαδή των κομμάτων που θα έχουν κάτω του 3%, αλλά μιλάμε για αθροιστικό ποσοστό όλων μαζί.

Ένα μικρό παράδειγμα, με λοιπά κόμματα 5% και την ΝΔ στο 22% η ΝΔ θα έχει αρχικά 250*22%/95% = 57.89 δηλαδή 58έδρες. Ξεχάσαμε όμως και το bonus του νέου εκλογικού νόμου Παυλόπουλου που δίνει +50 έδρες επιπλέον σε όποιο κόμμα βγεί πρώτο. Άρα συνολικά η ΝΔ θα έχει τελικά 58έδρες + 50 = 108 έδρες.

Στα παραπάνω διαπιστώνουμε δυστηχώς οτι ο εκλογικός νόμος έχει καταρτιστεί κατά τέτοιον τροπο που έχουν μπεί στο παιχνίδι και τα μικρά κόμματα τα οποία παίζουν τον ρόλο τους στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όσο για το bonus των 50 εδρών, απλά ασχολίαστο.

Άμα τώρα στο παραπάνω παράδειγμα κοιτάξουμε τι συμβαίνει αθροιστικά με τις έδρες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, τότε δεν έχουμε να εφαρμόσουμε τον τύπο και για άλλα ποσοστά ωστέ να δούμε πως διαμορφώνεται το αποτέλεσμα των εδρών συναρτήσει των εκλογικών ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αν πάρουμε τυχαία ποσοστά και για τα δύο κόμματα καθώς και διάφορες τυχαίες τιμές για τα αθροιστικά ποσοστά όλων των κομμάτων κάτω του 3%, ποσοστά τα οποία δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακριβώς, τότε έχουμε μια εικόνα του πόσο πρέπει να πάρουν ΠΑΣΟΚ με ΝΔ ωστέ να μην πάρουν 151 βουλευτές και τα δύο μαζί.

ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ (< 3%).

Γενικά από τα παραπάνω και αν λάβουμε υπόψη δημοσκοπικά στοιχεία, με ένα 5% λοιπά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα πρέπει να έχουν μέχρι 37-38% για το όριο αυτοδύναμης κυβέρνησης συνεργασίας. Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από αυτό θεωρώ οτι είναι αποτυχία. Επίσης θα πρέπει να δωθεί πολύ μεγαλή προσοχή στο τι μικρά κόμματα θα επιλέξουμε για να ψηφίσουμε. Δεν θέλω να φανώ οτι παροτρύνω ψηφοφόρους να μην επιλέξουν μικρά κόμματα, αλλά όσο περισσότερα θα είναι αυτά τα οποία τελικά δεν θα καταφέρουν να εισέλθουν στην βουλή, διότι μπορεί να φέρουν κάτω του 3%, τόσο περισσότερο βοηθάμε τα μεγάλα κόμματα.

Προσωπικά θα προτιμήσω μικρά κόμματα από 1,5-2% δημοσκοπικά και πάνω. Δέχομαι οτι μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να πέσουν έξω και να δούμε και μικρά κόμματα του 1% να γίνουν 3%, αλλά αν λάβω υπόψη και διαδυκτιακές δημοσκοπήσεις που συνήθως δίνουν χαμηλά ποσοστά στα μεγάλα κόμματα και πολύ μικρά ποσοστά σε άλλα λοιπά κόμματα δεν νομίζω οτι θα μπορέσουν να μπούν στην βουλή διάφορα κόμματα όπως ΟΧΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΕΕΚ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ κτλπ. Αντιθέτως άλλα όπως το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι, ΔΗ.ΣΥ, Χρυσή Αυγή έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εισέλθουν, αυτό φαίνεται αν υπολογίσουμε και την απόδοση για το κάθε κόμμα βάσει πιθανότητων να μπεί στην βουλή.

Οι τάσεις της αποχής στις έδρες και στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Έχουμε δεί πάρα πολλά παραδείγματα από ιστοσελίδες και forums που αναλύουν πώς η αποχή τα λευκά και τα άκυρα δεν προσμετρώνται στα εκλογικά ποσοστά παρά μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Τα λευκά και τα άκυρα συνήθως δεν ξεπαιρνάνε το 3-4%, η αποχή είναι το μεγάλο πρόβλημα όμως. Παρότι έχουμε δεί πως αυξάνουν τα εκλογικά ποσοστά δεν έχουμε δεί πως η αποχή αυξάνει τις έδρες οι οποίες προκύπτουν φυσικά από τα ποσοστά αυτά. Παίρνουμε πάλι τον προηγούμενο τύπο:

Ε = 250ρ / (100-λ). Με ρ το ποσοστό κάθε κόμματος και λ το αθροιστικό ποσοστό όλων των λοιπών κομμάτων. Πρέπει στον τύπο να υπεισέλθει με κάποιον τρόπο το μέγεθος της αποχής.

Εαν το ποσοστό ρ ενός κόμματος (%) είναι το πλήθος που ψήφισαν προς πλήθος έγκυρων συνολικά στο εκλογικό σώμα. Τότε το πλήθος των έγκυρων μπορούμε να πούμε οτι είναι το πλήθος του συνολικού εκλογικού σώματος μείον την αποχή, ενώ λευκά και άκυρα παραλείπονται. Άρα αν Ρ το συνολικό εκλογικό σώμα (9850000) ρ το ποσοστό του κόμματος και α η αποχή τότε ισχύει οτι τα έγκυρα είναι το Ρ μείον την αποχή α άρα εγκ.= Ρ-α, επίσης αν με Π θεωρήσουμε όσους πήγαν και ψήφισαν ένα κόμμα τότε p = Π/εγκ *100%. Άρα ρ = Π / (Ρ-α) * 100%, έτσι λοιπόν εισήλθε το μέγεθος της αποχής στο μέγεθος των εδρών.

Δεν εξετάσαμε τι συμβαίνει με τα λοιπά κόμματα. Ισχύει ακριβώς ο ίδιος τύπος με την διαφορά οτι το Π δηλαδή όσοι πήγαν και ψήφισαν τα εν λόγω κόμματα, θα αντικατασταθεί με Λ. Άρα και για τα λοιπά κόμματα έχουμε λ = Λ / (Ρ-α) *100

Στην τελική έχουμε τον τύπο Ε = [250Π / (Ρ - α) ] / [100 - (Λ / (Ρ - α))] με Ρ σταθερό στα 9850000. Ενώ τα Π,Λ και α είναι τιμές που μπορούν να αλλάξουν. Συναρτησιακά αν θεωρήσουμε οτι Π, Λ δεδομένα και θέλουμε να δούμε πως επηρεάζει η αποχή τις έδρες παίρνουμε τυχαίες τιμές και κοιτάμε την συνάρτηση στον υπολογιστή.

Λ.χ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αθροιστικά για 37% είναι 3644500 άρα Π=3644500. Επίσης αν θεωρήσουμε οτι το Λ για 5% που είπα πρίν αντιστοιχεί σε 492500 ψηφοφόρους άρα Λ=492500. Και Ρ σταθερό στα 9850000 όσο είναι το εκλογικό σώμα. Τότε λαμβάνουμε την συνάρτηση Ε(α) = [911125000 / (9850000-α)] / [100 - (492500 / (9850000-α))].

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε οτι όσο αυξάνουν τα ποσοστά των λοιπών, πολύ αργά αυξάνουν οι έδρες των μεγάλων κομμάτων. (ΥΓ: Το διάγραμμα δεν φαίνεται καλά επειδή το όριο πλήθους φτάνει μέχρι τις 100000 ενώ εμείς θέλουμε να φτάνει μέχρι τα 9850000.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να αφήσουμε σε καμία περίπτωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πάρουν ποσοστά, πρέπει να τα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο. Τα πάντα των πάντων παίζουν ρόλο και διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να μας ξεφύγει τίποτα στην άκρη.

http://energy-engineer.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ