2013-09-20 22:05:04
Φωτογραφία για Πανεπιστήμιο Πατρών: Γενικό κλείσιμο από την Τετάρτη για τις 153 διαθεσιμότητες
Γενικό λουκέτο αναμένεται να βάλει από την ερχόμενη Τρίτη το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με εισήγηση που θα καταθέσει στην Σύγκλητο ο Πρύτανης κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, όπως δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με εκπροσώπους του Συμβουλίου Διοίκησης και των συλλόγων, για την διαθεσιμότητα 153 διοικητικών υπαλλήλων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με απόφαση της Συγκλήτου ανέστειλε την λειτουργία των διοικητικών του υπηρεσιών για σήμερα Παρασκευή και την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, και πλέον οδεύει σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς, όπως τόνισε ο Πρύτανης κ. Παναγιωτάκης, οι 153 υπάλληλοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, αντιπροσωπεύουν το 33% του διοικητικού προσωπικού, σε σύνολο 461, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, είναι σημαντικό το ότι όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται αλληλέγγυα, καθώς στη συνέντευξη Τύπου, παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ιδρύματος, των συλλόγων διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και οι κοσμήτορες των Σχολών.


Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, για τις Πρυτανικές Αρχές, όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου είναι πολύτιμο και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της Πανεπιστημιακής κοινότητας που προσφέρει σημαντικό έργο. Οπότε, η απώλειά 153 υπαλλήλων, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο ερευνητικό έργο που επιτελείται.

Ο Πρύτανης, μίλησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι, βιώνουμε ένα ακόμα επεισόδιο του σίριαλ της αποδόμησης του Ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς είχε προηγηθεί:

-Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% και των δημοσίων επενδύσεων κατά 75%.

-Η αρπαγή – κλοπή των αποθεματικών του, μέσω αγοράς ομολόγων εν αγνοία των ίδιων των ΑΕΙ, τα οποία αργότερα «κουρεύτηκαν».

-Η επίθεση στην ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημίων με μια μόνο υπουργική απόφαση.

-Ο μη διορισμός 800 μελών ΔΕΠ και η εξαφάνιση των συμβασιούχων.

Εκ των πραγμάτων, με αυτές τις αποφάσεις, το Πανεπιστήμιο Πατρών κλείνει και διαλύεται από την ίδια την κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει όλη αυτή η υποβάθμιση, για την κοινωνία και τη χώρα, καθώς τα Πανεπιστήμια ήταν η μόνη ελπίδα ανόρθωσης που είχε απομείνει.

«Απαιτείται πανστρατιά από όλη την κοινωνία» τόνισε ο Πρύτανης και ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές και φορείς για να κινητοποιηθούν άμεσα και αυτοί, αφήνοντας στην άκρη -όπως είπε- μικροσυμφέροντα, για τον λαό, τη νεολαία. «Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί γιατί θα δώσουμε έναν αγώνα μέχρι τέλους», τόνισε με έμφαση.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση του οργάνου απέναντι στις αποφάσεις που ελήφθησαν και οι οποίες, όπως είπε, κλονίζουν την λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Μίλησε για το υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών που παρέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, αποτέλεσμα για το οποίο συμβάλλουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, ο κ. Γώγος, επισήμανε ότι η απώλεια 153 υπαλλήλων, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην λειτουργία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθώς υποστηρίζουν με τη δουλειά τους τις πανεπιστημιακές κλινικές, γι΄ αυτό και κάλεσε σε συνεργασία προκειμένου το Υπ. Παιδείας να πάρει πίσω τις διαθεσιμότητες.

Η κα Ευσταθία Τσιλίρη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες και δήλωσε ότι η επίθεση αυτή απέναντι στο διοικητικό προσωπικό δεν είναι τυχαία, ούτε γίνεται για λόγους μείωσης του κόστους, αλλά απορρέει από την πολιτική της κυβέρνησης κατ΄ εντολή της τρόικας για κατάργηση όλων των κοινωνικών παροχών, μεταξύ των οποίων είναι και η δημόσια Παιδεία. Με αυτό το πλήγμα, πρόσθεσε, στόχος είναι να δοθούν μεγάλα κομμάτια της λειτουργίας των Πανεπιστημίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού κ. Στέφανος Καρβέλης, εξέφρασε την συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι η διαθεσιμότητα 153 διοικητικών υπαλλήλων, θέτει το Πανεπιστήμιο σε αδυναμία λειτουργίας και σε κλείσιμο. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι όσο αποδυναμώνεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου, θα οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στην επιβολή διδάκτρων για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συρρίκνωση της Παιδείας και του επιπέδου μόρφωσης, κάνει την κοινωνία πιο επιρρεπή σε επιρρεπή ιδεολογίες όπως της «Χρυσής Αυγής».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ κ. Κώστας Κωστάκης, συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν υπηρετεί καμία πολιτική αναβάθμισης του Πανεπιστημίου, αλλά απορρέει ως μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για οριζόντιες απολύσεις. Και αυτός επισήμανε ότι η απώλεια του 1/3 του διοικητικού προσωπικού καθιστά αδύνατη την λειτουργία του Πανεπιστημίου και γι΄ αυτό όλη η κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσει.

Ο Πρύτανης κ. Παναγιωτάκης, συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με τα άλλα 7 Πανεπιστήμια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των διαθεσιμοτήτων και προανήγγειλε εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Πρυτανείας, διοργανώνεται εκδήλωση – συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου, με την συμμετοχή και άλλων φορέων την Τρίτη θα γίνει συναυλία συμπαράστασης στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, ενώ για την Τετάρτη διοργανώνεται πανσπουδαστική – πανεκπαιδευτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο Πρύτανης, τόνισε ότι το διήμερο κλείσιμο του Πανεπιστημίου την Παρασκευή και την Δευτέρα, αφορά μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες, επειδή όλες οι πλευρές σεβάστηκαν τους φοιτητές που βρίσκονται σε εξετάσεις για το πτυχίο τους, όμως την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η εισήγηση που θα καταθέσει θα είναι για γενικό κλείσιμο του Ιδρύματος.

Σημείωσε ακόμα, ότι όπως είναι αυτονόητο, μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, αναβάλλεται ο προγραμματισμός για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντας τις απολύσεις ως «το δώρο» της κυβέρνησης προς το Ίδρυμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην επιλογή των Πανεπιστημίων, όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τοπικιστικού χαρακτήρα, αναφέροντας ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στη «λίστα» μπήκαν τα Πανεπιστήμια με το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Γιάννενα, Πάτρα) ενώ την ίδια στιγμή Πανεπιστήμια, όπως αυτό της Πελοποννήσου, δεν αγγίχθηκαν. «Η κοροϊδία είναι προφανής» είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης, ως προς τα κριτήρια που υπερίσχυσαν και επανέλαβε ότι οι Πρυτανικές αρχές δεν θα δώσουν καμία λίστα με ονόματα αξιολόγησης, γιατί θεωρεί ότι όλοι οι υπάλληλοι αξίζουν το ίδιο.

patrastimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ