2013-07-14 15:07:04
Φωτογραφία για Αρχαίο υποβρύχιο δάσος αποκάλυψε ο τυφώνας Κατρίνα
Ψαράς διαπίστωσε μία περίεργη κινητικότητα στο βυθό Βρισκόταν καλά κρυμμένο για τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες χρόνια πλέον, όμως το μυστικό αποκαλύφθηκε από το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα από τις ΗΠΑ το 2005 ο οποίος «σάρωσε» μεταξύ άλλων και τον πυθμένα σε μια περιοχή στα ανοικτά της πολιτείας της Αλαμπάμα οδηγώντας πραγματικά σε μία μεγάλη αποκάλυψη ένα δάσος από κυπαρίσσια.

Ενας ψαράς ήταν αυτός που διαπίστωσε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στα ανοιχτά της Αλαμπάμα μια περίεργη κινητικότητα και δραστηριότητα ψαριών. Ανέφερε το συμβάν στον ιδιοκτήτη ενός τοπικού καταστήματος με είδη καταδύσεων, ο οποίος φοβούμενος ότι η δημοσιοποίηση της είδησης θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον ειδικών και μη και πιθανώς να προκαλούνταν καταστροφές, αποφάσισε να κρατήσει μυστική την ύπαρξη του πιθανού οικοσυστήματος.

Τελικά πριν από ένα χρόνο ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αποφάσισε να αποκαλύψει το μυστικό στον φίλο του και έμπειρο δύτη Μπεν Ρέινς, στέλεχος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Weeks Bay Foundation» η οποία οργανώνει έρευνες κυρίως σε εκβολές ποταμών.


Ο Ρέινς βούτηξε στο σημείο και ανακάλυψε ότι ο τυφώνας είχε αποκαλύψει μεγάλους κορμούς δέντρων. Μάλιστα μέσα, πάνω και γύρω από αυτούς είχαν βρει καταφύγιο διάφορα είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας όπως ψάρια και οστρακόδερμα.

Τελικά ο Ρέινς έπεισε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ότι επρόκειτο για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη και ότι έπρεπε να γίνει συστηματική έρευνα για να διαπιστωθεί η αξία της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το δάσος, ευρισκόμενο κάτω από τον πυθμένα, ήταν σε συνθήκες απόλυτης προστασίας με αποτέλεσμα τα δέντρα να διατηρηθούν σε εξαιρετική κατάσταση. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα πρέπει η επιστημονική έρευνα να ενταθεί αφού το υποβρύχιο δάσος κινδυνεύει από δύο παράγοντες. Από ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες δύτες που είτε θα προκαλέσουν ζημιές στα δέντρα είτε θα τα καταστρέψουν προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους κάποια κομμάτια.

Η δεύτερη απειλή είναι από ψάρια και άλλους οργανισμούς που θα αλλοιώσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των δέντρων τα οποία βοηθούν τους ειδικούς να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα όπως παραδείγματος χάριν, τους δακτυλίους των κορμών.

Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η μελέτη των δέντρων του υποβρύχιου δάσους μπορεί μεταξύ άλλων να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στον Κόλπο του Μεξικού πριν από δεκάδες χιλιάδες έτη.

lefteria.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ